Flertal vedtager seks-etagers højt byggeri - naboer kalder det højhus-mani

Et byggeri på seks etager er på vej i Slagelse, efter et flertal i byrådet vedtog ændring af lokalplanen. Det møder kritik af naboerne i området.

Et nyt boligkompleks på op til seks etager er på vej i Rytterstaldstræde i Slagelse. Det står klart efter mandagens byrådsmøde, hvor et flertal på 18 byrødder vedtog en ændring af lokalplanen, der gør det høje byggeri muligt. 

Det sker på trods af cirka 40 kritiske høringssvar og protester fra 30 naboe.

En af kritikerne er Michael Corfitsen, der er arkitekt og nabo til det kommende byggeri. Han mener, at beslutningen er et udtryk for det nuværende politiske flertals forkærlighed for høje bygninger.  

- Nu er der et lille flertal i byrådet, der har den der “bare byg-mani", og de næste, det går udover, det er nok dem, der bor nedad ved det gamle børnehaveseminarie, siger han. 

Sådan her ser projektet ud udefra.
Sådan her ser projektet ud udefra. Foto: Slagelse Kommune

Kan danne præcedens

Michael Corfitsen frygter og tror, at lysten til at bygge højt er en tendens, der vil slå igennem flere steder i kommunen. 

- Det kan jo danne præcedens. Jeg har svært ved at se, hvordan byrådet skal kunne sige nej til noget af det samme et andet sted. Og jeg kan ikke se, hvilke argumenter, der skulle komme for, at de lytter på andet, når de ikke vil lytte på noget som helst af det, vi har fremsendt her, siger han. 

Læs også
Nyt boligområde mikser unge og ældre: - Det kan bekæmpe ensomhed

Michael Corfitsen er især frustreret, fordi han mener, at kritikerne af Rytterstaldsstræde-byggeriet har været saglige og faktuelle og alligevel er blevet overhørt. 

- De (det politiske flertal, red.) har aldrig ville diskutere det faktuelle. De har været stædige og sagt, "det er os, der bestemmer". Vi er aldrig blevet kritiseret for noget af det faktuelle, vi er kommet med. Det er det, der er så bittert. At tabe, bare fordi de andre er større og har mere magt. Det er jeg sgu ked af, siger han. 

Nabo frygter prisfald

Byggeriet består af seks bygninger i forskellige højder. To af dem vil være i to etager, en enkelt vil være i tre etager, en anden i fire etager, to bygninger på fem etager og den én enkelt bygning på seks etager. 

Bygninger vil blive placeret i en u-form, hvor der vil være en have i midten og en park i grundens ene hjørne. 

quote Jeg er ked af den udvikling, der er, omkring højhusbyggeri generelt i byen

Karsten Jørgensen, nabo til grunden

Men det er da altså flere naboer, der ikke er glade for. Heller ikke Karsten Jørgensen, der er medlem af facebookgruppen Højhuse i Slagelse - Nej tak! og nabo til et kommende byggeri på Sverigesvej i Slagelse. 

- Jeg er ked af den udvikling, der er, omkring højhusbyggeri generelt i byen. Men det er desværre den udvikling, der er kommet. Det, synes jeg, er noget mærkeligt noget. Det er jo ikke den vanlige byggestil, de bygger under, siger han. 

Sådan her er den foreløbige plan for byggeriet. Her ses, hvordan bygningerne skal bygges i forskellige højder.
Sådan her er den foreløbige plan for byggeriet. Her ses, hvordan bygningerne skal bygges i forskellige højder. Foto: Slagelse Kommune

Karsten Jørgensen har boet i sin nuværende bolig i seks år og er bekymret for, hvad nye høje byggerier vil betyde for området og for boligernes værdi.

- Vi er rigtig mange, der har sat os i nogle bygninger, fordi der er en lokalplan, der siger, at der ikke umiddelbart kommer sådan noget her, og så bliver den lokalplan bare lavet om med nogle gevaldige prisfald i husene til følge. Det vil der uden tvivl komme, hvis der kommer et højhus foran ens hus, som tager al sol i haven for eksempel, siger han. 

Udover skyggegener vil højhusbyggeriet også få negativ betydning for trafikken i området, mener Karsten Jørgensen.

- Det er noget, der slet ikke er tænkt over. Men det er klart, at når der kommer 200 boliger i vores baghave, så kommer der en del mere trafik. Og det er i et område, hvor der er voldsomt trafikeret i forvejen, siger han. 

Vil undersøge eventuelle fejl

Under byrådsmødet svarede borgmester Knud Vincents (V) på noget af kritikken ved blandt andet at sige, at man ikke kan udvikle kommunen, hvis man skal stoppe projekter, fordi der er nogen, der er imod. 

Derudover understreger han, at han mener, det er et kvalitetsbyggeri, og at det ikke er hele bygningen, der vil blive bygget i seks etager.

- Der er ikke givet tilladelse til, at byggeriet bliver seks etager hele vejen rundt. Det kommer til at være i flere niveauer, siger borgmester Knud Vincents.

Han ser mange muligheder i byggeriet og mener, at det vil gavne Slagelse.

- Vi har brug for folk, der gerne vil bo tæt på bymidten, stationen og caféliv. Derfor giver det rigtig god mening, at gøre det her på nogle lokaliteter, siger borgmesteren. 

quote Det er ikke første gang, at vi oplever, at man bliver lidt utryg, når nogle ting ændrer sig udenfor ens dør

Knud Vincents (V), borgmester

Han afviser, at det handler om at bygge højere for højdens skyld, men om at skabe værdi for beboerne.

- Der er nogen steder, det giver rigtig god mening at bygge højere. Der er nogen steder, hvor det giver god mening at bevare højden, og der er så nogle steder, det vil være en god idé med en mellemløsning, siger Knud Vincents.

Læs også
Kæmpe milliardinvestering begynder i Slagelse - ny bydel med friplejehjem skyder op

Det er alle borgere dog ikke tilfredse med, da de gerne så et maksimum på fire etager.

- Det er noget vrøvl. Man kan da godt udvikle ved at lave de fire etager, der er tilladt, siger Michael Corfitsen.

Han har indgivet tre høringssvar undervejs i forløbet med ændringen af lokalplanen for Rytterstaldsstræde. Og selvom et flertal alligevel nu har vedtaget en godkendelse af ændringen af lokalplanen, har Michael Corfitsen ikke helt opgivet kampen endnu.

- Der er jo Planklagenævnet, og det overvejer jeg. Men det kræver jo, at der er fejl i det juridiske fra forvaltningen, men det vil jeg da undersøge, siger han. 

Borgemesteren mener til gengæld, han har lyttet til de kritiske ryster.

- Jeg har læst alle høringsvar, og det er ikke første gang, at vi oplever, at man bliver lidt utryg, når nogle ting ændrer sig udenfor ens dør. Jeg forstår godt usikkerheden, der er nogle gange. Man er mere tryg ved det, der er i dag, det forstår jeg fuldt ud, siger Knud Vincents.