Konstitueringsballade i Slagelse: Venstre vil stemme blankt

Venstre var ikke en del af konstitueringsaftalen, og derfor vil de heller ikke stemme på hverken John Dyrby Paulsen (S) eller Villum Christensen (LA).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstre vil forholde sig passivt til borgmesterposten i Slagelse om to år. Det meddeler Knud Vincents, gruppeformand for Venstre i Slagelse Byråd.

Hvis Villum Christensen (LA) ønsker det, kan han blive borgmester i Slagelse Kommune om to år. Det kræver dog, at den siddende borgmester John Dyrby Paulsen (S) træder tilbage, når han har gennemført sin periode.

Når byrådet skal tage stilling til, hvem de vil have som borgmester, så bliver det uden Venstres stemmeseddel i krukken.

quote For os er det lige meget, om det er Dyrby, eller om det er Villum Christensen, der sidder for bordenden

Knud Vincents, gruppeformand i Venstre

- Vi har ikke været med til at indgå den konstitueringsaftale, så det har vi heller ingen holdning til, siger Knud Vincents til TV ØST.

Det gør ingen forskel for Venstre

Ifølge Venstres gruppeformand vil partiet blot koncentrere sig om at få sin politik igennem.

Er I ikke forpligtiget til at stemme, når I sidder i byrådet, og borgerne har givet jer en stemme?

- Det gør ingen forskel for os i Venstre. For os er det lige meget, om det er Dyrby, eller om det er Villum Christensen, der sidder for bordenden, siger Knud Vincents.

Men hvordan kan I allerede melde ud nu, at I vil stemme blankt?

- Jeg blev spurgt, hvordan jeg vil stemme her og nu. Og på stående fod vil jeg stemme blankt, siger Knud Vincents.

Hvordan er det en fordel for jer i Venstre ikke at stemme?

- Det kommer os ikke til skade, siger Knud Vincents.

Lader Socialdemokratiet og Villum Christensen tage beslutningen

Udmeldingen fra Venstre kommer ugen efter, Villum Christensen har udmeldt, at han ikke vil genopstille til Folketinget og i stedet koncentrere sig om at forberede sig bedst muligt til at bære borgmestertitlen. 

Hvis Venstre stemmer blankt, betyder det i praksis at partiets ti medlemmer af byrådet ikke tæller med, hvis der skal findes et flertal bag Villum Christensen som borgmester blandt kommunalbestyrelsens 31 medlemmer.

I stedet giver den kommunale styrelseslov mulighed for, at et flertal blandt de resterende 21 medlemmer selv kan ordne sagen.

Dermed gør Venstre det muligt for de 12 socialdemokrater og Villum Christensen selv at finde ud af, om der skal ske et borgmesterskifte eller ej.

Selv tager Villum Christensen godt imod Venstres udmelding. Han mener at have sikret sig, at Socialdemokratiet og John Dyrby Paulsen vil overholde den indgåede aftale og give borgmesterstaffeten videre til ham. 

John Dyrby Paulsen har selv tidligere meldt ud, at han planlægger at være borgmester i en periode på fire år og ikke to. Men at han også har tænkt sig at holde sig til den indgåede aftale.