Kødsvindel vækker harme på Christiansborg

Endnu en skandale er afsløret i kødbranchen. S og DF vil diskutere, hvordan forbrugerne kan sikres endnu bedre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er parate til at tage en ny diskussion om det fødevareforlig, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i sommer.

- Jeg er sikker på, at der vil være en vilje til at genåbne forliget efter de nye afsløringer, siger René Christensen (DF), som er formand for Folketingets Fødevareudvalg.

Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, har bedt fødevareminister Henrik Høegh (V) indkalde partierne bag fødevareforliget for at se, om der er plads til forbedringer for at undgå svindel i fremtiden.

Den ansvarlige fødevareminister, Henrik Høegh (V), finder det også uacceptabelt, at der stadig er virksomheder, der fusker med det kød, der ender på danskernes tallerkner.

- Vi har sager på vej gennem danske retssale med sekscifrede bødeforlæg. Det fortæller, at vi er parate til at uddele skrappe bøder. Jeg er også parat til at lukke virksomheder i kortere eller længere tid på baggrund af snyd, siger ministeren.

Han mener dog, at vejen til at komme svindlen til livs allerede findes i fødevareforliget.

Det betyder nemlig flere såkaldte kontrolkampagner hos de brodne kar i branchen, mens der blev droslet ned på de rutinemæssige kontrolbesøg.

René Christensen er glædeligt overrasket over, at ministeren er parat til at lukke virksomheder, men efterlyser endnu mere handling fra ministeren oven på nye kødskandaler.

- Hvis man kan stole på, at ministeren rent faktisk også vil være med til at lukke kødgrossister, der svindler, og forhøje bødeforlæggene, så har ministeren Dansk Folkepartis opbakning, men det kan ikke stå alene, siger René Christensen.

Både Benny Engelbrecht og René Christensen mener, at det er afgørende, at der sættes mere massivt ind med kontrol i grossistleddet. Derudover foreslår S en slags frit lejde-ordning, hvor medarbejdere kan anmelde virksomheder anonymt.

Fødevarekontrollens rejsehold mistænker Vakka Kød i Slagelse for den systematiske svindel. Efter et tip fra B.T. aflagde rejseholdet kontrolbesøg på virksomheden, hvor det kom frem, at den havde ommærket 976 kilo hollandsk oksekød og solgt det som dansk eller tysk.

Virksomheden erkender at have solgt udenlandsk kød som dansk, men kalder det en fejl. Den forklaring tvivler myndighederne på. Vakka Kød er nu meldt til politiet på mistanke om systematisk ommærkning.


Nyhedsoverblik