Forældre stiller borgerforslag - vil stramme regler for børnelokkere efter endt afsoning

Fire forældre fra Vestsjælland står bag et borgerforslag, der vil stramme reglerne for børnelokkere. Initiativet kommer i kølvandet på en sag fra lokalområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En sag fra Hejninge ved Slagelse har fået en gruppe forældre til at oprette et borgerforslag om at stramme reglerne for børnelokkere. 

Hvis borgerforslaget opnår 50.000 støtter indenfor et halvt år, skal politikerne på Christiansborg tage forslaget op.

- Vi ønsker et trygt børneliv, hvor børn kan gå trygt på gaden uden at skulle have hjertet oppe i halsen af frygt, men vi er havnet i et dødvande, hvor myndighederne er handlingslammede og ikke har de løsninger, vi ønsker, lyder det fra Daily Snow Leth, der bor i Løve mellem Slagelse og Kalundborg.

Det kommer tæt på

Han står i spidsen for borgerforslaget, som blev offentliggjort onsdag. Baggrunden er en sag om en 60-årig mand, der gennem længere tid har skabt utryghed blandt forældre og børn i Hejninge ved Slagelse.

Manden er tidligere dømt for pædofili, men har alligevel opsøgt flere børn i lokalområdet både på nettet og i virkeligheden. Blandt andet den dreng, han tidligere har forgrebet sig på. Selv om manden har tilhold mod at kontakte ham og flere andre drenge, har det ikke afholdt den 60-årige fra at opsøge dem.

Både den lokale skole og forældre har frustrerede kunnet se til, mens manden fortsatte med at opsøge børnene, og det har nu fået Daily Snow Leth og de tre andre personer til at oprette borgerforslaget.

- Vi vil gerne gøre det strafbart at opsøge børn, hvis man tidligere er dømt for at krænke eller misbruge børn. Der er allerede begrænsninger i forhold til at arbejde med børn, hvis man er dømt, men i fritiden kan man gøre, som man vil, siger Daily Snow Leth, der selv er far til to børn på henholdsvis et og tre år.

- Det er også derfor, jeg reagerer. Det kommer pludselig tæt på, når man selv har børn.

Regler baseret på fornuft

Den 60-årige mand, der tidligere er dømt for pædofili, er flere gange cyklet forbi drengens hus efterfølgende. Drengen har optaget på video, hvordan manden vinker til ham.

Samtidig har manden kontaktet flere andre drenge i alderen 11-14 år og givet dem penge for at hjælpe ham med at give sit telefonnummer videre til andre børn. 

- Når man cykler frem og tilbage foran drengens bopæl, så gør man det for at provokere. Det er helt åbenlyst. Normalt vil man som voksen heller ikke tage kontakt til et barn, men gå gennem en forælder, hvis man vil lave en aftale, så vores mål er, at man laver nogle regler baseret på fornuft overfor personer, der har vist, at de har til hensigt at forbryde sig mod børn, siger Daily Snow Leth. 

TV2 ØST fulgte i 10 dage den 60-åriges færden omkring det hus, hvor den dreng, han er dømt for at forgribe sig mod, bor. Optagelserne er sket med familiens tilladelse. 

Den 60-årige mand er tidligere idømt en bøde og senere 30 dages fængsel for at tage kontakt til sit tidligere offer trods sit tilhold. Alligevel har han efterfølgende fortsat sin færden.

Fredag den 14. januar i år blev manden fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Næstved sigtet for 11 forhold, hvor han har overtrådt tilhold mod den 14-årige dreng, han er dømt for at begå overgreb mod. Manden blev varetægtsfængslet frem til 9. februar.

Både justitsminister Nick Hækkerup (S) og flere retsordførere på Christiansborg ønsker reglerne for grooming skærpet. Begrebet dækker ifølge Red Barnet over, når en krænker opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på at begå et seksuelt overgreb.

Daily Snow Leth og de tre øvrige personer bag borgerforslaget har et halvt år til at indsamle de 50.000 nødvendige støtter. Her et døgn efter offentliggørelsen har forslaget opnået 315 underskrifter. 

Du kan læse hele forslagets tekst her