Kartoflerne drukner

Efterårets danske kartofler skulle forlængst have været på vej ud til middagsbordene, men efterårets høst er lige nu truet af alt for meget regn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landmand Keld Petersen fra Hejninge føler sig langt fra som en heldig kartoffel, efterårets høst er godt i gang med at drukne i regnvand.

 

- jeg har da været selvstændig landmand i 25 år, og jeg kan ikke mindes en situation som den her, hvor vi hver eneste gang, vi lige tror, at nu skal vi ud i markerne, så kommer der 10-20 mm regn igen, forklarer han

 

Efterårets kartofler skulle for længst have været i hus, faktisk ville Keld Petersen normalt have været i gang med høsten for tre uger siden.

 

- Kartofler de ånder også, og det kan de ikke, hvis de ligger i så vandfyldt jord, så begynder de at rådne. Problemet er også, at hvis der kommer nattefrost og de øverste får frost, så er det hele lige til at kassere, siger Keld Petersen.

 

TV2 Øst har i dag talt med kartoffelavlere over hele Sjælland og samstemmende lyder det, at høsten er udsat på ubestemt tid.

 

- Vi kan simpelthen ikke komme derud, fordi der er så meget vand. Problemet er også at dagene nu bliver kortere og det så kommer til at tage længere tid for markerne at tørre, forklarer Arne Frandsen, fra Pilehave Kartofler i Dannemare på Lolland.

 

Vejrudsigten lover et par dage med sol, men ifølge landmændene skal der 2-3 ugers tørvejr helst med sol og blæst til for at redde høsten.