Gratis elcykler får flere til at trampe i pedalerne

Slagelse Kommune låner elcykler gratis ud til sine borgere. Og ordningen er populær. Cykelhandler melder om stor interesse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Cykling er sundt og godt – både for helbred og miljø. Men det er ikke altid den mest komfortable måde at lade sig befordre på.

I Slagelse Kommune har man gjort sig mange forsøg gennem tiden på at fremme cyklisme – og det seneste tiltag har vist sig at være yderst populært.

Det hedder: Lån en elcykel gratis.

quote Jeg kunne se, mine veninder begyndte at få elcykler, og jeg kunne se – det giver jo nok en større frihed

Vibeke Parsborg, Slagelse

- Vi vil gerne have, at folk prøver en elcykel for at se, om en elcykel kunne være noget for dem i stedet for at køre i bil – især på de kortere ture, fortæller Finn Vedel Pedersen, der er udviklingskonsulent i Slagelse Kommune.

Slagelse Kommune tilbyder sine borgere at låne en elcykel i op til fire uger – helt uden at betale for det. Flåden af cykler omfatter både traditionelle elcykler på to hjul og ladcykler på tre hjul med plads til både børn og indkøb.

Og interessen er stor.

- De er nærmest booket hele tiden. Det er fedt at se, de er i drift, siger Finn Vedel Pedersen og tilføjer:

- For os handler det om at reducere CO2-udslippet fra biltransport – og det her er en lille handling, vi har valgt at igangsætte.

Finn Vedel Pedersen, der er udviklingskonsulent i Slagelse Kommune, fortæller at interessen for ordningen er stor. Særligt i sommerhalvåret.
Finn Vedel Pedersen, der er udviklingskonsulent i Slagelse Kommune, fortæller at interessen for ordningen er stor. Særligt i sommerhalvåret. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Blev overbevist

Vibeke Parsborg fra Slagelse er en af de borgere, som har fået et helt andet syn på at cykle på elcykel, efter hun har prøvet kommunens cykler.

- Jeg skulle i hvert fald ikke have en elcykel, for en elcykel er for folkepensionister. Sådan havde jeg valgt at se på det, fortæller hun i dag til TV2 ØST og siger videre:

- Men jeg kunne se, mine veninder begyndte at få elcykler, og jeg kunne se – det giver jo nok en større frihed.

Så efter nogen overvejelse valgte hun sidste sommer at låne en elcykel af Slagelse Kommune. Og Vibeke Parsborg var solgt.

- Det er fedt at cykle. Luft, motion og du kommer nemt frem og rundt. Du slipper også for at køre rundt på p-pladsen ved Vestsjællandscentret lørdag formiddag for at finde en parkeringsplads – for du kan altid finde en parkeringsplads til cyklen, siger hun.

- Det giver så meget mere frihed.

Læs også
Cykelhandlere svindlet af kærestepar - låner cyklen og kommer aldrig tilbage
Læs også
Cykelhandlere svindlet af kærestepar - låner cyklen og kommer aldrig tilbage

Slagelse Kommune har indgået en aftale med cykelforretningen Fri Bikeshop i byen om udlån af cyklerne.

- Det er en god aftale. Det er en succes, siger indehaver Henrik Buch.

Han forklarer, at mange borgere prøver en elcykel af som alternativ til bil nummer to eller offentlig transport.

- Der er slet ingen tvivl om, at elcykler er det nye sorte. Det er cyklen i øjeblikket. Og det har noget at gøre med, at man har taget det til sig som transportmiddel fra A til B, forklarer han.

Foruden Slagelse har også Ringsted og Guldborgsund kommuner et tilbud til borgerne om at kunne låne en elcykel i en periode.