Forsvarsminister besøger dansk fregat: Har lovet dem en pølsevogn i Korsør

Forsvarsminister, Trine Bramsen (S), har besøgt krigsskibet Iver Huitfeldt, der i august stævnede ud fra Korsør Havn på mission i Hormuzstrædet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I august var forsvarsminister Trine Bramsen på besøg på havnen i Korsør. Her sendte hun den danske fregat Iver Huitfeldt afsted på mission til Hormuzstrædet i Mellemøsten.

quote Bare fra dansk side, har vi over 100 skibe, der passerer hver måned. Og det er den fri passage, Iver Huitfeldt opretholder

Trine Bramsen (S), MF, forsvarsminister

I går aflagde hun så igen besætningen et besøg – denne gang under varmere himmelstrøg i farvandet, hvor den danske fregat lige nu er med til at opretholde ro og sikre en sikker handelsvej for de mange skibe, der benytter strædet.

- Sidste sommer så vi desværre hindringer i vejen for, at skibe kan passere i Hormuzstrædet. Det går ikke, da det er et rigtigt vigtigt stræde for maritimt erhverv, siger forsvarsministeren.

Læs også
Fregat stævner ud fra Korsør: - Nu har vi trænet op i så lang tid, så nu er det godt at komme afsted
Læs også
Fregat stævner ud fra Korsør: - Nu har vi trænet op i så lang tid, så nu er det godt at komme afsted

Hormuzstrædet er en passage i Mellemøsten, der markerer overgangen fra Omanbugten til Den Persiske Golf. Iran og Oman har på hver sin side kyst til strædet, der er vigtigt for international oliehandel, og som i 2019 var særlig præget af uro og angreb på flere kommercielle skibe.

- Bare fra dansk side, har vi over 100 skibe, der passerer hver måned. Og det er den fri passage, Iver Huitfeldt opretholder, siger Trine Bramsen (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Fregatten Iver Huitfeldt er sejlet fra Korsør Havn til Hormuzstrædet. Det er en tur på 7.000 sømil svarende til lige knap 13.000 kilometer, og det tog skibet to uger at nå frem.
Fregatten Iver Huitfeldt er sejlet fra Korsør Havn til Hormuzstrædet. Det er en tur på 7.000 sømil svarende til lige knap 13.000 kilometer, og det tog skibet to uger at nå frem. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Ros til besætningen

Den 140 meter lange fregat blev sendt afsted med en besætning på 159 personer. Herunder blandt andet militærpoliti og maritime specialstyrker. Iver Huitfeldt er ét af flere europæiske skibe i strædet, der er klar til at skride ind, hvis kommercielle skibe af en eller anden grund bliver hindret fri sejlads.

quote Vi får meget ros for vores indsats af samarbejdspartnerne

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

Endnu har der dog ikke været brug for at åbne ild, og det skyldes, ifølge forsvarsministeren, blandt andet skibets blotte tilstedeværelse.

- Der er et meget kraftigt signal i, at Iver Huitfeldt sammen med en række andre lande ligger og patruljerer i området. Det sender et klart signal om, at man ikke skal prøve på noget, lyder det fra Trine Bramsen (S).

Artiklen fortsætter under billedet.

Den danske besætning får stor ros af de europæiske samarbejdspartnere.
Den danske besætning får stor ros af de europæiske samarbejdspartnere.

Iver Huitfeldt deltager i operationen AGENOR, som er rent europæisk og ledet på Frankrigs initiativ. På Trine Bramsens (S) besøg i Hormuzstrædet har hun blandt andet talt med de europæiske partnere, og blandt dem høster den danske besætning, ifølge forsvarsministeren, store roser.

- Vi får meget ros for vores indsats af samarbejdspartnerne, og det er altså langt større lande med langt større flåder, end vi kunne drømme om, fortæller hun.

Fakta om Iver Huitfeldts mission

Iver Huitfeldt deltager i operation AGENOR i Hormuz-strædet som er en del af EMASOH (European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz). Operationen er rent europæisk og blev til på fransk initiativ i lyset af hændelserne i Hormuz-strædet i 2019.
 

Sikkerhedssituationen i området spidsede til i 2019, og flere kommercielle skibe blev udsat for angreb med sprængladninger. Dertil kom andre sikkerhedshændelser, som skabte utryghed på havene og skærpede den i forvejen spændte situation i området. Operation Agenor har til formål at mindske risikoen for hændelser af den slags.


Opgaven i Hormuz-strædet vil være overvågning og etablering af et maritimt situationsbillede, som skal understøtte skibsfartens frie bevægelighed i området.Dele af besætningen bliver udskiftet løbende. Der er cirka 160 soldater ombord.

 

Kilde: Forsvaret.dk

Pølsevogn venter i Korsør

Udover at vende operationen med de europæiske samarbejdspartnere, brugte Trine Bramsen tid sammen med besætningen på Iver Huitfeldt. Den fynske minister kom blandt andet med sit bidrag til udfærdigelsen af en brunsviger.

- Når vi sender soldater ud, vores ansatte, så skylder vi også at komme ud og besøge dem og se, hvordan det går. Det er altid hårdt at være væk så længe, men stemningen er god, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skibet har endnu ikke været i kamp, men det sender i sig selv et signal, at skibet sammen med andre europæiske krigsskibe er til stede i Hormuzstrædet, siger forsvarsministeren.
Skibet har endnu ikke været i kamp, men det sender i sig selv et signal, at skibet sammen med andre europæiske krigsskibe er til stede i Hormuzstrædet, siger forsvarsministeren.

Missionen varer fire måneder for Iver Huitfeldt, der vender tilbage til dansk farvand i midten af december. Her vil det ligesom ved afsejling være med Storebæltsbroen i baggrunden, når skibet lægger til kaj. Og her venter, ifølge forsvarsministeren, besætningen en særlig velkomst.

quote Jeg har lovet dem en pølsevogn på havnen i Korsør, når de kommer i december måned

Trine Bramsen (S), MF, forsvarsminister

- Jeg har lovet dem en pølsevogn på havnen i Korsør, når de kommer i december måned, siger hun.

Udover fregatten Iver Huitfeldt var Trine Bramsen også på besøg hos de danske operatører fra Flyvevåbenet på radarbidraget i Abu Dhabi. Her arbejder ni danske soldater sammen med blandt andet amerikanske samarbejdspartnere med flyovervågning.


Nyhedsoverblik