Integrationsuddannelse hjælper flygtninge i arbejde – men flest mænd

En skræddersyet integrationsuddannelse hjælper flygtninge i arbejde og styrker sprog. Men flest mænd bliver ansat efter uddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Integrationsuddannelsen (IGU), der hjælper flygtninge i job, er en stor succes.

Uddannelsen styrker flygtninges faglige, sociale og sproglige kompetencer og giver et bedre kendskab til det danske arbejdsmarked. Det viser en evalueringsrapport fra Rambøll.

Men det er hovedsageligt mænd, der bliver ansat som en del af integrationsuddannelsen. 73 procent af de registrerede IGU-ansatte er mænd, imens kun 27 procent er kvinder.

Hajal
Læs også
Kommunesamarbejde om flygtninge skaffer Hajal job: Det er stort
Hajal
Læs også
Kommunesamarbejde om flygtninge skaffer Hajal job: Det er stort

Syrisk flygtning har fået job som buschauffør

quote Det betyder alt for mig. Arbejde er en vigtig del af mit liv

Rabeh Kaddour, syrisk flygtning og buschauffør hos Arriva

En af de mænd, der har gennemført uddannelsen er Rabeh Kaddour, som har fået praktikplads og fuldtidsjob hos Arriva i Slagelse. Arriva har nemlig valgt at ansætte ham, længe før hans praktiktid overhovedet udløber.

- Jeg er glad som buschauffør, selvom jeg ikke arbejdede som buschauffør før, siger Rabeh Kaddour.

- Det betyder alt for mig. Arbejde er en vigtig del af mit liv, siger Rabeh Kaddour fra Syrien.
- Det betyder alt for mig. Arbejde er en vigtig del af mit liv, siger Rabeh Kaddour fra Syrien. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Rabeh Kaddour er fra Syrien og kom hertil med sin familie i april 2015. I Syrien var han dyrlæge. Nu er han halvvejs gennem sin integrationsuddanelse som buschauffør.

- Det betyder alt for mig. Arbejde er en vigtig del af mit liv. Vi har et udtryk i Syrien, der lyder sådan her: Arbejder man, lever man, arbejder man ikke, lever man ikke.

flygtninge.2.jpg
Læs også
For få flygtninge kommer i job - det skal nyt projekt lave om på
flygtninge.2.jpg
Læs også
For få flygtninge kommer i job - det skal nyt projekt lave om på

Hvad er IGU?

IGU - Integrationsuddannelsen er en 3-årig forsøgsordning for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge.

 

Ordningen skal sikre mulighed for arbejde og opkvalificering til dem, der ikke har de nødvendige kvalifikationer til at indgå på det danske arbejde.

 

IGU varer to år og omfatter ansættelse i en lønnet praktikstilling og skoleundervisning i 20 uger med uddannelsesgodtgørelse.

 

IGU er et resultat af trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter af 17. marts 2016.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Arriva: Vi er glade for ham

Integrationsuddannelsen hjælper blandt andre flygtninge ud på det danske arbejdsmarked - først gennem et skoleforløb og derefter ved en lønnet praktikstilling i en virksomhed - som eksempelvis Arriva. Allerede efter få måneder besluttede Arriva at stoppe Rabeh Kaddours praktikløn og i stedet fastansætte ham på lige vilkår som de andre chauffører. De er nemlig rigtig godt tilfredse med deres nye kollega.

- Vi vil godt bibeholde ham i jobbet, og vi er glade for ham. Hvis han nu havde fået den halve løn af sine kollegaer, kunne det godt være, at han ville søge hen imod nogle af vores konkurrenter, og det vil vi jo ikke have, siger Claus Henriksen, der er driftsleder hos Arriva.

quote Vi vil godt bibeholde ham i jobbet, og vi er glade for ham

Claus Henriksen, driftsleder hos Arriva

Generelt er virksomheder og kommuner fint tilfredse med integrationsordningen. Det viser en evaluering foretaget af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

48 procent af de adspurgte kommuner og 52 procent af virksomhederne er i meget høj eller høj grad tilfredse med IGU-ordningen, ligesom 64 procent af virksomhederne har været tilfredse med den ansatte flygtnings indsats i forhold til, hvad vedkommende har fået i løn.

Råd: Vi skal nytænke mande- og kvindefag

Undervisningsforløb som integrationsuddanelsen er vejen frem, når det gælder om at integrere flygtninge. Det mener de hos Rådet for Etniske Minoriteter.

- Det betyder rigtig meget for den selvforståelse, man har i forhold til, at man er del af det her samfund, at man bliver integrereret, at man bidrager og føler, at der er brug for én, siger Halima El Abassi, der er forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter.

Læs også
Ny afgørelse: Xu Zhang skal forlade Danmark med det samme
Læs også
Ny afgørelse: Xu Zhang skal forlade Danmark med det samme

quote Vi er nødt til at se lidt anderledes på mande- og kvindefag

Halima El Abassi, forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter

Men kun tre ud af ti, der gennemfører uddannelsesforløbet er en kvinde, og det er en skam, mener Halima El Abassi. Derfor håber hun, at integrationsuddannelsen i fremtiden bliver mere målrettet mod netop kvinder.

- Vi er nødt til at se lidt anderledes på mande- og kvindefag og de her kønsstereotyper i forhold til, om kvinder kan bestride et job som buschauffør, eller om hun er tænkt ind i rollen som pædagogmedhjælper eller anden form for omsorgsfag.

Rådet for Etniske Minoriteter anbefaler, at man målretter Integrationsuddannelsen til kvinder ved at indgå aftaler med virksomheder, som bedre kan matche kvindernes kompetencer og potentialer samt oprette flere deltidsstillinger for at imødekomme kvindernes privatliv med børnepasning og husholdning.

Syrisk buschauffør er oprindelig uddannet dyrlæge

Buschauffør Rabeh Kaddour enig i, at kvinder også skal ud på arbejdsmarkedet. Hans kone arbejder selv på byens apotek.

quote Kvinder skal arbejde ligesom mænd. Der er ikke forskel på mænd og kvinder

Rabeh Kaddour, syrisk flygtning og buschauffør hos Arriva

- Selvfølgelig. Kvinder skal arbejde ligesom mænd. Der er ikke forskel på mænd og kvinder.

Læs også
Kalundborg laver aftale: 400 flygtninge skal i arbejde
Læs også
Kalundborg laver aftale: 400 flygtninge skal i arbejde

Rabeh Kaddour har søgt om at få lov til at arbejde som dyrlæge her i Danmark, men endnu ikke fået grønt lys. Hvis det sker, vil det være et tab for Arriva.

- Det ville jeg blive rigtig ked af, men jeg under ham alt godt i fremtiden, og jeg vil da blive glad, hvis han kunne blive tilbudt den dyrelægestilling her, siger Claus Henriksen, driftsleder hos Arriva.

Men indtil han kan parkere bussen endeligt, så er planen at blive bag rattet.

- Jeg skal blive i Arriva, indtil jeg kan arbejde som dyrlæge. Når jeg har fået godkendelsen til at arbejde som dyrlæge, så vil jeg selvfølgelig sige tak til Arriva og tak til mine kollegaer og flytte til mit område.


Nyhedsoverblik