Kokkelærer samlede ind til sin trængte elev - nu får han fornem hæder

Jack Hauch Brask underviser på kokke- og tjenerskolen på ZBC Slagelse. Nu har han vundet Politikens undervisningspris, der hylder lærere i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jack er en fantastisk underviser, der altid motiverer sine elever. Hans kreativitet er altid enorm og hans gå-på-mod inspirerer os. 

Sådan lyder det i en af de indstillinger, Jack Hauch Brasks elever fra ZBC Slagelse har sendt ind til Politikens Undervisningspris. 

Og beskrivelserne af kokkelæreren har givet pote. Jack Hauch Brask var blandt seks nominerede i erhvervsskolekategorien og har netop vundet hovedprisen. 

- Jeg er vanvittigt stolt. Det er meget ydmygt for mig, siger han.

quote Det er jo den største anerkendelse, man kan få.

Jack Hauch Brask, lærer, ZBC Slagelse

Med undervisningsprisen sætter Politiken fokus på at hylde den gode undervisning og de dygtigste lærere.

Jack Hauch Brask sætter stor ære i at modtage prisen og har været rørt over at læse de indstillinger, hans elever har sendt ind. 

- For mig var det megafedt at se, at mine elever er glade for det arbejde, jeg har gjort. Det er det, der betyder allermest, siger Jack Hauch Brask og tilføjer: 

- Det er jo den største anerkendelse, man kan få.

Blev inspireret af egen lærer

Jack Hauch Brask er selv uddannet kok på netop ZBC Slagelse. 

Han fik blandt andet undervisning af Kristian Nissen Arlet, der i 2019 vandt Politikens Undervisningspris. 

Og faktisk var det Kristian Nissen Arlet, der inspirerede Jack Hauch Brask til at blive underviser.

- Han var den bedste lærer, jeg nogensinde har haft. Han er den største inspirationskilde, jeg har i den her branche. 

Læs også
ZBC-lærer får hovedpris i konkurrence om at være en god lærer 

I en anden indstilling om Jack Hauch Brask står der:

Han har prikket min selvtillid frem, motiveret mig, lært mig enormt meget på kort tid, og jeg har virkelig fået glæden frem ved madlavning igen. Det var ikke sket uden Jack.

Jack Hauch Brask gør sig blandt andet bemærket, fordi han tager et ekstra skridt for at gøre sine elever glade. Blandt andet startede han en indsamling til en elev, som var økonomisk udfordret.

- Det vigtigste er at gøre dem dygtige, for det er vigtigt, de får noget ud af den undervisning, de modtager. Men det næst vigtigste er, at man finder ud af, hvad det kræver for at få den enkelte elev til at virke bedst. Nogle gange er det at få en krammer om morgen eller snakke om noget andet end mad, siger han. 

Samles til prisfest

Prisen bliver tirsdag uddelt til en prisfest ved Pressen i Politikens Hus. Der bliver i alt uddelt ni priser fordelt på de tre kategorier grundskolen, gymnasiet og erhvervsskolerne.

Jack Hauch Brask vandt altså hovedprisen for erhvervsskolerne. 

De ni vindere af Politikens undervisningspris:

Camilla Hutters er leder ved Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Københavns Professionshøjskole og en del af fagpanelet. Til Politiken forklarer hun, hvorfor det netop blev kokkelæreren, der i år modtager prisen:

- Han siger selv, at hvis man skal være en god lærer, skal man nogle gange både være en god fagperson - nogle gange mentor og nogle gange kammerat. Det er det, som han formår at få kombineret. Han kan arbejde fagligt med eleverne, og han har også meget nemt ved at være den gode relation, den, som eleverne gerne vil være sammen med, siger hun og tilføjer:

- Han får hovedprisen, fordi han har en mangefacetteret tilgang til det at være underviser, hvor han både får rummet og rykket eleverne fagligt og menneskeligt. 

quote Jeg glæder mig mest af alt til at takke mine elever i et forum, hvor der er mange, der lytter

Jack Hauch Brask, lærer, ZBC Slagelse

Nu ser Jack Hauch Brask frem til festen tirsdag aften.

- Jeg glæder mig sindssygt meget. Mest af alt til at takke mine elever i et forum, hvor der er mange, der lytter.

Vinderne af hovedpriserne modtager 75.000 kroner og særprisvinderne modtager 25.000 kroner. Her skal en tredjedel af beløbet bruges på projekter på skolen.

Én af særprisvinderne er Jeanette Reynolds fra Specialskolen Lolland. Det er en forældregruppe, der har sendt indstillingen. Her skriver de, at hun er en lærer, der hele tiden arbejder på, at give de bedste muligheder til eleverne.