Flere kommuner når ikke ny tidsfrist for affaldssorteringsplan

Fristen for, at borgere skal sortere affald i 10 forskellige kategorier blev udsat, men nu er den nye tidsfrist også usikker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først var fristen den 1. juli 2022.

Så blev fristen forlænget til 31. december 2022, men også den tidsfrist ser ud til at blive svær at overholde for mange kommuner. Det skriver Jyllands Posten.

quote Vi regner ikke med at være klar før maj 2023

Jan Jørgensen, miljøchef i Slagelse Kommune

- Det er urealistisk, at alle borgere i en kommune kan sortere i de 10 fraktioner ved udgangen af næste år. De fleste kommuner har lavet planer mod udgangen af 2022, men det er ikke alle steder, at det kan lade sig gøre, siger Niels Toftegaard, kommunikationsansvarlig i Dansk Affaldsforening, til Jyllands Posten.

Den nye ordning, der blev vedtaget i december 2020, er en del af miljøministerens plan for cirkulær økonomi. Den betyder, at alle borgere skal sortere deres affald i 10 forskellige kategorier. Det er dog ikke lige til for kommunerne at få stablet det på benene.

Kommuner kan ikke overholde ny tidsfrist

Allerede sidste år søgte 88 ud af 98 kommuner dispensation til at få udsat fristen den 1. juli 2022.

Mange kommuner kan dog ikke overholde den nye frist. Jyllands Posten nævner blandt andet Varde Kommune, Aarhus Kommune og Slagelse Kommune.

- Vi søgte dispensation for implementering, og det fik vi. Fristen hedder nu den 31. december 2022. Derfor gik vi i gang med et nyt udbud, så vi kan implementere de nye regler, men vi regner ikke med at være klar før maj 2023, siger Jan Jørgensen, miljøchef i Slagelse Kommune, til TV2 ØST.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Grafik: Lonni Haugaard -TV2 ØST

Én af årsager til, at det tager så lang tid, forklarer Jan Jørgensen, er, at udbuddet af, hvem der skal køre affaldet væk, kræver et EU-udbud, og det tager tid at få forhandlet på plads.

- Når vi er ude i så store summer, så er det et EU-udbud. Det tager cirka et år at gennemføre, før der er en kontrakt. Vi er dog tæt på at være i mål, men det vi mangler at få plads, er en henteordning på det farlige affald og tekstiler. Det mangler vi at få styr på, siger Jan Jørgensen.

Læs også
Deadline er i morgen - men kun én kommune når i mål med ny affaldssortering
Læs også
Deadline er i morgen - men kun én kommune når i mål med ny affaldssortering

Slagelse Kommune har allerede en aftale med et firma nu, hvilket også gør, at den første frist den 1. juli har været svær at nå.

- Når vi skal samle affald sammen, så hører vi hos forskellige virksomheder for at få den billigst mulige pris. Vi har faktisk en relativ ny aftale med et års løbetid tilbage. Den kunne vi godt lave om, men så ville priserne ikke blive udbudt og dermed ikke blive det billigst mulige, siger han.

Forsyningskæder skaber problemer 

En anden udfordring for kommunerne er, at mange skal have nye skraldebeholdere og skraldevogne for at leve op til de nye regler og krav. 

Det betyder, at mange kommuner skal købe nyt indenfor den samme periode, og det kan udfordre forsyningskæderne og leverancetiderne, der i forvejen er hårdt presset blandt andet på grund af corona.

Læs også
Kommuner vil have udsat frist for nyt system til affaldssortering
Læs også
Kommuner vil have udsat frist for nyt system til affaldssortering

- Jeg tror, at det kan blive en udfordring for de forskellige kommuner at nå det til udgangen af næste år, fordi der er så stort et pres på os. 

- Jeg kan se, at der er en masse kommuner, som gerne vil have leveret i andet halvår af 2022, og det tror jeg ikke lykkes for dem alle, siger Kjeld Jensen, administrerende direktør for PWS Danmark, der leverer affaldsbeholdere, til Jyllands Posten.

I maj 2021 besøgte TV2 ØST en større lagerhal i Holmegaard, hvor Næstved Kommune havde affaldsbeholdere, så langt øjet rakte.

Disse udfordringer kan Slagelse Kommune også rende ind i, erkender Jan Jørgensen. Måske har man været for optimistisk fra ministeriets side, pointerer han.

- Det er fint, at myndighederne melder ud, at de vil have det sådan, men hele systemet og baglandet skal være med, siger Jan Jørgensen.


Nyhedsoverblik