Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt

Et flertal i Slagelse Kommune ønsker et rygeforbud for de ansatte, men et borgerligt mindretal er imod. Cecilie Geiker mener, det er for langt at gå.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg mener, det er et skråplan det her, lyder det fra Cecilie Geiker (V), der er med i Forebyggelses- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune.

Hun er imod forslaget om et rygeforbud for kommunalt ansatte, som netop er sendt i høring.

- Man får jo ikke nødvendigvis folk til at stoppe med at ryge med forbud. Vi ved, at de få, der ryger, er storrygere, og de er sværere at få til at stoppe med at ryge.

Hvem skal føre kontrol?

Cecilie Geiker (V) er en del af et borgerligt mindretal, der også består af Ann Sibern (DF) og Helle Jacobsen (V). De er imod forslaget og anbefaler i stedet, at Rygeloven følges, som den er.

- Der er jo en udmærket rygelovgivning, der er lavet i 2007 og revideret i 2012, som giver nogle udmærkede rammer og retningslinjer for, at der skal være røgfrit på arbejdspladsen, siger Cecilie Geiker.

quote Jeg har svært ved at se, at det er kommunens opgave at gå ind og lave et forbud mod, at medarbejderne må ryge

Cecilie Geiker (V), medlem i Forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune

Hun mener, at et totalt rygeforbud for kommunalt ansatte i arbejdstiden er for drastisk.

- Jeg kan ikke se, der er behov for at skærpe det yderligere. Hvad skal kontrollen være? Hvad skal sanktionen være for det?

- Det er ikke kommunens opgave at lave forbud

Et totalt rygeforbud betyder, at medarbejderne ikke må ryge i arbejdstiden - hverken indendørs, udendørs eller udenfor matriklen, og at alle kommunens arbejdspladser skal have samme rygepolitik.

 - Jeg har svært ved at se, at det er kommunens opgave at gå ind og lave et forbud mod, at medarbejderne må ryge, hvis de har en hjemmearbejdsdag på deres egen private adresse. Det, synes jeg, er at gå for langt, siger Cecilie Geiker.

Venstre-politikeren understreger dog, at det ikke er forbuddet mod at ryge som sådan, at hun er imod. Men det er vigtigt at kigge på, hvordan man indfører restriktioner.

- Jeg er jo ikke uenig i, at når man er i en uniform eller symboliserer en institution, så synes jeg, man skal være røgfri, siger Cecilie Geiker.

- Jeg synes, det er fint, hvis man er en rollemodel. Men det, der særligt falder mig for brystet, er, at det også skal gælde, hvis man kører til et møde ude i byen og sidder i den private bil og kører fra A til B eller har nogle dage, man arbejder hjemme.

Spørgsmål om kontrol eller tillid

Ali Yavuz (S), formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget, er stærk fortaler for at indføre forbuddet. Han mener, at man kan spare mange penge, som i stedet kan bruges til forebyggende arbejde.

quote Jeg synes, det kommer ud i noget kontrol frem for tillid

Cecilie Geiker (V), medlem i Forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune

- Jeg har svært ved at se, at man rykker så meget ved de voksne, som vi ikke gør i forvejen. Man kan motivere dem. Men jeg tror ikke på, at et forbud mod at ryge, når de arbejder derhjemme, ændrer særlig meget, siger Cecilie Geiker.

I stedet mener hun, det er en vigtig signalværdi, at man som kommune tilbyder borgere råd og vejledning i at stoppe med at ryge.

- Jeg synes, det kommer ud i noget kontrol frem for tillid. Jeg synes, man skal hjælpe, hvis der er nogle, der gerne vil rygestop og have forskellige rådgivning og præparater, man kan bruge til at blive røgfri. Men jeg mener ikke, at man skal ind og kontrollere på matriklen. Det mener jeg ikke er vores kommune opgave.