¨

Gymnasium ramt af fnat: Rektor sender opråb til forældre

Der er udbrudt fnat på Slagelse Gymnasium. Fnatten stammer fra en fnatmide, som giver kraftig kløe og udslæt på huden. Foto: TV ØST

Rektor på Slagelse Gymnasium har sendt et opråb ud til forældrene om at tage en advarsel om fnat alvorlig. Oplever eleverne kløe, skal de behandles.

Slagelse Gymnasium er plaget af fnat.

- Mine opråb til jer elever om vigtigheden af at komme i behandling, så snart man opdager, at man er smittet, har tilsyneladende ikke afhjulpet problemet.

Sådan skriver rektor Lotte Büchert, Slagelse Gymnasium, i en orientering til forældre om, at gymnasiet endnu engang plages af fnat og har gjort det i et længere stykke tid. Det skriver Sjællandske.

Heri opfordrer hun netop forældre til at tage henvendelsen alvorligt, fordi flere unge, der har oplevet kløe, allerede har været i hundedyr behandling, mens andre undlader. Og så er pengene spildt.

Rektor: - Vi har få elever, der har fnat

Da TV2 ØST kontakter rektor Lotte Büchert torsdag, afviser hun dog, at der er tale om et fnat-udbrud.

- Vi har ikke noget fnat-udbrud på Slagelse Gymnasium. Vi har få elever, der har fnat, siger Lotte Büchert, der er er rektor på Slagelse Gymnasium.

- Jeg har sendt et orienteringsbrev ud, hvor jeg har informeret dem om, at forældrene skal holde øje med deres børn, men der er ikke noget fnat-udbrud som sådan.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Grafik: Nick Abildgaard & Lonni Christiansen 

 

 

Opstået ved intimt samvær

Fnat er en hudsygdom, som skyldes scabiesmider (fnatmider), der graver gange i huden og lægger æg. Der opstår hurtigt en meget generende kløe, og de fleste får kløende røde prikker, af og til små blærer - især på fingre og hænder.

Det er opstået ved intimt samvær mellem eleverne, og det har vi jo ikke på skolen

Lotte Büchert, rektor på Slagelse Gymnasium

Scabiesmider overføres fra person til person ved tæt kropskontakt

- Som jeg er blevet informeret om, så er det ikke opstået på skolen. Det er opstået ved intimt samvær mellem eleverne, og det har vi jo ikke på skolen, siger rektor Lotte Büchert.

Hvor mange elever er smittet?

- Det har jeg ikke nogen idé om, men der er én elev, der har henvendt sig til mig, og det er derfor, jeg har taget affære, siger Lotte Büchert.

Er eleven under behandling?

- Det antager jeg, for jeg har snakket med vedkommende om det – ja.

Skole i Næstved blev også ramt

Gymnasiet tager dog deres forholdsregler for at holde skolen ren og undgå smittefare ved for eksempel fnat.

- I hver ferie, vi har, vasker vi kitlerne, som vi bruger til de naturvidenskabelige fag, vi renser vores møbler, og vi har spritbeholdere på skolen. Det er det, vi gør, siger Lotte Büchert.

Vi renser vores møbler, og vi har spritbeholdere på skole

Lotte Büchert, rektor på Slagelse Gymnasium

Kobberbakkeskolens afd. Sydby i Næstved blev i december 2017 år ramt af fnat, og det fik alvorlige økonomiske konsekvenser for skolen.

Efter fnat-angrebet blev der nemlig indsat specialrengøring, hvor over 30 rengøringsfolk gik i gang med at rengøre og desinficere hele skolen.

Efterfølgende kom der en en regning for rengøringen af skolens 12.000 kvadratmeter landet, og den lød på cirka 800.000 kroner.

Slagelse Gymnasium vil ikke sende elever hjem

I forbindelse med fnat-udbruddet kom over 130 elever og medarbejdere i behandling for fnat. Skolen blev midlertidig lukket ned, og eleverne blev sendt hjem.

Overvejer I at gøre noget lignende på Slagelse Gymnasium? 

- Ikke på nuværende tidspunkt, når der ikke er flere elever. Jeg er orienteret om, at det er én elev, det drejer sig om, der er smittet med fnat, og jeg har 1300 elever, så det regner jeg ikke for at være en epidemi, siger rektor Lotte Büchert.

HVAD ER FNAT?

 

 • Smitte ved almindelig fnat sker ved tæt hudkontakt, herunder hos personale efter direkte hud-til-hud kontakt i forbindelse med plejeprocedurer. Smitte ved skorpefnat sker ved berøring.
   
 • Fnat kan medføre en intens, generaliseret kløe 2-6 uger efter smittetidspunktet, samt hudforandringer.
   
 • Patienter med nedsat immunitet samt ældre kan ved smitte med almindelig fnatmide udvikle skorpefnat, tidligere benævnt norsk fnat, som er meget smitsom.
   
 • Fnat skal behandles. Det forsvinder ikke af sig selv. Der bør altid stilles en sikker diagnose enten ved identifikation af levende mider eller en scabiesgang.
   
 • Der ses perioder med øget forekomst af almindelig fnat i samfundet og dermed også blandt indlagte patienter. Her kan ske smitte til medpatienter og personale, når hudaffektionen er ukarakteristisk, relativt beskeden og eventuelt mistolkes som medikamentel allergi eller eksem.

 
Kilde: Statens Serum Institut

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App