Harboe sodavand gjorde forbrugere syge

Fødevarekontrollen undlod at trække sodavand og danskvand tilbage trods meldinger om, at fire forbrugere blev syge af at drikke det. Det skriver Avisen.dk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg var tørstig og tog en ordentlig slurk danskvand. Jeg blev med det samme utilpas og fik en følelse af mathed og bedøvelse i hele kroppen, siger Jørgen Bæk til Avisen.dk om en oplevelse i marts i fjor.

Han er ikke den eneste forburger, der sidste år blev dårlig af at drikke produkter fra Harboes Bryggeri i Skælskør. Avisen.dk skriver i dag, at både fødevarekontrollen og bryggeriet havde fået klager fra folk, der var blevet syge efter at have drukket Harboes sodavand og danskvand. Klagerne kom ugerne inde, der blev fundet tarmbakterier i vand på bryggeriet. 

Fire meldte om sygdom og endnu flere klagede over bismag i produkterne. Alligevel blev ingen af produkterne trukket tilbage fra butikkerne, fordi fødevaremyndighederne og bryggeriet fastholdte, at der ikke var sundhedsfare.  

Harboes daværende kvalitetschef Martin Kamber erkendte over for fødevarekontrollen, at et produkt lugtede af kærnemælk, smagte forkert og at det måske skyldtes mælkesyrebakteriet. Alligevel argumenterede han for, at det ikke var sundhedsskadeligt. Derfor blev varepartiet ikke trukket tilbage.

Fødevarestyrelsens jurist Jacob Neuer, der kender til sagerne med Harboes Bryggeri, kan ikke svare på, hvorfor gisningerne om sabotage ikke førte til et kontrolbesøg.
Men han siger, at der på intet tidspunkt var alarmklokker, der ringede, og at der ikke var grund til at trække produkter tilbage.

- Der blev taget prøver, og der var på intet tidspunkt analyseresultater, der pegede på, at der skulle være sundhedsfare ved at drikke produkterne," siger han til Avisen.dk.

Dokumenterne, som Avisen.dk er i besiddelse af, afslører. at Harboes kvalitetschef var i kontakt med fødevarekontrollen på et tidspunkt, da han vidste, at der var fundet e-coli i vandet.
Alligevel undlod han at underrette fødevarekontrollen.

- Vi skulle have underrettet fødevaremyndighederne, så nu har vi ændret procedurer, så det ikke kan gentage sig," siger Martin Schade til Avisen.dk.

Han understreger, at Harboes Bryggeri har skærpet kontrollen siden klagerne sidste sommer, og han erkender, at det ikke er i orden at sælge sodavand med afvigende smag eller med mælkesyrebakterier, men han siger også, at det ikke nødvendigvis skal føre til tilbagetrækning.