Fugleinfluenza har ført til aflivning af 100.000 høns og ænder

Hønseholdere med seks høns i baghaven har også et ansvar for at undgå smitte, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden efteråret har en særlig smitsom udgave af fugleinfluenza hærget Danmark og flere lande i Europa.

De seneste fire måneder har der været konstateret smitte i 13 fjerkræbesætninger. Det skriver Ritzau.

Indtil nu er 100.000 høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ blevet aflivet. Og de kommende dage skal der aflives flere dyr.

Onsdag den 17. marts viste prøver fra Statens Serum Institut, at en kalkunbesætning i Sønderupsønder i Vestsjælland og en besætning med gråænder i Illebølle på Langeland er smittet med den meget smitsomme variant af fugleinfluenza. Begge steder er der tale om erhvervsbesætninger.

Kalkunbesætningen i Sønderupsønder består af omkring 27.600 kalkuner, og ejeren er en stor kalkunproducent, der tidligere på måneden har været ramt af en række udbrud i Syd- og Vestsjælland.

Udbruddet på kalkunfarmen i Sønderupsønder er det sjette udbrud med den smitsomme fugleinfluenza i TV2 ØSTs sendeområde i marts måned. Det første udbrud kom på et fasanopdræt ved Kongsted i Ringsted Kommune, hvor cirka 550 fasaner blev aflivet. Siden da har der været to store udbrud på kalkunfarme i Lundby og Bøgelunde nær Skælskør, et mindre udbrud blandt høns og ænder på en farm i Gørlev samt et udbrud blandt 6.000 kalkuner på en farm i Flakkebjerg ved Slagelse.

Det værste smitteudbrud nogensinde

Så sent som onsdag aften oplyste Fødevarestyrelsen, at der var konstateret smitte blandt kalkuner på Vestsjælland og hos 2200 gråænder på Langeland.

- Det er det værste udbrud af fugleinfluenza, vi nogensinde har haft i Danmark. Det er stort og omfattende, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.

Smitten er angiveligt ført til landet med trækfugle, og både vilde fugle og tamfugle er ramt.

Når sygdommen rammer en besætning, så lukker nogle af de vigtige eksportmarkeder så som Sydafrika og Sydkorea for dansk fjerkræ.

Sådan skal hønseholdere gardere sig mod fugleinfluenza

Med store tab af eksportindtægter for erhvervet til følge.

Det gælder, uanset om det er en professionel fjerkræavler eller en hobbyhønseavler med seks høns i baghaven, der har fået smitten ind i besætningen.

Hobbyavlere står for cirka halvdelen af de 13 smittede besætninger.

Det får Fødevarestyrelsen til at komme med en særlig opfordring:

- Det, vi er ude med, er at opfordre hobbyavlere til at respektere det ansvar, de har i forhold til at beskytte mod smitte med fugleinfluenza.

- Det er vi, fordi man som hobbyavler har et ansvar både over for sit eget fjerkræ, der kan blive alvorligt syg og dø af det, men også fordi det kan påvirke Danmarks eksport af fjerkræ, siger Tim Petersen.

Grafik: Nick Abildgaard


Alle høns bag hegn

Reglerne, som han opfordrer til at følge, er, at alle høns skal gå bag hegn, uanset hvor mange man har.

Er indhegningen større end 40 kvadratmeter, skal den også være overdækket med enten tag, hønsenet eller mågetråd.

Fodring skal ske under tag, så vilde fugle ikke kan komme til foderet.

Oplever I, at hobbyavlere ikke altid respekterer reglerne?

- Vi bliver af og til gjort bekendt med besætninger, hvor det ikke bliver taget alvorligt.

- Så kører vi straks ud og ser til dem og taler med dem. Så er det vores indtryk, at langt de fleste godt kan forstå alvoren af situationen og sørger for at lukke deres fjerkræ inde, siger Tim Petersen.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Men Statens Serum Institut vurderede i efteråret, at det ikke er sandsynligt, at mennesker bliver smittet med de typer af fugleinfluenza, der er i omløb for tiden.