¨

Fund er gennembrud i våbensag

Foto: TV ØST

Natten til torsdag fandt politiet omkring 40 våben fra danmarkshistoriens største våbenkup gemt i en garage i Brøndbyvester. Fundet er resultat af længere tids efterforskning.

Natten til den 4. januar 2009 trængte fire maskerede og bevæbnede mænd ind på Antvorskov Kaserne, hvor de overmandede en sergent og to konstabler i vagtstuen. Fra en container med våben til de danske soldater i Afghanistan tog de 201 våben og våbendele, hvorefter de forsvandt.

Danmarkshistoriens største våbenkup var en realitet.

Det lykkedes politiet at få fat i tre af de fire røvere herunder en tidligere sergent fra kasernen, der havde den nødvendige insiderviden til at gennemføre kuppet. De er senere i både by- og landsret idømt otte og ni års fængsel for røveriet.

Til gengæld er det aldrig lykkedes at identificere den sidste af røverne, ligesom halvdelen af de røvede våben var forsvundet.

Indtil natten til torsdag.

Da slog politiet til og ransagede en garage i Brøndbyvester og pakket ind i plastikposer lå omkring 40 maskingeværer, karabingeværer og andre tunge våben, der ifølge politiet stammer fra våbenkuppet.

Ransagningen var resultatet af længere tids målrettet efterforskning, der foregik i et samarbejde mellem politiets særlige bandeenhed Task Force Øst, Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

I et forsøg på at stoppe strømmen af våben til rockere og andre bander fattede politiet interesse for en gruppe mænd.

- Når man hele tiden efterforsker intenst mod bander og organiseret kriminalitet, så støder man ind i mellem på personer, der er interessante. Så målretter vi efterforskningen mod dem, siger Magnus Andresen fra Task Force Øst.

Og natten til torsdag gav den målrettede efterforskning bonus. I forbindelse med våbenfundet anholdt politiet fire danske mænd på 22, 26, 28 og 29 år. De tre yngste blev anholdt forskellige steder på Sjælland.

Den 29-årige havde politiet ikke svært ved at finde frem til - han blev anholdt i Nyborg Statsfængsel, hvor han afsoner en dom på otte års fængsel for at have deltaget i røveriet. Han er i øvrigt blevet udpeget som hovedmanden af en af de andre røvere.

Selv om han allerede er dømt for at have deltaget i røveriet, vil politiet nu også have ham dømt for ulovlig våbenbesiddelse.

- Vi sigter ham for straffelovens paragraf 192a (ulovlig våbenbesiddelse, red), fordi vi mener, at han efter røveriet var med til at transportere våbnene til garagen i Brøndbyvester. Det er han ikke tidligere dømt for, siger Magnus Andresen.

De fire anholdte mænd sigtes for netop ulovlig våbenbesiddelse og hæleri. Fredag fremstilles de i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup, hvor anklageren vil kræve dørene lukket af hensyn til den videre efterforskning.

/ritzau/ 

Det fik røverne med sig fra kasernen

Følgende våben tog gerningsmændene med sig fra Antvorskov Kaserne ved Slagelse under røveriet i 2009:

91 M96-karabiner

44 M95-geværer (hvoraf de tre tilhørte de overmandede vagter)

20 lette støttevåben

34 M49-pistoler af mærket Neuhausen

12 granatkastere til M95-geværer

Dertil kommer en mængde våbentilbehør såsom magasiner til M95-geværer, slagstifter til dysekanoner, bundstykker til tunge maskingeværer, lasersigter og låse til maskingeværer.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App