Helles hænder sagde stop for frisørjob - måtte gå en helt anden vej

Efter 14 år som frisør måtte Helle Muszynski fra Slagelse finde et andet job. Dermed blev hun en af 1783, der sidste år blev voksenlærlinge her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg var ked af det. Som i virkelig ked af det. Frisør var det, som jeg drømte om at være, helt fra jeg var barn. Så det var jo hele min identitet, der var bundet op på det.

Sådan siger Helle Muszynski, der efter 14 år som frisør med klip, farvning og hårvask på programmet måtte sande, at hun måtte finde en anden vej for hendes karriere.

Resultatet blev, at hun gjorde som 1783 andre i Region Sjælland i 2020 - hun blev ansat som voksenlærling.

Vejen er en stilling som handelsassistent hos værktøjsfirmaet Bato Nordic i Slagelse.

quote Frisør var det, som jeg drømte om at være helt fra jeg var barn. Så det var jo hele min identitet, der var bundet op på det

Helle Muszynski, voksenlærling

- Det faldt meget naturligt. og med søde kollegaer og det hele, så er det jo dejligt, siger hun.

Og hun er blevet godt modtaget, siger Henrik Toftegaard, der er direktør i Bato Nordic.

- Helle har en stor interesse for værktøj generelt og sætter sig rigtig godt ind i tingene. Og hun vil gerne tage imod al mulig viden og gøre sig dygtigere, siger han.

Stort fokus på ordningen

Man kan blive voksenlærling, hvis man er over 25 og enten er ufaglært, faglært, men har været ledig i tre måneder, eller hvis man er faglært, men med en forældet uddannelse.

Hos jobcenteret i Slagelse har man haft ekstra fokus på voksenlærlinge. Det har resulteret i, at de på et år næsten har fordoblet antallet af folk, der er kommet ind i ordningen.

Kaj Rasmussen er virksomhedskonsulent hos jobcenteret i Slagelse. Her er der en bevidst strategi om at få ledige ind i nye arbejdsliv som voksenlærlinge.
Kaj Rasmussen er virksomhedskonsulent hos jobcenteret i Slagelse. Her er der en bevidst strategi om at få ledige ind i nye arbejdsliv som voksenlærlinge. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

- Vi har sat ekstra fokus på det, fordi vi ser, at virksomhederne står og mangler uddannet arbejdskraft. Der mangler både elektrikere og VVS'ere. Og man kan sige, at hvis vi ikke gør noget nu, så står vi måske i 2025 og mangler endnu flere, og så har vi dem ikke, siger Kaj Rasmussen, der er virksomhedskonsulent hos jobcenteret i Slagelse.

Vil vælge ordningen igen

Det er første gang, Bato Nordic har en voksen lærling, men det bliver nok ikke sidste gang.

- Det giver rigtig god mening, at man kan få nogle den vej frem, der gerne vil omskoles til noget andet. Og det vil vi da også prøve at se, om vi kan, når vi skal have nye medarbejdere, siger Henrik Toftegaard fra Bato Nordic.

Læs også
Flere praktikpladser til tømrerlærlinge på Sjælland, Lolland og Falster
Læs også
Flere praktikpladser til tømrerlærlinge på Sjælland, Lolland og Falster

Også Helle Muszynski har været glad for, at der var mulighed for at blive voksenlærling.

- Det er helt sikkert en god måde at starte et nyt kapitel i sit liv, absolut. Og man lærer jo alt fra bunden af.

Helle Muszynski på sit job Bato Nordic.
Helle Muszynski på sit job Bato Nordic. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Og selvom hun ikke længere har mulighed for at klippe en flot page, er de 14 år med kunder i frisørstolen ikke helt spildt.

- Jeg er ikke bange for at tale med folk. Jeg er jo nok bare et åbent menneske, som ikke er bange for at snakke, siger hun. 


Nyhedsoverblik