Flygtet bandemedlem er udleveret og fængslet efter anholdelse i Spanien

I november flygtede et 24-årigt bandemedlem fra en psykiatrisk afdeling. I januar blev han anholdt i Spanien og fredag blev han varetægtsfængslet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 24-årig mand, der i november sidste år flygtede fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse, er udleveret fra Spanien til Danmark.

Manden blev anholdt af det nationale politi i Barcelona 22. januar. Det skete, efter at han var blevet efterlyst internationalt. Befrielsesaktionen på den psykiatriske afdeling fandt sted 19. november sidste år.

Her sad han varetægtsfængslet i surrogat.

Fredag blev han fremstillet i grundlovsforhør og blev varetægtsfængslet i 27 dage.

Det oplyser Københavns Politi.

Skjulte pistoler i kageæske

Flere personer bistod den 24-årige under flugten sidste år. De havde fået adgang til at besøge ham, uden at de blev undersøgt, og de kunne således smugle to pistoler med ind på afdelingen gemt i en kageæske.

Under fangeflugten affyrede fangen og medgerningsmændene skud og tvang personalet til at lukke dem ud fra afdelingen, der er sikret, men indtil videre altså ikke er bemandet af betjente.

Manden var indlagt på den psykiatriske afdeling, mens han var varetægtsfængslet for et brutalt overfald i en frisørsalon på Nørrebro under bandekonflikten i 2018.

Han beskrives som en ledende skikkelse i bandegrupperingen NNV.

Flugtfange er tavs i retten om syv sigtelser

Ved befrielsesaktion i november af den 24-årig mand fra bandemiljøet blev der brugt gas- og signalpistoler.

Den 24-årige mand, der blev befriet ved en voldsom aktion på den retspsykiatriske afdeling på Slagelse Sygehus, sigtes for syv forskellige lovovertrædelser.

Det kommer frem ved et grundlovsforhør i Københavns Byret fredag formiddag.

Den 24-årige ønsker ikke at svare på spørgsmål. Adskillige politifolk bevogter ham i retslokalet. Han er netop blevet udleveret fra Spanien, hvor han skjulte sig i Barcelona.

- Vi tager ikke stilling til sigtelserne i dag, siger mandens forsvarer, advokat Louise Traberg Smidt.

I alt syv forskellige lovovertrædelser gennemgår anklageren, Andreas Christensen.

Blandt andet kommer det frem, at der ved befrielsesaktionen 19. november blev brugt gas- og signalpistoler. De blev indsmuglet i en kageæske. Derefter blev de to våben vendt mod personalet.