Fynske havneplaner kan ramme Storebælts hvaler

Planer om at bygge en lystbådehavn ved Nyborg kan true de små hvaler i Storebælt – marsvinene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lystbåde, sejlere og turister kan være en trussel mod marsvinene i Storebælt. Derfor tøver myndighederne med at give grønt lys til etableringen af en lystbådehavn i den tidligere færgehavn i Nyborg.

Det oplyser DR FYN.

Marsvinene er den eneste hval, der yngler i de indre danske farvande, og som holder til i området hele året.

Marsvinet er en af de allermindste hvaler i verden. De kan blive 1,7 meter lange og vejer op til 75 kilo. De regnes for meget intelligente dyr, og kan leve cirka 25 år i det fri.
 
Storebælt er vigtigst
 
I Danmark er Storebælt det vigtigste levested, men hvalerne kan fra tid til anden ses i havene omkring næsten landet, bortset fra Øresund og Limfjorden.

Lige nu undersøges de mulige påvirkninger af marsvinene i Storebælt – og imens er projektet til de fynske lokalpolitikeres frustration sat på pause.

De mener, at der er tale om bureaukrati, og frygter, at hensynet til hvalerne får mulige investorer til at droppe investeringer i lystbådehavn-projektet, der ellers skulle sikre 100 arbejdspladser.

Lars Erik Cutoi-Toft, konstitueret afdelingschef i Kystdirektoratet, understreger overfor radiostationen, at man ifølge reglerne og af hensyn til marsvinene er forpligtet til at lave en meget, meget grundig undersøgelse, før man drager beslutter sig for at sige enten ja eller nej til en lystbådehavn i den tidligere færgehavn.