¨

Fanget på video - klageorgan kritiserer betjent for at sammenligne beboere med rotter

En betjent fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har fået kritik for en udtalelse rettet mod borgerne i Ringparken i Slagelse under en demonstration med Rasmus Paludan. Foto: René Lind

Det var en metafor, forklarede betjent om sammenligningen mellem kloak og ustyrlige rotter og beboere i Ringparken.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har udtalt kritik af en betjent fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i forbindelse med en demonstration den 17. maj i boligområdet Ringparken i Slagelse.

Demonstrationen blev afholdt af lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Det fremgår af sagens afgørelse, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

I afgørelsen, der blev truffet den 30. juni, udtaler DUP kritik, på baggrund af at betjenten sagde følgende til Rasmus Paludan, da han ville flytte sin demonstration til et andet sted i området:

- Ved du hvad, det er ligesom en kloak – hvis du går derned, så kommer rotterne op af brøndene, og så kan vi ikke styre det – de kan løbe alle vegne.

I afgørelsen lægger DUP vægt på udtalelsens karakter, og at ”den kunne opfattes nedladende og diskriminerende over for personer i området”.

- Herved agerede [betjenten, red.] efter vores opfattelse uprofessionelt og ikke, som man må forvente af politiet, skriver DUP i afgørelsen.

- Det var en metafor

Politiklagemyndigheden har i alt modtaget tre klager rettet mod betjenten. En del af DUP's materiale har været en video fra demonstrationen, som ligger offentligt tilgængelig på Stram Kurs' Facebook-side, hvor man kan høre betjenten sige ordene til Rasmus Paludan.

Betjenten blev afhørt den 16. juni. Han erkendte at have sagt ordene og forklarede ifølge afhøringsrapporten, at han var blevet træt af, at Rasmus Paludan ikke forstod, at han af sikkerhedsmæssige årsager ikke kunne rykke sin demonstration til det ønskede område.

Derfor valgte betjenten at bruge, hvad han selv kalder en metafor, så Paludan kunne forstå problemstillingen.

I stedet ”kunne han lige så godt have anvendt udtrykket ”som at stikke hånden i en hvepserede” eller lignende”, forklarede han under afhøringen, hvor han også sagde, at han var klar over, at udtalelsen var dum, og at den hverken var racistisk eller nedladende ment.

Er ikke blevet fyret

Når Politiklagemyndigheden udtrykker kritik, er det politiets øverste myndighed, Rigspolitiet, som beslutter, om der skal drages et disciplinært ansvar. Det kan variere fra slet ingen opfølgning til i værste fald en fyring.

I en mail til TV2 ØST oplyser Rigspolitiet, at det har taget disciplinær stilling i den konkrete sag, men at det ikke vil oplyse yderligere, da der er tale om en personsag.

Med samme argument vil chefpolitiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Lars Harvest heller ikke gå nærmere ind i sagen.

- Sagen er afgjort uden om det strafferetslige system og er derfor blevet løst internt i systemet med en disciplinær sanktion, siger han.

Han afviser dog, at betjenten er blevet fyret for sine udtalelser.

Synes du, det er i orden at sige sådan, når man er på arbejde som betjent?

- Jeg tager DUP's kritik til efterretning og har ingen kommentarer til den konkrete udtalelse, siger Lars Harvest.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App