Husejere kan redde klimaet

Vindmøller, solenergi og elbiler bliver fremhævet som de vidundermidler, der skal redde vores klima. Men der findes faktisk en anden og langt mere effektiv indsats, som oven i købet kan spare os for mange tusinde kroner om året. Kodeordet er isolering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lars Due er termograf. Han lever af at påvise energispild, og med sit særlige kamera, kan han se hvilke huse, der er dårligst isoleret. På en tur gennem landsbyen Boeslunde opdager han masser af huse, der kunne trænge til at få forbedret isoleringen.

Ifølge en ny rapport fra det Internationale Energi Agentur vil alene efterisolering af ældre huse gøre, at man kan opnå 20 % af de reduktioner af CO2-udslippet som er nødvendig i Danmark. Som reglerne er nu, er det svært at låne penge til efterisolering af huset, men der er alligevel ingen tvivl om, at det på sigt er en investering, der betaler sig:

- Mange huseejere vil kunne skære mere end halvdelen af deres varmeregning, hvis de isolerede deres huse ordentligt, siger Lars Due.

Klimachefen for verdensnaturfonden, mener at politikkerne burde ændre reglerne, så det blev mere attraktivt for boligejerne, at efterisolere deres huse.

- I virkeligheden så betaler ordentlig isolering sig hjem rigtigt hurtigt. Men politikkerne burde hjælpe det på vej ved at gøre det lettere at låne penge til klimaforbedringer af huset.

Lars Due fortæller, at der på Færøerne er en lov, som sikrer, at klimaforbedringer på huset automatisk øger friværdien. En sådan lov kunne gøre det lettere at låne penge, mener han.

Lars Due bor selv i et ældre nedlagt landbrug. Den ene del har han efterisoleret, og den anden del står med den gamle isolering. Selvom arealet er det samme er forskellen tydelig: I den nyisolerede del er den årlige varmeregning på 5600 kroner årligt, mens den i den gamle del ligger på 23.000 kroner årligt.

Lars Dues tre gode råd til at forbedre klimaregnskabet i dit hus er:

1) Døre og vinduer skal være lavenergi mærket

2) Moderne isolering af vægge, loft og tag

3) Sikre at husets konstruktion er tæt vha. dampspærre