Hjemmehjælperen Lillian løber stærkt: - Savner at drikke en kop kaffe med borgeren

Et af de steder, hvor de mærker presset af coronavirus i disse dage, er på plejecentrene og hos hjemmeplejen i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lillian Ohrberg-Nielsen løber ekstra stærkt for tiden.

Hun er hjemmehjælper i Slagelse Kommune, og netop her er hjemmeplejen hårdt ramt af coronavirus. Hele 29 medarbejdere er smittet, mens 18 er i karantæne.

Derfor har de resterende medarbejdere måttet træde til og skubbe fridage til side, fortæller Lillian Ohrberg-Nielsen.

- Jeg blev for eksempel kaldt ind søndag. Min leder ringede til mig, og jeg kunne høre i hendes stemme, at hun var så ked af det. Det rører mig, at hun tænker på os, og selvfølgelig møder jeg op, siger hun og lovpriser samtidigt sine kollegaer og arbejdsplads for at være et sted, man har lyst til at komme på arbejde.

Lillian Ohrberg-Nielsen savner at have tid til at tage en kop kaffe med borgerne.
Lillian Ohrberg-Nielsen savner at have tid til at tage en kop kaffe med borgerne. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Også i Næstved Kommune er de presset af coronavirus og medfølgende karantæne til personalet. De kan på nogle dage stå og mangle 60 til 80 medarbejdere på ældreområdet.

- Det rammer os, at vi har mange medarbejdere i isolation. Det er den største udfordring lige nu, og det gør, at der er borgere, som ikke får den hjælp, de plejer at få. Det kan være omsorgsbesøg eller hjælp til for eksempel tøjvask og rengøring, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune.

Svært at få vikarer

De mange corona- eller karantæneramte medarbejdere i kommunerne har forplantet sig videre i de vikarbureauer, som kommunerne normalt gør brug af.

quote Både medarbejdere fra vores rengøringsafdeling og nogle pædagogiske medarbejdere har hjulpet os

Charlotte Kaaber, ældrechef, Slagelse Kommune

Derfor har ældrechef i Slagelse Kommune, Charlotte Kaaber, også trukket store veksler på alternative afdelinger i kommunen.

- Både medarbejdere fra vores rengøringsafdeling og nogle pædagogiske medarbejdere har hjulpet os og er kommet her mellem jul og nytår og har gjort rent og hjulpet med til at servere mad, siger hun til TV2 ØST.



Læs også
Mangel på sundhedspersonale presser kommuner - ældre må undvære tøjvask og rengøring
Læs også
Mangel på sundhedspersonale presser kommuner - ældre må undvære tøjvask og rengøring

Men selv med hjælp fra andre faggrupper er det svært at dække ind for de mange manglende medarbejdere. Det mærker Lillian Ohrberg-Nielsen i det daglige.

- På fredag mangler vi fem ekstra i dagvagten, og det er jo rigtigt mange mennesker. Derfor ved jeg, at flere af os er nødt til at træde til, for vikarbureauerne kan ikke følge med mere. Og vi, som allerede er ansat og har fridage, er andre steder. Så det er lidt hårdt for os. Vi mangler den der frihed, vi har normalt, siger hun.

Springer ikke noget over

Det er ikke kun mange hjemsendte medarbejdere, der presser Lillian Ohrberg-Nielsen i sit daglige arbejde som hjemmehjælper i Slagelse Kommune.

quote Vi løber bare lidt stærkere, og det er jo så det, der er hårdt for os

Lillian Ohrberg-Nielsen, hjemmehjælper Slagelse Kommune

Forsigtigheden omkring de udsatte ældre kræver både skift af tøj og værnemidler. Alt sammen noget, der stjæler tid.

- Der er ikke noget, vi springer over, fordi vi har mindre tid til borgerne. Vi løber bare lidt stærkere, og det er jo så det, der er hårdt for os, fortæller hun.

Hun indrømmer dog, at der, udover den basale hjælp til borgerene, ikke er tid tilovers til at tale med de ældre i det omfang, som det var muligt før.

- Før kunne vi godt have tid til at drikke en kop kaffe med en borger. Det sociale er jo noget af det vigtigste for en borger. Og der har jeg rigtigt mange borgere nu, der siger: ”har du ikke tre minutter til lige at sidde ned og bare lige snakke?”, beretter hun.


Nyhedsoverblik