Hård hverdag for indlagte børn under corona - nu kommer Legeheltene med kage

I dag fylder legeheltene tre år, og derfor kommer de med kage og legehæfter til børn på Slagelse Sygehus. Normal leg er aflyst på grund af corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du synes måske, det er hårdt at være sendt hjem fra arbejde og generelt at skulle blive derhjemme i disse coronadage. Men værre er det nok at være indlagt på sygehuset – og så for et barn.

quote Man skal blive inde på stuen i de her tider, og man må kun have mor eller far

Anette Østerkjerhuus, afdelingssygeplejerske på børneafdelingen, Slagelse sygehus

- Det kan godt være lidt kedeligt at ligge på sygehuset. Man skal blive inde på stuen i de her tider, og man må kun have mor eller far. Ikke noget med søskende eller bedsteforældre eller nogen andre hos sig, siger Anette Østerkjerhuus, afdelingssygeplejerske på børneafdelingen, Slagelse sygehus.

Men mandag middag, blev dagen måske reddet for flere af børnene på Slagelse Sygehus. Her kom Legeheltene nemlig forbi, og i dag fylder de tre år, så de havde kagemand med til børnene.

- Jeg har en kage med, som skal glæde børnene, fordi Legeheltene har tre års fødselsdag, siger Vildana Leto, der arbejder som legehelt og til daglig bor i Slagelse.

Legeheltene får børn op af sygesengen

Legeheltene tager normalt ud på 11 hospitaler rundt omkring i landet og igangsætter bevægelseslege og aktiviteter med de indlagte børn. Formålet er skabe en mere aktiv hverdag for børnene ved at få dem op af deres sygesenge og ud af hospitalsstuerne.

For mange indlagte børn er tiden på hospitalet nemlig forbundet med stor inaktivitet og ensomhed.

- De kommer normalt fast hos os tre dage om ugen og tager de børn, som vil, med ud fra stuerne og leger med dem og mobiliserer dem, siger Anette Østerkjerhuus, der er afdelingssygeplejerske på børneafdelingen.

- Legeheltene er sat i verden for at skabe den her aktive leg for børn, der desværre er indlagt og for at sikre, at deres udvikling ikke går i stå. Det er også for at give dem et pusterum fra den her hverdag fyldt med sygdom og bekymringer, siger legehelten Vildana.

Corona bremser aktivitet på gangene

Men nu har coronakrisen sat en stopper for legene uden for stuerne.

quote Det er sjovt, og det er nok også meget godt, så man ikke keder sig så meget

10-årige Lærke Villumsen, der har brækket armen

- Normalt plejer legeheltene at være ude på sygehusene for at lege med børnene og skabe en aktiv leg. Men i og med, at der er corona, så kan vi jo ikke være herude, så derfor har vi lavet den her fødselsdagsfest og de her små hæfter med lege, som børnene kan lege på stuerne, siger Vildana Leto, der er legehelt og bor i Slagelse.

Kagemand og forslag til leg, er noget der vækker glæde hos børnene, som er sengeliggende eller lige har gennemgået en operation.

Artiklen fortsætter efter billedet.

10-årige Lærke Villumsen har brækket knoglen i sin albue, og derfor er hun i dag blevet opereret på Slagelse Sygehus.
10-årige Lærke Villumsen har brækket knoglen i sin albue, og derfor er hun i dag blevet opereret på Slagelse Sygehus. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

quote Lige nu er det jo coronatider, så de (legeheltene, red.) må ikke komme hos os

Anette Østerkjerhuus, der er afdelingssygeplejerske på børneafdelingen

Én af dem er Lærke Villumsen fra Kalundborg på 10 år, der i dag er blevet opereret i armen.

- Det inderste af knoglen i min albue er brækket, så jeg har været nede og blive opereret i dag. Men det hjælper, når den kommer op i slyngen, siger hun.

Kommer med kage og legehæfter i stedet

Ifølge afdelingssygeplejerskerne gør legeheltene en kæmpeforskel på afdelingen:

- Jeg synes, det er så fantastisk. Vi har rigtig meget glæde af legeheltene. Lige nu er det jo coronatider, så de må ikke komme hos os. Men så har de fundet på alle mulige sjove ting at gøre for børnene. Vi fik påskeposer, og nu holder de fødselsdag og kommer med lege til børnene, siger Anette Østerkjerhuus.

Ifølge afdelingssygeplejerske Anette Østerkjerhuus er legeheltene virkelig gode til at tænke alternativer i disse coronadage, når de ikke kan lave de aktiviteter, der plejer.
Ifølge afdelingssygeplejerske Anette Østerkjerhuus er legeheltene virkelig gode til at tænke alternativer i disse coronadage, når de ikke kan lave de aktiviteter, der plejer. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

10-årige Lærke Villumsen, der har brækket armen, er også glad for, at der kommer nogle med en opmuntrende stemning på hospitalet.

Hvad siger du til, at de kommer med kage i dag?

- Det er sjovt, siger Lærke Villumsen.

Hvad siger du til, at de også har et hæfte med forslag til lege?

- Det er sjovt, og det er nok også meget godt, så man ikke keder sig så meget.