Kirurgisk præcision – ny robot på sygehus skal sikre flere og bedre operationer

En ny robot på Slagelse Sygehus skal blandt andet udføre mere nøjagtige operationer til patienter med kræft i tyk- og endetarmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En robot med fire arme skal fremover føre kirurgens kniv på Slagelse Sygehus, men det er stadig den menneskelige kirurg bag, som bestemmer, hvor der skal skæres.

quote Det er kirurgen, der opererer, men robotten hjælper

Mona Skarbye, kirurgisk afdelings ledende overlæge på Slagelse Sygehus

- Det er kirurgen, der opererer, men robotten hjælper med at komme op at kigge de rigtige steder. Den hjælper, hvis der skulle være lidt rystelser eller andet og eliminerer disse, fortæller Kirurgisk Afdelings ledende overlæge på Slagelse Sygehus, Mona Skarbye.

De store armbevægelser fra kirurgen bliver gennem robotten til bittesmå bevægelser på patienten. Det giver mindre blødninger og bedre langtidsudsigter for kræftpatienter.

Robotten er hurtigere og mere nøjagtig, når patienter med kræft i tyk- og endetarmen skal på operationsbordet, men det er ikke kun kræftpatienter, der får glæde af robotten. Den favner bredt.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det er stadig den menneskelige kirurg bag robotten, som bestemmer, hvor der skal skæres.
Det er stadig den menneskelige kirurg bag robotten, som bestemmer, hvor der skal skæres. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

 Effektiv ved forskellige slags operationer

Robotten er også effektiv ved operationer mod brok samt gynækologiske operationer, fordi dens fleksibilitet gør det muligt at komme ind til steder, der før har været svære.

quote Den kan komme rundt på en hel anden måde

Mona Skarbye, kirurgisk afdelings ledende overlæge på Slagelse Sygehus

- Den kan komme rundt på en hel anden måde og kan for eksempel operere ned, op og under bughinden, hvilket man simpelthen ikke kan bøje de andre instrumenter rundt til, fortæller Mona Skarbye.

Udover at være effektiv på flere områder hvad angår operationer, mindsker den også risikoen og giver færre smerter. Især de gynækologiske patienter oplever færre smerter, og det er forventningen, at det også vil gøre sig gældende for de kirurgiske patienter.

Ikke den første robot

I halvandet år har de haft en lånt robot på sygehuset, men den nye robot er bedre, mener Mona Skarbye:

- Den er to generationer nyere, end den anden vi lånte, som var en, nogle ikke kunne bruge mere. Den er ikke dårlig, den nye er bare meget bedre.

Slagelse Sygehus er det første sygehus på Sjælland til at erhverve sig en sådan robot, som også er at finde i Jylland og mange steder i udlandet.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Mona Skarbye er glad for den nye robot, fordi den sikrer flere operationer fremadrettet. 
Mona Skarbye er glad for den nye robot, fordi den sikrer flere operationer fremadrettet.  Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Kort oplæringsperiode

Lånet af den halvanden år gamle robot gør det nemmere at integrere den nye model i hverdagen.

De seks kirurger, som er tilknyttet sygehuset, er langt fremme, til trods for at robotten netop er blevet pakket ud og vækket til live.

- Vi er langt fremme, i forhold til at vi først har fået vores robot nu. Kirurgerne har opereret patienter på den gamle robot, og det gør oplæringsperioden kort, fortæller Mona Skarbye.

Læs også
Robot hjælper med genoptræningen - frigiver hænder til andet arbejde
Læs også
Robot hjælper med genoptræningen - frigiver hænder til andet arbejde

Det er målet, at robotten hurtigt kommer ind under huden på kirurgerne, så en masse patienter kan komme under kniven.

- På sigt er robotten velegnet, fordi vi kan lave flere operationer. Den er hurtig i forhold til den gamle robot. Den er hurtigere til at komme i gang og hurtigere til at komme i gang med den næste patient, fortæller Mona Skarbye.

Det er muligt at udvikle på robotten og komme i gang med endnu flere operationer, som der ellers ikke var mulighed for før. På sigt håber Slagelse Sygehus at blive europæisk center for operationer i endetarmen.

Når oplæringsperioden er overstået, forventer man at operere mellem 300 og 400 patienter om året.


Nyhedsoverblik