Forgiftning kunne være opdaget tidligere - forsyning blev advaret om PFOS i marts 2020

Allerede i foråret 2020 blev SK Forsyning advaret om forhøjede mængder PFOS i spildevandet. Først knap et år efter blev brandskole udpeget som kilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere i Korsør kunne have undgået at spise forgiftet kød i månedsvis, hvis der var blevet handlet anderledes på en advarsel, der kom for mere end et år siden.

Allerede tilbage i marts 2020 blev det kommunalt ejede forsyningsselskab SK Forsyning nemlig advaret om, at der var fundet forhøjede mængder af fluorstoffet PFOS i spildevandet, og at kilden kunne være en nærliggende brandskole.

Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

De nye oplysninger kommer som en stor overraskelse for Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør Natur- og Kogræsserforening.

- Det kommer i den grad bag på mig, at man allerede i marts måned vidste det her, eller at man i hvert fald fik et vink med en vognstang om det, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet...

Kenneth Nielsen er chokeret over de nye oplysninger om, at der blev advaret om store mængder PFOS i spildevandet allerede i foråret 2020.
Kenneth Nielsen er chokeret over de nye oplysninger om, at der blev advaret om store mængder PFOS i spildevandet allerede i foråret 2020. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I marts i år fik kogræsserforeningen besked på at destruere al kød fra deres kødkvæg, som de har haft gående tæt på den kommunale brandskole. På grund af brandslukningsskum har det sundhedsskadelige stof PFOS nemlig spredt sig i området – også til de græssende køer.

Nu viser det sig altså, at SK Forsyning allerede et år tidligere var blevet advaret om forhøjede mængder PFOS i spildevandet, som kunne stamme fra en nærliggende brandskole.

- Når man specifikt bliver spurgt, om der ligger en brandskole, og det ved man, at der gør, så forstår jeg simpelthen ikke, at man ikke reagerer, siger Kenneth Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Brandskolen i Korsør, der er kilde til forureningen, ligger tæt på den eng, hvor køerne har græsset.
Brandskolen i Korsør, der er kilde til forureningen, ligger tæt på den eng, hvor køerne har græsset. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Alarmklokker ringede ikke

Advarslen til SK Forsyning kom fra en gruppe svenske forskere, der lidt tilfældigt havde opdaget det forhøjede niveau af PFOS i spildevandet, fordi de i forbindelse med et EU-projekt målte for sprøjtegifte.

Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet
Læs også
Højgravide Cecilie har fået svar på PFOS-test: - Jeg blev egentlig forholdsvis lettet

Ifølge vandchefen hos SK Forsyning var beskeden fra de svenske forskere dog ikke noget, som fik alarmklokkerne til at ringe.

- Hvis jeg vidste det, jeg ved i dag, så havde jeg selvfølgelig reageret anderledes, det er klart. Men så skulle jeg have lavet en kobling, som jeg ikke kunne lave. Jeg kan ikke lave en kobling fra, at jeg måler noget i spildevand, til at der er en stor eng, der er forurenet med PFOS, det kan jeg ikke, siger Jan Jørgensen, vandchef hos SK Forsyning, Slagelse.

Kommunen blev først orienteret efter seks måneder

Selvom SK Forsyning blev gjort opmærksom på forureningen i marts sidste år, blev Slagelse Kommune først orienteret seks måneder senere. Derfra gik der yderligere næsten et halvt år, før kogræsserforeningen fik besked.

- Med den viden vi har nu, så skulle vi have grebet det anderledes an for et år siden. Men jeg vil også godt sige, at den viden havde vi ikke for et år siden. Så det er ikke noget, der giver mig anledning til, at nu skal jeg slå nogen oven i hovedet, siger John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune.

Læs også
Omfanget af PFOS-forurening skal undersøges - kolonihaverne har første prioritet
Læs også
Omfanget af PFOS-forurening skal undersøges - kolonihaverne har første prioritet

Hos SK Forsyning lyder en uddybende forklaring desuden, at fokus på daværende tidspunkt lå på en anden forureningssag,

- Vi skal huske på, at de miljømæssige ressourcer, som en kommune råder over i dag, ikke er voldsomt store. Så hvis der havde været ressourcer i en kommune, hvor man kunne tage alle vink alvorlige, så havde det måske været anderledes, siger Jan Jørgensen.

Svært at komme videre

Kogræsserforeningen har i 15 år haft kødkvæg gående i området, og over 200 personer, som har spist af det forgiftede kød, har nu henvendt sig til regionen for at få hjælp. I Korsør er tanken om, at de seneste måneders indtag af forgiftet kød måske kunne have været undgået, nemlig svær at kapere.

- Det er nemt at sige, at vi skal komme videre, men det her er jo bare endnu et lag i den her kage af dårligdomme. Nu er vi kommet frem til det her, og vi ved jo ikke, om der kommer flere ubehageligheder frem. De skulle have handlet på den viden, de havde på det tidspunkt, siger Kenneth Nielsen.

Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden
Læs også
Borgere nervøse efter fund af gift i kødkvæg: - Jeg har ligget søvnløs hele weekenden

Mange af dem, der har spist det forgiftede kød, venter nu svar på blodprøver, som kan vise niveauet af PFOS i deres kroppe. Svaret forventes at komme om cirka en måned.


Nyhedsoverblik