Kæmpe klatreplante vælter ned over pensionists bil

En klatreplante på 12 meters højde og mindst et par tons i vægt kollapsede ned over Peter Lunds bil, terrasse og drivhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

84-årige Peter Lund og hans hustru skulle som så mange andre danskere tænde for fjernsynet torsdag klokken 9.00 for at være med til fællessang for dronningen i anledningen af hendes runde fødselsdag.

quote Det er ikke noget, der hidser mig særligt op. Jeg har ikke det forhold til biler

Peter Lund, pensionst, Slagelse

Men der var problemer med fjernsynet. Der kom intet billede, og der var intet signal.

Peter Lund, som får tv-signal til lejligheden i Slagelse via parabol, gik hen til vinduet for at kigge, og der spærrede han øjnene op.

For den tons tunge klatreplante på nabobygningen, som han bor op ad og har udsigt til, hang ikke længere på muren. Den var faldet ned og dækkede både drivhuset på tagterrassen, parabolen og Peter Lunds Citroën C1, der plejer at holde parkeret ud for muren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Lund gik resolut selv i gang med at skære bilen fri, men arbejdet måtte indstilles. Hækken var for stor og tung.
Peter Lund gik resolut selv i gang med at skære bilen fri, men arbejdet måtte indstilles. Hækken var for stor og tung. Foto: René Lind

- Jeg gik hen og kiggede og tænkte, hvad pokker er det. Den er jo faldet ned. Men vi tog det meget roligt – for der var ikke sket noget, siger Peter Lund 

Uden tv-signal tog Peter Lund straks sagen i egen hånd. Han har været i gang med både at skære drivhuset på tagterrassen fri og bagenden på bilen, der ikke ser ud til at have lidt overlast.

- Jeg troede, jeg kunne gå ned og skære den (bilen red.) lidt fri og så bakke den ud. Men det kan jeg ikke, for det trykker for meget fra siden. Der er ikke spor indvendigt at se – smadret forrude eller noget, siger han og tilføjer:

- Om der er enkelte buler eller ridser, det ved jeg ikke, men det er ikke noget, der hidser mig særligt op. Jeg har ikke det forhold til biler.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: René Lind

Bilen er otte år gammel, fortæller Peter Lund, og det er kun en gang i mellem, at han kører i den.

- Men hvis jeg havde siddet i bilen, da det skete, måtte jeg have taget flugten via bagklappen, griner han.

Klippede hækken for at reparere taget

Torsdag blæste en frisk vind over landet, men hvordan det endte med at få klatreplanten til at falde, er der ikke helt enighed om.

quote Det undrer os kolossalt, at man kan arbejde på en sådan måde, at efeuen kan falde ned

Leif Laugesen, formanden for boligforeningen

For muren på bygningen, hvor planten har vokset, står i skellet mellem de to nabobygninger.

Manden, der ejer bygningen, hvorpå klatreplanten ind til i går hang op ad som en tung kappe, hedder Nicolai Sams. Bygningen er byens gamle biograf, og den er netop nu ved at blive ombygget til lejligheder.

- Jeg tog kontakt til naboen før jul, om vi ikke skulle finde ud af at slå halv skade på den kære hæk og få pillet beplantningen ned. Men det var de ikke interesserede i, fortæller Nicolai Sams til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Lund (th) skulle i første omgang vente til mandag med at få sin bil skåret fri, men fredag formiddag blev den lokale kranmand tilkaldt til stedet.
Peter Lund (th) skulle i første omgang vente til mandag med at få sin bil skåret fri, men fredag formiddag blev den lokale kranmand tilkaldt til stedet. Foto: René Lind

Han forklarer, at han ifølge hegnssynets anvisninger har været i sin gode ret til at beskære planten på hans egen del af bygningen. Her har det ifølge Nicolai Sams været nødvendigt at klippe hækken for at kunne istandsætte taget.

- Jeg klippede hækken på min egen halvdel for halvanden måned siden, og så har den stået der siden. Men nu har der været en del blæst, og det var åbenbart den sidste blæst, der skulle til i går, og så faldt den.

Planten måler ifølge Nicolai Sams 30 meter i længden, 12 meter i højden og to meter i bredden i snit - langt større end den oprindelige busk, som ikke har været holdt ved lige længe, vurderer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den lokale kranmand forsøger at få bilen fri.
Den lokale kranmand forsøger at få bilen fri. Foto: René Lind

- Det er en kæmpe busk. Det er klart, det er tungt, siger han og forklarer:

- Jeg klippede den i toppen for at lave taget. Det er klart, det er et godt holdepunkt, og så holder det, indtil det begynder at blæse rigtig meget. Alt hvad du gør ved en bygning eller plante, det svækker den uanset, om du klipper den i toppen eller roden.

Formand undrer sig

Det var formanden for den boligforening, hvor Peter Lund bor, Leif Laugesen, der for et halvt års tid siden blev kontaktet af Nicolai Sams.

Dengang lød tilbuddet dog ikke alene på, at de skulle dele udgifterne til at fjerne planten, men også istandsætte muren, mener Leif Laugesen – og derfor blev der ikke lavet nogen aftale.

- Han ringede for et halvt år siden, om jeg ville være med til at fjerne efeuen og renovere muren, og så skulle vi betale halvdelen af samtlige udgifter. Og det måtte vi jo sige nej til, det er jo hans mur, siger Leif Laugesen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Lund kan snart se sin bil igen.
Peter Lund kan snart se sin bil igen. Foto: René Lind

Siden har formanden for boligforeningen også bemærket, at meget af planten er blevet fjernet oven på taget.

- Det undrer os kolossalt, at man kan arbejde på en sådan måde, at efeuen kan falde ned. Uanset hvad man skal lave, må man sikre sig, man ikke ødelægger andre folks ejendom. Ind til få minutter før planten faldt har folk i vores ejendom set, at håndværkere har været ude at beskære noget af planten ved tagryggen, siger Leif Laugesen.

Han vurderer, at hækken kan veje alt mellem to og ti tons. Formanden har i første omgang rekvireret en lastbil grab for, at få planten fjernet, så Peter Lunds bil kan komme fri.

- Så kommer der en regning til vores ejerforening. Hvad der så sidenhen sker, det er jeg ikke klar over, siger formanden, der vil prøve at få sin nabo, Nicolai Sams til at betale noget af regningen.

Nicolai Sams lader dog forstå, at den chance er forpasset.

Øjeblikket hvor Peter Lund blev genforenet med sin bil.
Øjeblikket hvor Peter Lund blev genforenet med sin bil. Foto: René Lind