Flere soldater vil dø

Seks soldater. Seks navne. Mindetavlen på Antvorskov Kaserne vidner om de soldater, der er blevet dræbt i Afghanistan. Nu skal tre navne tilføjes, efter en gruppe soldater i går blev dræbt af en vejsidebombe. Men det bliver ikke de sidste, siger chefen for Gardehusarregimentet i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det tvinger soldaten til at tage stilling til noget ubehageligt. Det er vigtigt, at de gør det, fordi vi har haft tab, vi havde tre dræbte i går, og vi kan ikke undgå at få tab i fremtiden, siger Tommy Mikael Paulsen, der er oberst og chef for Gardehusarregimentet i Slagelse.

De tre, der blev dræbt i går, er 21-årige Mads Lerche Rasmussen, 23-årige Martin Abildgaard og 26-årige Andreas Søgaard Brohus, der alle kommer fra Sjælland. Hver gang danske soldater dør i krig er debatten i befolkningen den samme.

- Jeg synes helt klart, at vi skal tage dem hjem. Vores unge mænd skal have lov at leve. Jeg synes ikke, at der er noget formål, de bliver ved med at blive slået ihjel af vejsidebomber, og der er ikke noget, der ser ud til, at det lyser op, siger Susanne Olofsson fra Slagelse.

- De gør jo en stor indsats, men et eller andet sted så synes jeg jo ikke, at de burde være der. Men de gør jo deres arbejde. Jeg har selv et familiemedlem dernede, så det er en svær tanke, siger Lone Jensen fra Slagelse.

De tre soldater kørte i en firehjulstrækker, da de ramte en kraftig eksplosion, der dræbte alle tre i bilen. Det nuværende hold i Afghanistan havde under to måneder tilbage i landet. Næste hold fra Slagelse er ved at blive uddannet til udsendelse og skal af sted i 2011.

- Der er flere, der tænker sig om. Det er jo ikke bare soldaterne, det er også deres pårørende, der måske tøver og ikke giver dem den nødvendige opbakning, der så kan få dem til at trække sig. Men indtil videre har vi ikke oplevet det med de to bataljoner, der er her i regimentet, siger Tommy Mikael Paulsen.

Meningsmålinger tyder på, at der er blevet flere, der mener, at Danmark bør trække sine soldater hjem. I maj måned lavede Zapera en undersøgelse for MetroXpress, der viser, at 50 procent ønsker en tilbagetrækning, mens 41 procent mener, at soldaterne skal blive.