Gps til demente er en succes

I Slagelse Kommune har man stor succes med at udstyre demente med gps, så de hurtigt kan blive lokaliseret, hvis de bliver væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvert år forsvinder omkring 1000 demente fra hjemmet, plejehjemmet eller sygehuset.

Men hjælpeløse og forvirrede ældre kan blive fundet igen ved hjælp af gps. 

Slagelse har det seneste år tilbudt ældre demente i eget hjem det særlige udstyr, og det med stor succes.

En af dem som har afprøvet ordningen er Anna Axelsen fra Korsør. 

Stukket af flere gange

For seks år siden fik hun konstateret Alzheimer. Siden er det gået ned ad bakke, og flere gange er hun stukket af fra sin familie.

- Jeg skulle ind i en butik, og hente noget, og Anna sidder ude i bilen, og da jeg så kommer ud fem minutter efter, så var hun væk, forklarer hendes mand Arno Axelsen.

Anna Axelsen er altid blevet fundet efter et par timer i god behold. Men for familien har det føltes som en evighed.

- Man bliver jo bange, og man tænker jo alt muligt og forestiller sig det værste, siger Arno Axelsen.

Gps skaber tryghed

For at dæmme op for problemet er Anna Axelsen blevet udstyret med en gps. Så nu kan familien altid se, hvor hun befinder sig, og det har været en stor lettelse især for hendes mand.

- Det er en stor hjælp og en stor tryghed at have, siger han. 

I Slagelse Kommune blev det sidste år muligt for demente, der bor i eget hjem, at blive udstyret med en gps. 20 personer har taget imod tilbudet, og det med stor succes.

- Det skaber tryghed for borgerne, og specielt de pårørende som er bange for, at deres ægtefælle eller forældre bliver væk eller på en eller anden vis forsvinder, siger demenskonsulent i Slagelse Kommune Jane Thorup.  

Kommunen sparer penge

Erfaringer fra andre kommuner viser også, at en gps kan hjælpe demente til at blive boende længere tid i eget hjem. Dermed kan kommunerne spare store ressourcer på dyre plejehjemspladser.

Slagelse Kommune vil nu forsøge at udbrede kendskabet til gps-ordningen. Og hvis det stod til Arno Axelsen, burde alle demente udstyres med en gps.

- Jeg synes, det er en meget stor tryghed, jeg kan varmt anbefale, at man bruger den, fastslår han.