Hybenroser truer stort naturområde - nu skal de fjernes med gravemaskine

Der er kommet så mange hybenroser, at de truer Natura 2000-området på Glænø Stenfed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange ser hybenroser som smukke og velduftende blomster, der samtidig udgør en tæt, fuglevenlig busk.

Men busken er en invasiv art, som er indvandret fra Asien i 1800-tallet og har slået sig ned mange steder i Danmark. En af de steder er Glænø Stenfed på øen Glænø sydøst for Skælskør mellem Karrebæksminde Bugt og Basnæs Nor.

quote Vi har pligt til at bekæmpe hybenrosen, fordi det er en invasiv art

Knud Henrik Larsen, biolog

Her har hybenroserne bredt sig til et stort område og udgør nu en stor trussel mod oprindelige natur, som er særligt beskyttet, fordi det er et Natura 2000-område.

Derfor begynder Slagelse Kommune i den kommende uge at rydde et område på 1100 m2 for hybenroser.

- Vi har pligt til at bekæmpe hybenrosen, fordi det er en invasiv art. Det er oprindeligt et klitområde, hvor der skal vokse græs og urter, men hybenrosen truer den oprindelige flora og fauna. Så hvis vi vil bevare den, er vi nødt til at fjerne planten, udtaler biolog Knud Henrik Larsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Slagelse kommune

Truer humlebier og dagsommerfugle

Det er ifølge Slagelse Kommune blandt andet markfirbenet og insekter som humlebier og dagsommerfugle, der er truet i området, hvis hybenrosen får lov til at brede sig.

Det skyldes, at hvis den oprindelige vegetation forsvinder, så forsvinder insekternes naturlige levesteder også. Derfor har Naturstyrelsen besluttet, at hybenrosen skal bekæmpes, og fordi planten er en invasiv art betyder EU-regler, at det er ulovligt at sælge den i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet.

I de følgende år vil Slagelse Kommune følge op med fjernelse af genvækst.
I de følgende år vil Slagelse Kommune følge op med fjernelse af genvækst.
Foto: Google Maps

- Mange, især sommerhusejere, har planten på deres grund. De har ikke pligt til at bekæmpe den ligesom kommunen har. Men den er en trussel mod den vilde flora og fauna, og derfor vil vi også gerne opfordre sommerhusejere til at holde den nede i det omfang, de nu har mulighed for det, siger Knud Henrik Larsen.

Fjernelsen af hybenrosen starter mandag i næste uge, hvor en gravemaskine vil fjerne planterne. Arbejdet forventes at tage en uges tid. I de følgende år vil Slagelse Kommune følge op med fjernelse af genvækst.