Fem nye kunstnerbænke skal give Agersø et friskt pust

SEAS-NVE har doneret 10.000 kroner til et nyt bænkeprojekt på Agersø. Fredag var de klar til indvielse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Agersø har fået fem nye kunstneriske bænke.

Tanken er, at de skal lyse op i naturen og indbyde til et hvil, når beboere og turister vandrer rundt på den lille ø.

quote Nu har vi så fem meget forskellige bænke færdige. De er blevet rigtig flotte hver især

Bente Topsøe-Jensen

- Vi kunne godt tænke os at få nogle flotte bænke, der kunne stå lidt rundt omkring på øen. Det er jo tit, når man er ude at gå en tur, at man trænger til at sidde lidt ned og strække benene, nyde udsigten eller spise en madpakke, fortæller Bente Topsøe-Jensen, der er formand for Agersø Beboerforening.

Bænkene er dekoreret af fem lokale kunstnere på øen, men selve ideen er lånt fra en anden ø i Smålandsfarvandet.

- Jeg var på sommerferie på Femø sidste år, og der så jeg, at de havde sådan nogle her bænke, der var lavet af den lokale snedker Arne Andersen. De var dekoreret af forskellige folk og stod med en masse spændende motiver. Jeg tænkte, at det var noget, vi også godt kunne bruge på Agersø, forklarer formanden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Multikunstneren Ib Marquardsen har valgt at udsmykke sin bænk med sommerfugle.
Multikunstneren Ib Marquardsen har valgt at udsmykke sin bænk med sommerfugle. Foto: Bente Topsøe-Jensen

Støtte fra SEAS-NVE

Bente Topsøe-Jensen tog ideen med hjem til Agersø Beboerforening, som var med på at stå for projektet. Bænkene var dog ikke gratis, så beboerforeningen måtte i gang med at finde en måde at finansiere dem på.

Foreningen valgte at søge om pengene hos SEAS-NVE. To gange årligt uddeler energiselskabet nemlig 10.000 kroner til forskellige initiativer i regionen.

- Og så var vi jo heldige, for vores projekt fik pengene som én ud af ti blandt 500 ansøgere. Det var vi rigtig glade for, fortæller Bente Topsøe-Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lone Egelund Olsen har detaljerne på plads på den grønsorte bænk, hvor småbitte fugle, fisk, strandskaller og maritime symboler i hundredevis vælter op over bænken i et bredt bælte.
Lone Egelund Olsen har detaljerne på plads på den grønsorte bænk, hvor småbitte fugle, fisk, strandskaller og maritime symboler i hundredevis vælter op over bænken i et bredt bælte. Foto: Bente Topsøe-Jensen

Med finansieringen på plads kunne arbejdet begynde. Bænkene blev bestilt hos snedkeren på Femø, og herefter kunne de lokale kunstnere kaste sig over maling og pensler.

- De har gået og malet de sidste par måneder på dem, og nu har vi så fem meget forskellige bænke færdige. De er blevet rigtig flotte hver især, siger Bente Topsøe-Jensen.

Bænkene har kostet 7000 kroner, og derudover er der gået penge til maler-materialer, skilte og en gave til de fem kunstnere. Alt i alt har de fem bænke derfor kostet 11.185 kroner.

-  Så vi har haft en lille egenbetaling på det, men det har passet meget godt. Jeg synes, vi har fået rigtig meget ud af de 10.000 kroner, vi fik foræret, siger Bente Topsøe-Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marianne Malmqvist Carlsen bor med udsigt lige til byens gadekær, og hendes blå bænk er netop inspireret af livet i gadekæret.
Marianne Malmqvist Carlsen bor med udsigt lige til byens gadekær, og hendes blå bænk er netop inspireret af livet i gadekæret. Foto: Bente Topsøe-Jensen

Midlertidig plads ved sportshallen

De fem bænke er blevet sat ud til offentlig skue fredag formiddag, men på grund af corona-restriktionerne har der ikke været mulighed for at holde en rigtig indvielse.

- Nu står de i stedet en uges tid oppe foran vores sportshal, så folk kan se dem. Vi har jo en del ældre beboere på øen, og det er meningen, at folk, som er lidt gangbesværede, har mulighed for at se dem ved hallen, inden de bliver sat ud, forklarer Bente Topsøe-Jensen.  

Bænkene skal derefter sættes ud forskellige steder på øen.

Én af bænkene har eksempelvis en abstrakt fortolkning af en solnedgang, og den bliver derfor stillet ved Veststranden, så man kan sidde på bænken og se solnedgangen over Storebælt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikael Larsens bænk skiller sig lidt ud fra de andre. Den larmer med alle sine farver, der i abstrakt form gengiver de fantastiske solnedgange ved Storebælt, som har inspireret ham.
Mikael Larsens bænk skiller sig lidt ud fra de andre. Den larmer med alle sine farver, der i abstrakt form gengiver de fantastiske solnedgange ved Storebælt, som har inspireret ham. Foto: Bente Topsøe-Jensen

Der kommer også til at stå bænke ved værftet og ved gadekæret, mens de sidste to bliver placeret langs vejene.

- Det giver sådan et friskt pust til øen. Jeg tror, at man får en lille overraskelse, når man pludselig står foran sådan et kunstværk, siger Bente Topsøe-Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lasse Hegelund understreger, at han elsker historie. Med sin bænk har han villet anspore unge menneskers nysgerrighed i forhold til vores ældre historie, vikingetiden.
Lasse Hegelund understreger, at han elsker historie. Med sin bænk har han villet anspore unge menneskers nysgerrighed i forhold til vores ældre historie, vikingetiden. Foto: Bente Topsøe-Jensen

Formanden fortæller, at de overvejer at lave en folder, hvor man kan læse om de fem kunstnere og historien bag hver af bænkene.

Beboerforeningen leger også med tanken om at lave et gps-system, hvor bænkenes placering er registreret, så man kan lave en rute, hvor man kommer forbi alle fem bænke.