Kommune gav mellemledere ekstra ferie for corona-slid - hjemmehjælpere føler sig forbigået

Mellemledere i ældreplejen i Slagelse Kommune har fået en uges ekstra ferie som bonus for slid under corona. Hjemmehjælpere føler sig overset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er et meget dårligt signal, de har sendt. Det er så ringe. Jeg blev virkelig chokeret. 

Hjemmehjælperen Susanne Krüger er klar i mælet, når hun skal forholde sig til en beslutning taget af Slagelse Kommune.

Her har man nemlig valgt at anerkende og belønne en ekstraordinær travl indsats i tiden med covid-19 med en uges ekstra ferie til mellemlederne, hvorimod plejepersonalet har fået fire stykker chokolade som en ekstra tak for deres arbejde. 

quote Det er os på gulvet, der tager slæbet, og det synes jeg ikke, vi bliver anerkendt godt nok for

Susanne Krüger, hjemmehjælper, Slagelse Kommune

De ansatte på gulvet er blevet kompenseret økonomisk for det overarbejde, de måtte have haft i forbindelse med covid-19, gennem deres overenskomst, og Susanne Krüger anfægter heller ikke isoleret set den ekstra uges ferie til mellemlederne.

I stedet går hendes kritik på timiningen, og at hun ikke mener, hun og hendes kollegaer bliver anerkendt for deres arbejde i denne virustid. 

- Vi har knoklet, og vi knokler. Det er os, der står ansigt til ansigt med borgerne og de pårørende og arbejder hele døgnet rundt.  Det er os på gulvet, der tager slæbet, og det synes jeg ikke, vi bliver anerkendt godt nok for, siger hun.

Susanne Krüger er ikke ene om at udbasunere sin kritik af kommunens beslutning.

ida_guldbaek_arentsenritzau_scanpix_2.jpg
Læs også
Efter covid-19 travlhed: Mellemledere fik en uges ekstra ferie - medarbejdere fik fire stykker chokolade
ida_guldbaek_arentsenritzau_scanpix_2.jpg
Læs også
Efter covid-19 travlhed: Mellemledere fik en uges ekstra ferie - medarbejdere fik fire stykker chokolade

Til TV 2 siger hjemmehjælper Mascha Hvidtfeldt, at "vi gør en dyd ud af at gøre det, selvom vi har borgere, som har den her sygdom. Ingen har lyst til at få den her sygdom, men vi kan jo ikke sige nej til at udføre vores arbejde".

Kan ikke se problemet

Ifølge sundheds- og ældrechef i Slagelse Kommune Charlotte Kaaber koster det ikke noget at give mellemlederne en uges ferie, da de ikke skal hyre vikarer ind. Hun erkender, at det ville blive dyrt, hvis personalet skulle have samme bonus. Hun kan dog grundlæggende ikke se problematikken.

- Jeg er med på, at nogle medarbejdere tænker, at nu får lederne en gave, de (medarbejderne, red.) ikke har fået. Omvendt er de beskyttet af deres overenskomstmæssige aftaler. Så alle medarbejdere, der har præsteret mere, end de plejer, er også blevet økonomisk kompenseret.

Til det svarer Susanne Krüger:

- Det kan godt være, det ikke er timer, det handler om, men så handler det til gengæld om, at vi sætter helbredet på spil, fordi vi er ude hos borgerne. Vi ved ikke, om der har været en coronasmittede i deres hjem, når vi kommer ind til borgerne om aftenen, dagen eller natten. Det får vi ikke noget kompensation for.

FOA: Man skal tænke sig om

I FOA, som organiserer mange af medarbejderne i lige præcis ældre- og plejesektoren, har sektorformand Torben Klitmøller Hollmann fuld forståelse for medarbejdernes reaktion.

- Det her handler ikke om, om chefer fortjener det eller ej. For det gør de. Det her handler om, at det er et megadårligt signal at sende, når frontpersonalet har knoklet røven ud af bukserne, og så ikke får noget for det, siger han.

Corona-karantæne giver ekstra arbejde for Kommuner
Læs også
Corona-karantæne giver ekstra arbejde for personalet i regioner og kommuner
Corona-karantæne giver ekstra arbejde for Kommuner
Læs også
Corona-karantæne giver ekstra arbejde for personalet i regioner og kommuner

I FOA oplever man, at flere medarbejdere i årevis har opbygget en uretfærdighedsfølelse over for lederlaget. Ifølge Torben Klitmøller Hollmann er det især forståeligt under covid-19, hvor der har været ekstra travlhed hos medarbejderne.

Han har hørt fra medlemmer, som har isoleret sig fra familien af frygt for at bringe smitten med på arbejde. Derfor opfordrer han ledelserne i sundhedssektoren til at være forsigtige:

- Man skal tænke sig om. Der burde have været en leder, der sagde: "er det her en god ide at gøre lige nu?". Det her bygger ovenpå en skæv fordeling mellem ledere og medarbejdere, der har stået på i årevis, siger han. 

Lederforening: - De har arbejdet solen sort

Hos Lederforeningen under Dansk Sygeplejeråd mener man dog, at det er på sin plads med en uges ekstra ferie til mellemlederne ovenpå coronakrisen.

- Vi taler om mennesker, der har arbejdet solen sort, og som har fået inddraget deres ferie, og som har arbejdet i deres ferie, men som stadig har stået til rådighed. De har været nødt til med sorte rander under øjnene at fordele en vagttelefon mellem de ledere, der var, bare så de engang i mellem kunne få lov til at sove, siger formand Irene Hesselberg. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Irene Hesselberg, der er formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, mener, at den ekstra uges ferie til mellemlederne er på sin plads.
Irene Hesselberg, der er formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, mener, at den ekstra uges ferie til mellemlederne er på sin plads. Foto: TV 2

Susanne Krüger mener, at kommunen skulle have snakket med dens medarbejdere før beslutningen, som også skulle have været en anden. 

- Man skulle have brugt de penge, der skulle bruges på kompensation, på ledere og medarbejdere på eksempelvis en middag, et kroophold for to personer, eller hvad ved jeg. Det behøver altså ikke være en hel uges ferie. 


Nyhedsoverblik