Katja strikker huer til nyfødte

Når en lille ny kommer til verden på Næstved Sygehus, så får de en fødselsgave af Katja Bojko fra Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hjemme i sin sofa i Slagelse holder strikkepindene sjældent pause. Det har de faktisk ikke gjort, siden Katja Bojko første gang tog dem i hånden for tre år siden.

- Det var noget, jeg kastede mig hovedkluds ud i. Så er jeg bare aldrig stoppet igen, fortæller Katja Bojko.

I dag, 300 strikhuer efter, strikker hun stadig løs. Men hun kunne faktisk slet ikke strikke, før hun første gang slog maskerne op til en lille hue.

Strikkeriet blev en redning

Da hun ventede sit tredje barn blev hun ramt af bækkenløsning og måtte ligge i sengen i seks måneder.

- Det eneste, der fungerede i min krop, var mine hænder, så det var en måde at aktivere mit hoved og mine hænder på, fortæller Katja Bojko.

Hurtigt kom en lille bunke huer til, og Katja Bojko fik noget at lave under den besværlige graviditet.

- Jeg vil gerne give en lille hilsen og sige tillykke til de nye familier. Så får de noget personligt, de kan tage med hjem fra barnets allerførste dage, siger Katja Bojko.

Hun så et behov

Katja Bojko har selv født tre børn. De har enten ikke fået noget på hovedet, eller også er de blevet iført en hospitalssok som hue, da de lå på fødegangen. Det ville Katja Bojko gerne ændre.

- Jeg vil gerne give en lille hilsen og sige tillykke til de nye familier. Så får de noget personligt, de kan tage med hjem fra barnets allerførste dage, siger Katja Bojko.

En personlig overrækkelse

Et par gange om året tager Katja Bojko ind til fødegangen på Næstved Sygehus med den seneste produktion. For det meste bliver de afleveret til en jordmor, men torsdag fik Katja Bojko lov til selv at overrække sin fødselsgave til en lille ny familie, der venter på at komme hjem.

- Det er en fornøjelse at se, at moderen bliver glad. Det er dejligt. Og så kvitterer barnet med et lille smil. Så det er fantastisk, lyder det fra Katja Bojko.

Og gaven bliver da også taget godt imod hos den lille nye familie.

- Vi skal hjem i dag, og vi manglede en varm hue, så det er fantastisk. Og så er den rigtig flot, jeg synes, den klæder vores søn, fortæller nybagte mor Aleksandra Witek.

Hvis du selv er interesseret i at strikke en hue, så kan du læse en opskrift på Katja Bojkos blog:http://bybojko.com/huer-til-sma-nye-verdens-borgere/#comment-32

Ud over Katja Bojko er der også flere kvinder, der strikker huer til de små på Næstved Sygehus.