Fødevareminister væmmes over kødsnyd

Kødsvindlere skal straffes hårdt, siger fødevareministeren, som er parat til at lukke virksomheder, der fusker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er helt uacceptabelt at kødsvindlere gør livet utrygt for de danske forbrugere, mener den ansvarlige fødevareminister, Henrik Høegh (V).

- Jeg vil ikke under nogen omstændigheder acceptere, at vi stadig kan finde virksomheder, der i den grad svindler og fusker med kød, siger ministeren.

Senest kom det frem i på DR og i dagbladet B.T., at en dansk kødgrossist blandt andet systematisk har stemplet hollandsk kød som dansk.

Og sådan noget skal der slås hårdt ned på, mener Henrik Høegh.

- Vi har sager på vej gennem danske retssale med sekscifrede bødeforlæg. Det fortæller, at vi er parate til at uddele skrappe bøder. Jeg er også parat til at lukke virksomheder i kortere eller længere tid på baggrund af snyd, siger han.

Myndighederne blev gjort opmærksom på den konkrete sag allerede for over et år siden af en tidligere medarbejder.

- Desværre må vi konstatere, at det lykkedes virksomheden at skjule svindlen så længe, siger Henrik Høegh.

Han mener dog, at vejen til at komme svindlen til livs allerede findes i det førevareforlig, der blev vedtaget af et bredt politisk flertal i sommer.

Forliget betyder flere såkaldte kontrolkampagner hos de brodne kar i branchen, mens der blev droslet ned på de rutinemæssige kontrolbesøg.

Samtidig lover ministeren, at alle anmeldelser til fødevarekontrollen vil blive undersøgt.

Fødevarekontrollens rejsehold mistænker Vakka Kød i Slagelse for den systematiske svindel. Efter et tip fra BT aflagde rejseholdet kontrolbesøg på virksomheden, hvor det kom frem, at den havde ommærket 976 kilo hollandsk oksekød og solgt det som dansk eller tysk.

Virksomheden erkender at have solgt udenlandsk kød som dansk, men kalder det en fejl. Den forklaring tvivler myndighederne på. Vakka Kød er nu meldt til politiet på mistanke om systematisk ommærkning.