Haveejer fjernede ukrudt: Kort efter brændte hans selvbyggede hus

Anders Rasmussen satte ved et uheld ild til sit hus, da han brændte ukrudt. Antallet af den slags brande er fordoblet de seneste fire år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Anders og Gudrun Rasmussen fra Bisserup nær Skælskør skal fjerne ukrudt, foregår det ikke længere med en ukrudtsbrænder.

- Nej, det gør vi ikke, siger Anders Rasmussen.

- Vi fraråder det til alle, siger Gudrun Rasmussen.

quote Det værste var at se, da flammerne slog op igennem taget og begyndte at brænde der. Så blev jeg virkelig ked af det

Anders Rasmussen, Bisserup

Det bliver nu fjernet med håndkraft eller med gift, og det er der en grund til.

For sidste år brændte halvdelen af deres selvbyggede hus ned, efter Anders Rasmussen havde brændt ukrudt af med en ukrudtsbrænder.

Tog forholdsregler

Før han blev pensioneret, arbejdede han som anlægsgartner, og derfor kendte han godt til faren ved ukrudtsbrænderen.

- Jeg vidste jo, hvad det drejede sig om, og jeg havde jo en vandslange ud for hver gavl på huset, fortæller Anders Rasmussen.

Han holdt ukrudtsbrænderen væk fra huset, men alligevel skete det værst tænkelige. 

- Sort røg går op, og så smider jeg gasbrænderen lidt væk. Så løber jeg ind, og så råber jeg på min kone: Ring efter brandvæsnet, fortæller Anders Rasmussen.

Havde bygget huset selv

Der gik ild i huset, og flammerne fik hurtigt fat.

- Det værste var at se, da flammerne slog op igennem taget og begyndte at brænde der. Det var det værste at se på. Så blev jeg virkelig ked af det, siger Anders Rasmussen.

quote Jeg havde det meget skidt, og jeg gik rundt den første dag og græd. Jeg har bygget huset selv

Anders Rasmussen, Bisserup

Halvdelen af parrets træhus brændte ned. Det var kun stuen og et lille køkken, der var tilbage. Heldigvis kom ingen af dem noget til ved branden.

Men Anders Rasmussen havde det ikke godt. 

- Jeg må sige, at jeg havde det skidt. Jeg havde det meget skidt, og jeg gik rundt den første dag og græd. Jeg har bygget huset selv, fortæller han. 

Antallet af den slags brande fordoblet

Anders og Gudrun Rasmussen er langt fra de eneste, der har oplevet at se deres hus gå op i flammer efter at have fjernet ukrudt med en ukrudtsbrænder.

For tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at antallet af brande i Region Sjælland forårsaget af ukrudtsbrændere er næsten fordoblet siden 2014. 

I 2014 var der 29 brande i Region Sjælland, hvor ukrudtsbrændere var årsagen. I 2017 var tallet steget til 55.

quote Det er et tilbagevendende problem

Morten Andersen, afdelingschef, Lolland-Falsters Brandvæsen

Det kan Morten Andersen, afdelingschef hos Lolland-Falsters Brandvæsen, nikke genkendende til.

- Vi ved, det er et tilbagevendende problem, siger Morten Andersen.

Han forklarer, at det ofte handler om, at man ikke ser, hvad der går ild i omkring det, man brænder af.

- Det, man mange gange ser, er, at man kommer for tæt på buskads eller for tæt på huset, så der reelt set er risiko for at en brand spreder sig over et stort område relativt hurtigt, og at den breder sig til huset, og vi har en decideret husbrand, siger Morten Andersen.

Kan ligge og ulme

Det kan gå rigtig galt, hvis ilden ligger og ulmer.

- Hvis man gør det op ad en husvæg, og man ikke er opmærksom på, at det får fat i noget råddent træ, så ligger det og ulmer, og så kan du risikere, at du går i seng, og så i løbet af natten har du en brand, der blusser mere og mere op, siger Morten Andersen.

Fem råd til sikker brug af ukrudtsbrænder:

Tilbage hos Anders og Gudrun Rasmussen er huset nu genopbygget, og parret er glade for den behandling, de fik, da huset brændte. 

Men ukrudtsbrænderen bruger de ikke længere. Og én ting har de lært og advarer andre om:

- Man skal aldrig bruge det i nærheden af bygninger, siger Anders Rasmussen.

Herunder kan du se afdelingschef fra Lolland-Falster Brandvæsen, Morten Andersen, give tre gode råd til sikkerheden, hvis du skal brænde ukrudt med en ukrudtsbrænder.

Morten Andersen fra Lolland-Falster Brandvæsen giver tre gode råd til, hvis du skal brænde ukrudt med en ukrudtsbrænder.