Kæmpe togulykke: Storstilet beredskabsøvelse ved Storebælt

Natten mellem lørdag og søndag i denne weekend afholdes der en stor beredskabsøvelse ved Storebælt. Omkring 200 personer deltager i år i øvelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sen efterårsnat i  Storebæltstunnelen kommer et godstog kørende lige efter planen.

Det er mørkt, og togføren kører på rutinen med ro i sjælen. Hvad han ikke ved er, at længere fremme er et arbejdskøretøj også i gang med nattens opgaver.  

Uden varsel kolliderer de to kraftige maskiner, tunnellen bliver til et virvar af kaos og tilskadekommende, og med ét... er øvelsen i gang.

Det er scenariet i den årlige fuldskalaøvelse, der bliver afholdt i området ved Storebælt. En øvelse med godt 200 deltagere. ​De involverede myndigheder tæller en lang række aktører, der vil være relevante, hvis nattens ulykke var ægte.

Traffikken bliver upåvirket

Kommunikationskonsulent i Sund & Bælt, Lotte Bentzen, oplyser, at man ikke skal frygte trafikale udfordringer.

- I år er det en tunneløvelse, og derfor vil trafikken over broen ikke blive påvirket. Desuden falder det sammen med sommer-/vintertid og tidspunktet taget i betragtning, så vil det i meget lille eller ingen grad påvirke togtrafikken, siger hun.

Men hun gør det klart, at man skal forvente, der i natten mellem lørdag og søndag vil være meget aktivitet i området ved Korsør Station og omkring tunnelmundingen ved Storebælts Broen. 

Der er dog ingen grund til bekymring – det er som sagt blot en øvelse.

Beredskabet skal testes og vurderes

Formålet med tunneløvelsen er at afprøve og vurdere den samlede indsats blandt myndighederne, der indgår i beredskabet ved uheld i tunnelen. 

Man skal specielt se på, hvordan alarmering, disponering, indsats og ledelse fungerer under de særdeles vanske­lige forhold. Og der stilles væsentlige udfordringer til såvel den koordinerende ledelse som den tekniske indsats. 

Dem, der står bag øvelsen, er:

Sund & Bælt, Banedanmark, DSB, Beredskabsstyrelsen, Sundhedsberedskabet i Region Sjælland, Redningsberedskabet i Slagelse Kommune samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.