Først fik familie med syg baby nej til støtte: Nu ændrer kommunen holdning

Theo Foli Kok på fire måneder var ikke syg nok til, at familien fra Slagelse Kommune kunne få økonomisk støtte. Nu har kommunen skiftet mening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Theo Foli Kok er bare fire måneder gammel, men alligevel har han brugt over tre måneder af sit liv på Rigshospitalet i København på grund af alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Spædbarnet fra Venslev i Slagelse Kommune blev ramt af en RS-virus, da han var bare tre uger gammel. Derfor han har i dag fået indopereret en trakeostomi i halsen, som trækker vejret for ham.

Ifølge Theos mor, Vicky Kok, var drengen på det tidspunkt ved at dø. Personalet forsøgte at holde ham i live, og så blev han kort tid efter lagt i respirator.

quote Det er forkasteligt, at vi skal gennem medier og have en privat socialrådgiver, før vi kan få hjælp. Det er for meget, men det er åbenbart nødvendigt

Mads Foli Hansen, far til Theo

Indlæggelsen har været hård for familien fra Venslev, der skulle få en hverdag på hospitalet til at hænge sammen. Ikke mindst fordi de, ud over sønnen Theo, har endnu en søn på to år, der skal passes. Den lange indlæggelse har også presset forældrene økonomisk.

Mads Foli Hansen, der er far til Theo, er efterhånden i underskud med cirka 500 afspadseringstimer på sit arbejde som inspektør i et svejsefirma, fordi han er tvunget til at være hos sin søn, og ifølge Slagelse Kommune var han ikke berettiget til at få økonomisk kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

Fra Slagelse Kommune lød forklaringen, at der heldigvis for Theo, ikke er tale om en langvarig, kronisk lidelse.

Men nu har kommunen altså ændret holdning i sagen og valgt at tildele familien økonomisk støtte i form af tabt arbejdsfortjeneste. Det oplyser Slagelse Kommune til TV ØST. 

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for afgørelsen, og det gør det hele lidt lettere for os. At vi i det mindste ikke skal bruge vores hoveder på at tænke på alt det pjat, siger Mads Foli Hansen til TV ØST og tilføjer:

- Min kæreste lå og sov, da jeg blev ringet op fra kommunen, og jeg måtte vække hende og fortælle det. Hun blev mega glad og spurgte, om det nu også kunne passe.

Familie vred over behandling

Nu behøver familien ikke længere gruble over at få økonomien til at hænge sammen.

- Vi kan få ro på, og vi kan koncentrere os om at passe vores syge dreng og være der for hans storebror, siger Mads Foli Hansen.

Theos far er vred over den behandling, som familien har fået af Slagelse Kommune.  

- Det er forkasteligt, at vi skal gennem medier og have en privat socialrådgiver, før vi kan få hjælp. Det er for meget, men det er åbenbart nødvendigt, siger Mads Foli Hansen

Socialrådgiver: Stikhamrende ulovligt

2. pinsedag, mandag, gik socialrådgiver Ricky Magnussen, der har specialiseret sig sager mellem kommuner og private, ind i sagen om spædbarnet fra Venslev. Han valgte at klage til Slagelse Kommune på vegne af familien og skrev blandt andet:

I lovgivningen omkring § 42 (og vejledningen her til) er det klart beskrevet at der IKKE er et diagnose krav, og at der IKKE er er krav om at lidelsen skal være kronisk.

Og fortsatte: 

Det er derfor påfaldende at Slagelse Kommune har en afdelingsleder som kan driste sig til at beskrive det modsatte i brev til familien, især i betragtning af at der ALDRIG har været sådan et krav i denne paragraf, hvorfor der må være tale om en klart ulovlig praksis som er anvendt overfor ALLE familier i lignende situationer i Slagelse Kommune. Dette vil vi orientere Tilsynet under Statsforvaltningen om. 

- Det er stikhamrende ulovligt, det som afdelingslederen skriver. At hun siger, at hun ikke kan gøre noget, fordi den lille dreng ikke er kronisk syg, det passer simpelthen ikke. Der står ikke et eneste sted, at det skal være kronisk, sagde Ricky Magnussen til TV ØST tidligere i dag.

Slagelses borgmester Stén Knuth udtalte til TV ØST, at der var tale om en administrativ beslutning. Derfor bad han administrationen om en redegørelse.

- Jeg vil vide, hvorfor, vi har truffet den afgørelse, og hvilke muligheder vi har for at hjælpe familien, sagde borgmesteren.

TV ØST arbejder i øjeblikket på at få en kommentar fra Vini Lindhardt, Børn- og Ungedirektør i Slagelse Kommune. 

Gense indslaget: Theo Foli Kok fra Venslev har været indlagt på Rigshospitalet I det meste af sit bare fire måneders lange liv.