Flådestation Korsør sender fregat til det uroplagede Hormuzstrædet

Fra august udsendes en dansk fregat, en helikopter og op til 195 personer til Hormuzstrædet i Mellemøsten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inden længe sætter en af de store fregatter fra Flådestation Korsør og op til 195 personer kursen mod det uroplagede Hormuzstrædet i Mellemøsten.

quote Når vi sender vores soldater afsted på vigtige missioner, er det for at udføre opgaver under svære kår og med et højt trusselsniveau

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

Det sker efter et bredt flertal i Folketinget torsdag har givet samtykke til at udsende nye militære bidrag til kampen mod ISIL i Irak og til en maritim overvågningsmission i Hormuzstrædet.

Det oplyser Forsvarsministeriet.

- I dag har Danmark sat en tyk streg under, at vi er parate til at vise internationalt lederskab i kampen for en mere sikker og stabil verden.

- Vi er et land man kan regne med, også når det er svært. Her vil jeg gerne kvittere for den brede opbakning blandt Folketingets partier til regeringens aktive sikkerhedspolitiske linje. Et aktivt Danmark i verden betyder et mere sikkert Danmark herhjemme, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Flådestation Korsør, Maritimt Folkemøde
Læs også
Maritimt Folkemøde skal gøre Korsør kendt - åbent hus på flådestation tiltrak flere tusinde
Flådestation Korsør, Maritimt Folkemøde
Læs også
Maritimt Folkemøde skal gøre Korsør kendt - åbent hus på flådestation tiltrak flere tusinde

Hormuzstrædet er vigtigt for den internationale oliehandel og har stor strategisk betydning. Det har gennem længere tid været præget af uro, og i sommeren 2019 var der flere episoder med angreb på tankskibe og beslaglæggelse af et britisk skib.

Fregatten fra den lokale flådestation er af Iver Huitfeldt-klassen og skal fra august 2020 og cirka fire måneder frem derfor være ved med til at sørge for sikker og fri sejlads for civile skibe i en europæisk-ledet mission.

Så langt kan fregatter af Iver Huitfeldt-klassen sejle

Det danske forsvar råder over tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen, der alle tre ligger til ved Korsør Flådestation, når de ikke er på opgave.
 

  • Længde: 138,7 meter.
     
  • Bredde: 19,8 m meter.
     
  • Dybdegang: 6,45 meter.
     
  • Deplacement: 6.645 tons.
     
  • Fart: 28 knob (52 km/t).
     
  • Aktionsradius: 9.000 sømil (cirka 16.000 km).
     
  • Besætning: 117 personer, maks. 165.
     
  • Helikopter: 1.
     
  • UAV: 1.
     
  • Bevæbning: Harpoon, sømålsmissiler, ESSM luftmålsmissiler, Lockheed Martin (MK41 VLS) Multimissillauncher. 2 x 76mm kanon, 35 mm maskinkannon M/04, MU 90 anti- ubådstorpedo, 12,7 mm tungt maskingevær.
     
  • Fregatter: F361 IVER HUITFELDT, F362 PETER WILLEMOES, F363 NIELS JUEL.

 

Kilde: Forsvaret.

Ifølge Forsvarsministeriet vil fregatbidraget med tilhørende helikopter og indsatsenhed have en samlet besætning på op til cirka 195 personer. Det er inklusiv minedykkere, militærpoliti og maritime specialstyrker.

Den anden mission, som Folketinget har givet grønt lys til, kommer til at foregå i Irak. Her skal danske soldater fra december 2020 og halvandet år overtage ansvaret for NATO’s trænings- og kapacitetsopbygningsmission i Irak.

Vil forhindre nye flygtningekriser

Målet med missionen er at styrke de irakiske sikkerhedsstyrkers evne til at varetage landets egen sikkerhed til gavn for Iraks befolkning.

- Vi har den seneste tid været i fuld gang med forberedelserne til de to vigtige missioner. Vores danske soldater er i den grad kendt for et højt fagligt niveau, og der er stor anerkendelse af deres kunnen fra vores samarbejdspartnere rundt omkring i verden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hormuzstrædet ligger mellem Oman og Iran og forbinder flere af landene ved Golfen.
Hormuzstrædet ligger mellem Oman og Iran og forbinder flere af landene ved Golfen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

- Når vi sender vores soldater afsted på vigtige missioner, er det for at udføre opgaver under svære kår og med et højt trusselsniveau. Derfor er det vigtigt, at de sendes ud med stor opbakning fra Folketinget, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Ifølge Forsvarsministeriet vil det danske bidrag hjælpe til stabiliseringen af Irak, ligesom bidraget kan mindske risikoen for nye flygtningekriser og øge værnet mod truslen fra terrorgrupper som ISIL.

VIDEO: I oktober 2016 var TV2 ØST med en skoleklasse på besøg på fregatten Iver Huitfeldt. Se indslaget her:

Broskolen i Korsør har lavet et samarbejde med besætningsmedlemmerne på fregatten Iver Huitfeldt.

Nyhedsoverblik