Gravide skal kunne føde på privatklinikker

Forældre, der er ligeglade med backup fra et hospital, skal i fremtiden kunne føde på private klinikker. Her vil ikke være læger - kun jordemødre

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En fødsel langt fra bippende maskiner og skiftende jordemødre.

Gravide i Region Sjælland får som de første i Danmark mulighed for at føde ambulant på private jordemorklinikker betalt af det offentlige.

- Tilbuddet vil ramme et ønske hos gravide, som forventer en ukompliceret fødsel, og som derfor ingen grund ser til at føde på sygehuset, siger Flemming Stenild (SF), formand for udvalget for fremtidens sygehusvæsen i Region Sjælland.

Første klinik kommer i Vemmelev

Inspireret af erfaringer fra Storbritannien har regionen indgået en aftale med jordemor Louise Zielinski, der driver en privatklinik i Vemmelev ved Slagelse.

Hun har ansat yderligere tre jordemødre, som skal hjælpe op mod 200 børn til verden om året. De første i løbet af de næste uger.

- Klinikken henvender sig til gravide, som har overvejet en hjemmefødsel, men som gerne vil have, at det skal foregå under mere ordnede forhold på en fødestue, siger Louise Zielinski.

Det er især sikkerheden for at kunne føde med en kendt jordemor, som tiltaler mange. Både før og under fødslen følges kvinderne af den samme jordemor.

- Andre peger på, at de gerne vil slippe for sygehuset, måske fordi de forbinder det med stress og jag fra en tidligere fødsel, siger Louise Zielinski.

Vil have aftale med flere jordemødre

I løbet af de næste tre år satser Region Sjælland på at indgå aftaler med flere private jordemødre, så antallet af klinikfødsler kan nå cirka 600 fordelt på klinikker i blandt andet Korsør, Sorø og Slagelse.

Ifølge Flemming Stenild kommer ordningen i første omgang til at koste regionen penge, da det er planen at kompensere sygehusene for deres tab af fødsler.

- Men på længere sigt skal ordningen være udgiftsneutral, siger han.

Andre regioner holder øje

Endnu er det for tidligt at vurdere, om jordemorledede klinikker vil brede sig til resten af landet, siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

- Men det er klart, at vi følger erfaringerne fra Region Sjælland og ser, om deres tilbud opfylder et behov hos mange, siger Ulla Astman.

/ritzau/


Nyhedsoverblik