Kolonihaveejere efter forurening: - Hvad skal der ske med vores haver?

Forureningen af jorden ved en kolonihaveforening i Korsør er Slagelse Kommunes ansvar. Kommunen har også en løsning, men de mangler pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi tror ikke længere på, at den jord bliver fjernet.

Så kontant lyder meldingen fra kolonihaveejer Stig Theede, der er formand for Haveforeningen Rundingen i Korsør, der ligger som nærmeste nabo til Korsør Brandskole.

Tirsdag kom det frem, at det ikke er Korsør Brandskoles ansvar at oprense det giftige stof PFOS i området omkring skolen, som har medført forgiftning af jorden. I stedet er forureningssagen overdraget til Region Sjælland, der skal finansiere oprensningen af jorden for offentlige midler.

Læs også
Brandskole slipper for påbud om brug af forurenende brandskum
Læs også
Brandskole slipper for påbud om brug af forurenende brandskum

Men den forurenede jord i haveforeningen Rundingen er ikke Region Sjællands ansvar. Ansvaret for lige præcis denne jord ligger i stedet hos ejeren af kolonihaveforeningen – det vil sige Slagelse Kommune.

- Det er korrekt, at det er vores ansvar. Vi har også fået lavet en rapport, der viser hvor meget jord, vi skal bortgrave og erstatte med ren jord – sådan at der ikke er noget tilbage, der udgør nogen som helst form for risiko, fortæller Jan Jørgensen, afdelingsleder for miljø i Slagelse Kommune.

quote Det her er ikke en ”skal”-opgave, det er en ”kan”-opgave

Jan Jørgensen, afdelingsleder for miljø i Slagelse Kommune

Det er ikke en haste-opgave

Selvom der foreligger en rapport, der viser hvilke kolonihaver, der har forurenet jord over grænseværdien, er det usikkert, hvornår Slagelse Kommune vælger at handle på den.

Ifølge Jan Jørgensen er det nemlig ikke en akut opgave, da der kun er fundet forurening på 10 af grundene ud af de i alt 81 haver i foreningen – og på de fleste af de forurenede grunde ligger forureningen på omkring 10 mikrogram over grænseværdien.

- Så vi kan sådan set godt slippe af sted med at lade jorden ligge i kolonihaverne i forhold til jordkvalitetskriterierne, da de er ikke overskredet alverdens meget. En oprensning handler mere om at skabe tryghed for borgerne, siger han.

Læs også
Blev stillet PFOS-fri haver inden sommer i udsigt - nu skrider tidsplanen
Læs også
Blev stillet PFOS-fri haver inden sommer i udsigt - nu skrider tidsplanen

Jan Jørgensen understreger, at når man snakker om forurening i denne størrelsesorden, er det ikke den generelle sundhed, der bliver påvirket. Der er eksempelvis ikke fundet noget i fødevareprøverne fra de grøntsager, der er blevet dyrket i kolonihaverne.

- Så når vi er på det her niveau, så handler det mere om, at man ikke skal lade et lille barn kravle rundt på jorden og direkte spise den, siger han.

Oprensning vil koste flere millioner kroner

Vælger Slagelse Kommune alligevel at oprense jorden i kolonihaveforeningen, spår Jan Jørgensen, at det vil koste kommunen et sted mellem fire og fem millioner kroner. Og det er en bekostelig affære, når forureningen ikke er større, end den er, siger han.

- Nu skal man jo ikke være sortseer, men man kunne jo forestille sig, at man (byrådet i Slagelse Kommune, red.) vælger at prioritere pengene et andet sted – for det her er ikke en ”skal”-opgave, det er en ”kan”-opgave, siger han.

Læs også
Nye fund af giftstof i kolonihaver: - Vi forlanger, at der bliver renset op
Læs også
Nye fund af giftstof i kolonihaver: - Vi forlanger, at der bliver renset op

Ifølge formand for klima- og miljøudvalget, Jørgen Grüner (SF), er det dog blevet besluttet i byrådet, at Slagelse Kommune vil oprense jorden. Han kan dog ikke sige, hvornår det konkret kommer til at ske.

- Vi har vedtaget det. Vi har bare været nødt til at skubbe det, fordi vi har en lidt anstrengt økonomi, siger han.

Haveejere har brug for løsning nu

Usikkerheden, om hvornår der sker noget aktivt med jorden i haveforeningen, frustrerer kolonihaveejerne. De har tidligere krævet, at kommunen skulle rense jorden, men nu tvivler de på, at det nogensinde vil ske.

- Det er så omkostningskrævende og den nye rapport viser, at forureningen er så lille. Men vi har stået i venteposition i to år, hvor der ikke rigtig er blevet besluttet noget, og nu har vi altså brug for en beslutning om, hvad vi gør, siger formanden for haveforeningen, Stig Theede.

Læs også
Ejere af kolonihaver frygter lang ventetid på plan mod PFOS
Læs også
Ejere af kolonihaver frygter lang ventetid på plan mod PFOS

Ifølge formanden er haveejerne villige til at acceptere, at jorden ikke bliver renset op, hvis kommunen i stedet kan garantere, at der bliver ført årlig fødevarekontrol med de dyrkede grøntsager og frugter i de berørte haver.

- Og så foreslår vi, at de haver, det drejer sig om, de får nogle højbede, som kommunen betaler og stiller op, så man kan dyrke krydderurter i dem, siger han.

For haveejerne er det vigtigere med en handlingsplan frem for fortsat at blive holdt hen i det uvisse.

Ifølge Jørgen Grüner er ideen om at opstille højbede dog ikke en løsning, som Slagelse Kommune har tænkt sig at gå med.

Som det ser ud nu, er haveejerne altså stadig henvist i venteposition, indtil kommunen finder de millioner, det kræver, for at kunne oprense jorden korrekt.


Nyhedsoverblik