Indkøbscentre glæder sig til genåbning - sådan kommer det til at foregå

Regionens indkøbscentre kan fra på mandag igen invitere kunderne indenfor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Butiksejerne i Vestsjællandscentret i Slagelse havde travlt lørdag formiddag. Når kunderne kommer på mandag, skal alt være klart.

- Er I klar? I får en seddel fra mig på mandag, hvor der skal stå, hvor mange kunder, der må være herinde, siger Jane Dahl ind gennem gitteret til tøjbutikken Nielsens, der er en af centrets i alt 50 butikker.

quote Vi glæder os rigtig meget og håber, at folk kommer og støtter lokalt og besøger butikkerne og ikke er bange

Susanne Egesø, daglig leder, Guldfuglen, Vestsjællandscentret 

Hun er markedsføringschef i centret og i gang med at sørge for, at alt klapper til genåbningen på mandag formiddag.  

Hos Nielsens er de i dén grad klar, fortæller butikschefen Heino Hansen. 

- Vi har fået klistermærker til gulvet, vi har fået skilte, vi skal hænge op, vi har fået ekstra håndsprit, som vi skal have ved både prøverum, disken og ved indgangen. Vi er i fuld sving med at mærke en masse varer op, fordi vi har alt for mange varer, fortæller han.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

I dag ligger Vestsjællandscentret i Slagelse stille hen. Men på mandag genåbner butikkerne. Man må dog stadig ikke opholde sig i centret. 
I dag ligger Vestsjællandscentret i Slagelse stille hen. Men på mandag genåbner butikkerne. Man må dog stadig ikke opholde sig i centret.  Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Erhvervsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed har netop udsendt retningslinjerne for, hvordan indkøbscentret kan åbne uden, at der bliver overført smitte med coronavirus. 

- Bare det at vi får lov til at åbne, det er jeg simpelthen så glad for. På butikkernes vegne, på vores vegne. Det bliver fantastisk. vi glæder os helt vildt. Vi ved godt, at det er under andre forhold, men det er helt okay, siger Jane Dahl. 

Maksimalt 1000 kunder af gangen

Alle forholdsreglerne betyder, at hverdagen i centrene bliver forandret. Der vil ikke være familieaktiviteter på centrets torv eller i området i det hele taget, for kunderne må ikke tage ophold i centret. 

Vestsjællandscentret har et gulvareal på 20.000 kvadratmeter. Ifølge retningslinjerne fra Erhvervsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed må der være en kunde per 20 kvadratmeter, hvilket vil sige, at der maksimalt må være 1000 mennesker i centret af gangen.

- Det bliver ikke nogen udfordring for os, for når vi ikke har nogle aktiviteter og arrangementer, så kommer vi slet ikke op på det antal. Så der er fin plads til alle kunder, fortæller Jane Dahl.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

Vestsjællandscentret har et gulvareal på 20.000 kvadratmeter. Ifølge retningslinjerne må der maksimalt være 1000 mennesker i centret af gangen.
Vestsjællandscentret har et gulvareal på 20.000 kvadratmeter. Ifølge retningslinjerne må der maksimalt være 1000 mennesker i centret af gangen. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Inde i butikkerne skal der være fire kvadratmeter per kunde. En af dem er smykkeforretningen Guldfuglen, hvor den daglige leder Susanne Egesø er i fuld gang med at gøre rent.  

- Vi glæder os rigtig meget og håber, at folk kommer og støtter lokalt og besøger butikkerne og ikke er bange. Vi gør alt, hvad vi kan, og spritter og vasker hænder hele tiden, fortæller hun.  

Hylderne bugner med forårsvarer 

Det mange retningslinjer betyder, at hverdagen i centret bliver anderledes. Loungeområdet og legeområdet er spærret af. Gaderne i centret er ensrettede, og kunderne skal holde til højre. Kunderne må ikke stimle sammen og der må ikke opstå køer.  

Hylderne i butikkerne bugner af forårsvarer, der ikke er solgt. Men myndighederne opfordrer butiksejerne til at lade være med at holde udsalg.   

- Vi anbefaler, at butikkerne ikke laver tilbud, så folk kommer og står i kø, for så bliver det rigtig svært at administrere, for der må kun være et vis antal inde i butikkerne. Men når vi ved, at alternativet er at lukke igen, så bliver det ikke et problem, for det er der ingen, der ønsker, fortæller hun. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Dan Plambech og Mathias Olsen, der ejer Sportigan i Høng Centret glæder sig til at åbne for kunderne igen.  
Dan Plambech og Mathias Olsen, der ejer Sportigan i Høng Centret glæder sig til at åbne for kunderne igen.   Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

I Høng Centret længere nordpå i regionen fik de to ejere af Sportigan pludselig travlt, da de hørte, at de nu måtte åbne. For at skabe plads til at kunderne kan holde afstand, er Dan Plambech og Mathias Olsen i gang med at fjerne tøj og stativer. De håber, at kunderne holder ved. 

- Det, man kan være nervøs for, er, at nu har vi holdt lukket i to måneder og de folk, der har manglet noget, har måske ændret deres købsvaner og handlet på nettet for første gang og fundet ud af at det fungerer, siger Mathias Olsen. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Der er 10 butikker i Høng Centret, de får nu lov at åbne for kunderne igen fra på mandag.  
Der er 10 butikker i Høng Centret, de får nu lov at åbne for kunderne igen fra på mandag.   Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Heldigvis har der været stor opbakning fra lokalsamfundet, blandt andet fra den lokale fodboldklub og idrætsforening. 

- Det er noget, der rammer én helt inde i hjertet. Man bliver helt rørt. Folk skriver og spørger, hvornår vi åbner igen, og om vi er der, og om de kan gøre noget for at hjælpe os, fortæller Dan Plambech. 

Lokal opbakning er stor 

- De lokale foreninger har kontaktet os og tilbudt at betale nogle ting forud, som de vidste, at de skulle bruge. Det har vi ikke kunnet tage imod, fordi vi havde lukket, men det er tanken, der tæller. Det er måske fordelen ved at være sådan et lille lokalsamfund, hvor folk kender hinanden, siger Mathias Olsen. 

Høng Centret er på mellem 4.000 og 5.000 kvadratmeter og har i alt ti butikker. Der må ifølge de nye retningslinjer maksimalt komme 500 kunder ind i centret ad gangen. 

- Men det bliver ikke noget problem at overholde, for så mange mennesker er her aldrig på én gang. Vi er et lille, lokalt center og her er god handel, men 500 vil der aldrig komme på en gang, siger Dan Plambech. 

Udvalgte retningslinjer for genåbning i storcentre: