Hjemløs kvinde fra København føler sig presset af kommunen til at flytte til provinsen

Københavns Kommune kritiseres for at udøve social eksport, når kommunen foreslår socialt udsatte borgere at flytte til provinsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mille Kram fra København har været uden bolig i halvandet år, men hun føler sig presset af kommunen til at flytte fra hovedstaden og ud til provinsen.

Flere gange har den 58-årige førtidspensionist oplevet, at sagsbehandlere i Københavns Kommune har foreslået hende at søge bolig på det vestlige Sjælland.

quote Det får Danmark til at knække midt over

Kirsten Normann Andersen (SF), formand for Social- og Indenrigsudvalget

- Første gang jeg var deroppe (hos den kommunale sagsbehandler red.), blev jeg informeret om, at jeg kunne flytte til Slagelse. Jeg er også blevet tilbudt Holbæk, Kalundborg og så videre, siger Mille Kram.

Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF), der er formand for Social- og Indenrigsudvalget, er Mille Krams bisidder og deltog ved det seneste møde hos Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

- Jeg bliver enormt forarget over, at kommuner aktivt foreslår borgere, de for eksempel kan flytte til Vestsjælland og efterfølgende dermed helt slippe for at have ansvaret for den pågældende borger. Det er skævt, og det får Danmark til at knække midt over, siger Kirsten Normann Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kirsten Normann Andersen (SF), formand for Social- og Indenrigsudvalget.
Kirsten Normann Andersen (SF), formand for Social- og Indenrigsudvalget. Foto: TV2 ØST

Der er ifølge Københavns Kommune alene tale om et forslag til borgeren. Men Mille Kram ser dog noget anderledes på det.

- De kommer jo ikke med noget andet - altså det er det, der er. Det kan godt være, de kalder det et forslag, men jeg vil sige, det er ligesom lidt et vink med en vognstang: Fis af med dig, vi hjælper dig ikke, det er sådan, jeg opfatter det, siger Mille Kram.

København giver boligmangel skylden

I Slagelse Kommune undrer formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Thomas Clausen (EL), sig over opfordringen fra Københavns Kommune.

quote Det er usympatisk

Thomas Clausen (EL), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Slagelse Kommune

- Det er fint, at Københavns Kommune kender Slagelse Kommune. Men det er usympatisk, hvis det skal være et sted, hvor man eksporterer folk til, som man gerne vil af med, siger han.

TV2 ØST har tidligere fortalt om socialt udsatte borgere, som er rykket til området fra andre kommuner. Greve Kommune hjalp blandt andet en socialt belastet borger med at flytte til Lolland Kommune ved at ved at betale for flytning og indskud til lejlighed.

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

- Det vil være oplagt, at man i Kommunernes Landsforening tager en runde og indskærper over for samtlige kommuner, at man skal lade være at forsøge at sende borgerne rundt mellem kommunerne, siger Thomas Clausen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Thomas Clausen (EL), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Slagelse Kommune.
Thomas Clausen (EL), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Slagelse Kommune. Foto: TV2 ØST

Københavns Kommune ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser til TV2 ØST, at man ikke er ude på at sende udsatte borgere til andre kommuner.

- Manglen på små, billige boliger i København er enorm. Vi kan desværre kun hjælpe de borgere, som opfylder de politisk bestemte, boligsociale kriterier. Gør man ikke det, står vi naturligvis til rådighed med vejledning i, hvilke muligheder man så har for at komme videre, oplyser Socialforvaltningen i Københavns Kommune i et skriftligt svar til TV2 ØST.

Borgmester: Løs problemerne selv

Hos Kalundborg Kommune ærgrer borgmester Martin Damm (V) sig over, at ansatte i Socialforvaltningen hos Københavns Kommune angiveligt opfordrer socialt udsatte borgere til at flytte til provinsen.

quote Det magter vi simpelthen ikke

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- Man burde hellere bruge energien på at løse de boligsociale problemer inde i Københavns Kommune frem for at prøve at sende problemerne ud til Vest- og Sydsjælland – og i dette tilfælde til Kalundborg, og det er ikke i orden, siger han.

Men er det ikke okay at oplyse borgerne om, de kan få en billigere bolig, hvis de flytter et andet sted hen?

- Jo, det kan du sige. Men Vest- og Sydsjælland kan ikke løse de boligsociale problemer, som vi selv har og derudover løse hele hovedstadsområdets boligsociale problemer. Det magter vi simpelthen ikke, og derfor må man i hovedstadsområdet prioritere at løse problemerne for hjemløse, svarer Martin Damm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune.
Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. Foto: TV2 ØST

Derfor opfordrer Kalundborgs borgmester sine kollegaer i Københavns Kommune samt omegnskommunerne til at udvide kapaciteten.

- Man har jo ikke haft nogen udfordringer med at udvide kapaciteten til studerende, når man skulle finde billige boliger – så har man bygget meget store lejligheder nede langs vandet. Men man skulle måske også tænke på, at man har nogle boligsociale problemer og prioritere boliger til hjemløse, siger Martin Damm.

Udskældt flyttehjælp laves om

Et flertal i Folketinget har vedtaget en lovændring for at undgå, at rige kommuner blandt andet eksporterer personer på offentlig forsørgelse til fattige udkantskommuner.

Aftalen om lovændringen blev indgået mellem den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Selve loven træder i kraft 1. januar 2020.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Helt konkret betyder den nye lov, at borgere, der skal have økonomisk hjælp til at flytte, vil få hjælpen fra tilflytningskommunen - ikke fraflytningskommunen, som det var tilfældet inden lovændringen.

- På den måde sikres det, at ordningen ikke kan anvendes til social eksport, samtidig med at muligheden for, at udsatte borgere kan få hjælp til at flytte, fastholdes, skrev økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i et svar til Folketinget.

Kirsten Normann Andersen delte i slutningen af november Mille Krams historie på Facebook. Opslaget er sidenhen blevet delt og kommenteret over 150 gange.

Provinskommuner som Lolland og Guldborgsund har flere gange råbt op om, at især de københavnske omegnskommuner betaler socialklienter for at rykke til deres kommuner.

lolland2.jpg
Læs også
Greve afleverede socialt udsat borger på Lolland - det får nu kritik af kommunaldirektøren
lolland2.jpg
Læs også
Greve afleverede socialt udsat borger på Lolland - det får nu kritik af kommunaldirektøren

Sidste år fik Lolland Kommune for eksempel 154 nye borgere på overførselsindkomster. Det gav den i forvejen økonomisk pressede kommune ifølge Ritzau ekstraudgifter på 30 millioner kroner.

Nægter at flytte til provinsen

Men den socialdemokratiske landdistrikts- og øordfører Lennart Damsbo-Andersen mener ikke, at den kommende lovændring er tilstrækkelig.

- Det handler i virkeligheden om, at man skal opføre sig ordentligt – også når man er kommune, det første man må tænke på, når ens borger står og ikke har noget sted at bo, det er at finde et sted, der hvor man er, i stedet for at skubbe det et andet sted hen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lennart Damsbo-Andersen (S), landdistrikts- og øordfører .
Lennart Damsbo-Andersen (S), landdistrikts- og øordfører . Foto: TV2 ØST

Trods forslagene fra Københavns Kommune om at flytte til Vestsjælland håber Mille Kram stadig, at hun kan få hjælp til en bolig i København.

Hun har hele sit netværk i hovedstaden og kommer aldrig til at flytte til Slagelse.

ensomhed_3.pladsen.jpg
Læs også
Socialrådgivere: Lov om social eksport lader borgerne i stikken
ensomhed_3.pladsen.jpg
Læs også
Socialrådgivere: Lov om social eksport lader borgerne i stikken

Men er det ikke fair, at Socialforvaltningen i Københavns Kommune foreslår dig en anden form for plan, når de ikke kan hjælpe dig?

- Nej, det er ikke fair, at man fedter det af på andre, svarer Mille Kram.

Københavns Kommune oplyser til TV2 ØST, at kommunen nu undersøger, om Mille Kram kan få tildelt en ældrebolig, hvis hun opfylder kravene til det.


Nyhedsoverblik