Forslag om rygeforbud i Slagelse Kommune får blandet modtagelse

Et forslag om rygestop for kommunalt ansatte i arbejdstiden deler medarbejderne. Men Hjerteforeningen og professor i tobaksforebyggelse bakker op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Slagelse Kommune mener et flertal af politikerne i Forebyggelses- og Seniorudvalget, at det skal være slut med at ryge. Derfor vil de indføre et totalt rygeforbud for alle kommunalt ansatte.

Men det forslag får en blandet modtagelse, når man spørger de ansatte på jobcentret. Nogle af rygerne selv synes dog, at det er en god idé.

quote Jeg synes faktisk, det er meget godt, de blander sig. For vi bliver nødt til at have en plan for, hvordan vi bliver sundere

Heidi Voigt, fagkonsulent i Jobcentret Slagelse

- Det er okay at vi følger trenden med at vi ikke må ryge. Det er et spørgsmål om tilvænning. Den første uge er måske hård, og så kører det, og jeg sparer en masse penge. Så jeg ser det faktisk som et godt initiativ, at vi stopper med at ryge, siger Heidi Voigt, der er fagkonsulent i Jobcentret Slagelse.

Tillidsrepræsentant: Det deler vandene

Der er dog også dem, der synes, det er en dårlig idé og en indgriben i privatlivets fred. De ønsker bare ikke at udtale sig til fjernsyn.

Men tillidsrepræsentanten i HK-gruppen kan godt genkende, at det er noget, der deler vandene.

- Sådan noget som det her, det vil jeg have rigtig svært ved at udtale mig entydigt omkring på vegne af medlemmerne. For jeg vil have nogle medlemmer, der synes, det er en stor indgriben i deres personlige frihed, og at det generer dem voldsomt i deres dagligdag. Og så vil der være andre, der vil sige, at det er vel nok dejligt, for så er vi fri for, at der kan lugte af røg, siger Ole Brandenburg.

Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt
Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt

Et borgerligt mindretal i Forebyggelses- og Seniorudvalget er imod forslaget om at forbyde rygning i arbejdstiden. De mener ikke, det er kommunens opgave at indføre et forbud.

- Jeg synes faktisk, det er meget godt, de blander sig. For vi bliver nødt til at have en plan for, hvordan vi bliver sundere, og det kan vi ikke gøre alene. Vi bliver nødt til at have noget fra oven, vi kan styre os efter - om man kan lide det eller ej, siger Heidi Voigt, der er fagkonsulent i Jobcenter Slagelse.

Professor: En myte at rygning mindsker stress

En populær opfattelse er at modsat andre travle medarbejdere, husker rygerne at holde pauser. De kommer op, strækker ben, trækker frisk luft og får talt med kollegaerne.

quote Man har faktisk set, at rygestop er ligeså effektivt som at tage lykkepiller. Deres humør bliver meget bedre

Charlotta Pisinger, klinisk professor i tobaksforebyggelse 

- Men det er altså en myte, at rygning mindsker stress og øger trivsel. Tværtimod er rygerne dem, der har de højeste stressniveauer. Jo mere de ryger, des højere er deres stressniveau, siger Charlotta Pisinger, der er klinisk professor i tobaksforebyggelse på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. 

- Når de holder op med at ryge, så falder deres stressniveau. Man har faktisk set, at rygestop er ligeså effektivt som at tage lykkepiller. Deres humør bliver meget bedre.

Hjerteforeningen: Færre pauser og flere sygedage betyder besparelser

Rygerne har flere pauser og flere sygedage, og derfor kan der spares penge ved at indføre et forbud. Det argument er blevet fremført af Ali Yavuz (S), der er formand i Forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune og som står i spidsen for forslaget.

Og et forbud vil frigive penge på den lange bane, mener Hjerteforeningen.

quote Der vil også være noget besparelse på sygedage, for når man er ryger, har man et højere sygefravær

Mads Lind, seniorkonsulent i forebyggelsesafdelingen, Hjerteforeningen

- Besparelsen opstår dels på grund af de færre pauser, som rygerne holder. Svenske undersøgelser har vist, at rygere i gennemsnit har 30 minutters mere pause end ikke-rygere. Det kan man regne om til, hvor meget arbejdstid, det er og sætte en pris på det, siger Mads Lind, der er seniorkonsulent i forebyggelsesafdelingen, Hjerteforeningen.

- Så vil der også være noget besparelse på sygedage, for når man er ryger, har man et højere sygefravær, fordi der er en del helbredsulemper forbundet med at ryge. I gennemsnit er det 8 flere sygedage.


Nyhedsoverblik