¨

Kræftsyge Ole spiller fodbold og mindsker risikoen for at blive genindlagt

En nye undersøgelse viser, at mænd med prostatakræft kan mindske deres risiko for genindlæggelse ved at spille fodbold.

Ole Jørgensen spiller på det såkaldte Farfarhold i Lynge-Broby Idrætsforening.

Motion er godt for helbredet, også hvis man er kræftsyg. Det viser et nyt studie af mænd med prostatakræft.

Ole Jørgensen fra Slagelse er en af de kræftpatienter, der spiller formiddagsbold på det såkaldte Farfarhold i Lynge-Broby Idrætsforening.

Hvis det kan forlænge ens liv, er det glædeligt

Ole Jørgensen, Slagelse

Han startede på farfarholdet dette forår på trods af, at han er kræftramt.

- Jeg fik prostatakræft for omkring fire år siden, og så tænke jeg, at nu skulle jeg til at spille noget bold igen, siger Ole Jørgensen.

Og det var en god idé.

Færre bliver indlagt

Et nyt, dansk studie viser nemlig, at en fodboldtræning om ugen mindsker prostatapatienters risiko for at blive genindlagt.

I studiet deltog 214 mænd med prostatakræft. Den ene halvdel har spillet fodbold en til to gange om ugen, mens den anden gruppe selv har styret deres motion.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Jørgensen spiller på det såkaldte Farfarhold i Lynge-Broby Idrætsforening.  Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Resultaterne viser, at de 109 fodbold-spillende mænd kun havde 20 hospitalsindlæggelser mod de resterende 105 mænds 33 indlæggelser på et år.

- Det er første år, jeg spiller, og jeg har ikke haft problemer med min prostata, men hvis det kan forlænge ens liv, er det glædeligt, siger Ole Jørgensen.

Stærkere knogler og bedre metal sundhed

Ifølge hovedforfatteren bag det nye studie, Eik Dybboe Bjerre, som er fysioterapeut og ph.d. ved Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, er der en række positive effekter hos de mænd, der spiller bold.

- Dem, der spiller fodbold, de har mindre fedt på kroppen, de har stærkere knogler, og samtidigt har de det også bedre mentalt, siger Eik Dybboe Bjerre.

Artiklen fortsætter under billedet

  Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Han fortæller, at det ikke er tilfældigt, at FC Prosta-forsøget, som det undervejs er blevet døbt, i sin tid tog fat i fodbolden som motionsform.

- Det er den af vores kulturarv. De fleste drenge og mænd har spillet fodbold på et tidspunkt. Så det taler ind i den identitet, man som dansk mand har, siger Eik Dybboe Bjerre.

Sundt socialt samvær

Det er ikke kun træningen, der er god for Ole Jørgensens mentale helbred. Efter kampene samles spillerne i klubhuset til en snak om dagens kamp og andre vigtige emner.

- Vi skal have en kop kaffe eller, hvis vi er heldige, en øl, hvis nogen har fødselsdag, fortæller Ole Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Jørgensen (til venstre) til socialt samvær efter Farfarholdets træning. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Han har tidligere holdt formen ved lige i et træningscenter, men han er glad for nu at have fået græs under fødderne på farfarholdet i Lynge-Broby.

- Hvis jeg skal ud og lave lidt motion, så må der meget gerne være en bold med. En fodbold eller en fjerbold, det gør ikke så meget. Men der skal en bold med, siger han.

Du kan læse mere om FC Prostata her.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App