- Jeg vågnede op til et kæmpe brag, siger nabo til eksplosion

De nærmeste naboer til den eksplosion, der skete i Frølunde Fed mandag, er nu vendt hjem efter flere dages evakuering. De er stadig i chok over, hvad der skete.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er helt stille i Maiken Olsens have mandag formiddag, der ligger i et villa- og sommerhuskvarter i Frølunde Fed lidt udenfor Korsør.

Men omkring klokken 11.00 lyder der pludselig et brag af en eksplosion, der på et splitsekund får hendes have til at ligne en mindre krigszone med splinter og træ fra vinduer, der flyver rundt i luften.

Det fortsatte med at regne med genstande i flere minutter efter, fortæller hun.

- Jeg vågnede op til et kæmpe brag og tænkte med det samme: ”Hvor fanden kom det fra? Og hvad sker der”, fortæller hun.

- Vinduet var blæst ud, så gik brandalarmen og så kunne jeg høre, de skreg på den anden side af hækken.

Sådan så det ud i Maiken Olsens have mandag formiddag, da eksplosionen skete.

Maiken Olsen bor lige ved siden af det hus på Broholmvej, hvor der mandag skete en voldsom eksplosion, som kostede en 52-årig mand livet. En eksplosion, som også medførte, at der kunne mærkes rystelser flere hundrede meter væk, fortalte flere kilder til TV2 ØST. 

Lige efter braget stimlede naboerne ifølge Maiken Olsen sammen ude på vejen, og hun fulgte trop.

En af de andre naboer i området er Søren Helskov.

- Jeg kommer ud og så kan man se, der står en røgsøjle op. Og så går der ikke ret lang tid, så kan jeg høre råb og skrig derinde fra. Og så står jeg lige i et øjeblik og tænker, ”hvad gør jeg”. Og så ringer jeg til alarmberedskabet, fortæller han.

Store skader på hus og facader

Maiken Olsens soveværelse ligger klos op ad hækken, hvor der på den anden side tilsyneladende blev opbevaret store mængder fyrværkeri.

- Jeg lå og sov i stuen på sofaen sammen med hunden, da eksplosionen skete. Normalt sover jeg i soveværelset, men lige den dag havde jeg valgt stuen. Hvorfor ved jeg ikke, men det var nok meget godt med alt det glas, der fløj ind, siger hun.

Maiken Olsens hus har slået revner, vinduerne og vinduespartiet i havedøren blev blæst ud.

- Der har været kæmpe blæs på.

Muren er revnet på Maiken Olsens hus som følge af eksplosionen.
Muren er revnet på Maiken Olsens hus som følge af eksplosionen. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Maiken Olsens udhus i haven har fået et så voldsomt tryk, at pladerne har løsnet sig.

- Soklen gik på hønsehuset, så det har vi været ved at lappe lidt, for de små kyllinger rendte og pilede rundt herude. Men så gik der kun et kvarter, så måtte jeg ikke være her mere.

140 blev evakueret

Også nabo, Søren Helskov, fik besked fra myndighederne om, at han ikke længere måtte opholde sig i sit hjem:

- Jeg blev ret hurtigt kontaktet af politiet - tror allerede, det var 11.30 - at jeg skal forlade mit hus, fordi mit område er et område, hvor de skal indsamle beviser, fortæller han.

- Så jeg får samlet to hunde sammen, og det går faktisk lidt i panik, så jeg har nærmest bare en telefon med mig og to hunde.

Søren Helskov var en af de første naboer, der løb ud på gaden, da der mandag lød et voldsomt brag. Han ringede til alarmcentralen med det samme.
Søren Helskov var en af de første naboer, der løb ud på gaden, da der mandag lød et voldsomt brag. Han ringede til alarmcentralen med det samme. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Maiken Olsen og hendes kæreste blev sammen med i alt 140 personer evakueret, efter en sikkerhedszone først blev oprettet og senere udvidet omkring ejendommen. 40 af de evakuerede var på Forslev Friskole og Børnehus, imens Maiken og hendes kæreste tilbragte natten hos kærestens mor. 

Samtidig indkvarterer Søren Helskov med sin samlever sig hos sin svigermor. Han fortæller, at han længe gik i uvished om, hvornår han igen kunne vende hjem.

- Vi var inde forbi skolen ad flere omgange, fordi vi også skulle søge information. Vi har jo bare siddet med medierne som informationskilde. Og ellers så går du egentlig bare i uvished og venter. Senere fik vi så svar fra betjentene om, hvornår vi kunne vende hjem.

Billigt sluppet

Både Maiken Olsen og Søren Helskov er nu efterladt tilbage med tankerne om, hvad der kunne været sket. Politiet fandt efterfølgende op mod et ton sprængstof og kemikalier på adressen.

- Jo mere man snakker om det, og jo mere man tænker over det, jo mere går det op for én, at vi har bare været heldige. Virkelig, siger Maiken Olsen.

Læs også
Følg med i seneste nyt efter eksplosion ved Korsør
Læs også
Følg med i seneste nyt efter eksplosion ved Korsør

- Der røg en enkelt høne i svinget, men sådan er det. Det er billigt sluppet.

Fragmenter fra genstande hænger stadig i træet lige på den anden side af hækken.

Ifølge politiet er der blevet opbevaret sprængstof eller kemikalier til at lave sprængstof både i mandens hjem samt i en række drivhus-lignende udhuse i mandens have. Politiet antager, at sprængstoffet skulle bruges til at fremstille fyrværkeri. Den dræbte mand har tidligere arbejdet med fyrværkerivirksomhed.

Hvad nu hvis

For Søren Helskov har det også været en noget surrealistisk oplevelse, når han nu tænker tilbage på hændelsen.

- Jeg arbejder også hjemmefra i dag, og har da også haft svært ved lige at samle mig om arbejde i dag, fordi der er så mange oplevelser og uvished. Hvad kunne der have været sket?, spørger han.

- Det, der har fyldt meget for mig og min samlever, er den der, hvad nu hvis. 

Forsvarets ammunitionstjeneste var i området, fordi der blev fundet op mod et ton sprængstof på ejendommen.
Forsvarets ammunitionstjeneste var i området, fordi der blev fundet op mod et ton sprængstof på ejendommen. Foto: René Lind - Lind Foto

Han er dybt forfærdet over, at politiet har fundet så stor mængde af eksplosiver forskellige steder på naboadressen:

- Det er jo forrykt, at man kan finde på at lægge det i et villakvarter. Når man ser, hvor tæt de ligger på de andre huse. Det er jo ikke, fordi det er ude på en gård. Man ligger det midt inde i et villakvarter med naboer, der ligger klos op ad. Det er jo vanvittigt. Jeg er glad for, der ikke er flere, der er kommet til skade.


Nyhedsoverblik