Har stået i en måned - stærekasse smadret

En stærekasse ved Slagelse har været udsat for hærværk. Politiet leder efter vidner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En ukendt gerningsmand har natten til tirsdag smadret en automatisk trafikkontrol i form af en stærekasse, der står på Slagelse Landevej.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Det er anmeldt klokken 02.46, hvor nogen har smadret ruden ind til apparatet, der måler, fortæller Frank Toftum, politikommissær ved lokalpolitiet i Slagelse.

quote Nogen har smadret ruden ind til apparatet, der måler

Frank Toftum, politikommissær 

Årsagen til at politiet kender det præcise tidspunkt for hærværket skyldes, at der sidder en alarm i stærekasserne langs vejene.

- Der sidder en vandalismealarm i stærekasserne, som bliver aktiveret ved hærværk, så derfor ved vi det, fortæller Frank Toftum.

Langt fra første gang

Men politiet har svært ved at opklare netop hærværkssager som denne, forklarer Frank Toftum.

- Vi laver undersøgelser for spor på stedet, for at se om der er noget brugbart. Men det er svært, for hvis nogen er kommet forbi og har slået en hammer i, og er gået igen, så er det svært, siger han.

Derfor søger politiet vidner, som måske har set noget.

- Vi hører gerne fra folk, hvis nogen har set noget på det tidspunkt. Måske har man set en bil holde ind ved stedet og kan huske beskrivelsen af bilen, siger Frank Toftum. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Stærekassen på Slagelse Landevej.
Stærekassen på Slagelse Landevej.
Foto: Lars Andersen - TV ØST

Det er en måned siden, at stærekasserne blev aktiveret. Ifølge Fran Toftum er det første gang, at der bliver udøvet hærværk på de automatiske trafikkontroller i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.

Men det er langt fra første gang på landsplan.

Kort efter de 20 stærekasser blev sat op landet over i oktober, blev fem af dem, ifølge Ritzau, udsat for hærværk allerede inden de blev aktiveret.

DF ville hæve stærekasserne

Stærekasserne sidder i Danmark i 1,4 meters højde, og det blev allerede sidste år debatteret i Folketinget, om de skulle hæves op i en højde, hvor det ikke var muligt at nå dem.

Men det afviste justitsminister Søren Pape Poulsen (K) som svar til et §20-spørgsmål fra Dansk Folkeparti om netop placeringen af stærekasserne i december sidste år.

- Vi kan ikke komme uden om, at den risiko er der. Jeg tror så desværre, at det vil være en risiko, vi må se kunne være der, uanset hvad højde kameraerne placeres i, men det betyder jo ikke, at vi så skal acceptere, at der begås hærværk mod ATK-udstyr, sagde Søren Pape Poulsen og henviste til det lovforslag, han fremsatte, som blev vedtaget i starten af året.

Lovændringen giver desuden mulighed for at skærpe netop straffen for hærværk på offentlig ejendom.

Stærekasserne er en del af et landsdækkende forsøg med automatisk trafikkontrol som skal evalueres først i 2019 og så igen i 2021. Hvis der er tilstrækkelig effekt, kan de måske komme til at erstatte flere fotovogne.