¨

Faglig konflikt: Store protester mod ombygning af gammelt sygehus

Fagforeningerne har været i dialog med bygherren, men det har ikke ført til, at der er blevet tegnet overenskomst. Foto: Lasse Antonsen

Fagforeningerne 3F Storebælt og 3F Slagelse demonstrerede fredag morgen foran Korsør Sygehus. De vil have overenskomst for udenlandske håndværkere.

Omkring 30-40 personer troppede fredag morgen op foran det gamle Korsør Sygehus for at vise deres utilfredshed over arbejdsforholdene for udenlandske håndværkere, der arbejder på ombygningen af sygehuset.

Det var flere repræsentanter fra Blik- og Rørarbejderforbundet, der mødte op fredag morgen.

- De er utilfredse med, at man har udenlandske arbejdere til at arbejde uden overenskomst og autorisation, fortæller Hans Henrik Hansen, faglig sekretær hos 3F Storebælt.

Vi vil have, at de har en overenskomst, så de har nogle ordentlige arbejdsforhold

Hans Henrik Hansen, faglig sekretær hos 3F Storebælt

Det er 3F Storebælt, der står i spidsen for den lovlige blokade mod Peter Evang Hansens firma, Multi Service Estate Aps, der med polske ansatte står for den indvendige ombygning.

- Vi vil have, at de har en overenskomst, så de har nogle ordentlige arbejdsforhold. Arbejdstilsynet har været her mange gange, siger faglig sekretær Hans Henrik Hansen.

- Vi er interesserede i, at de får nogle ordentlige forhold, som danske håndværkere har.

Klar til morgen aktion ved blokaden mod korsør sygehus.. dejligt at se så mange..

Slået op af 3F SlagelseTorsdag den 15. oktober 2020

Polske håndværkere sover på byggepladsen

Konflikten er startet for nogle uger siden under ombygningen af Korsør Sygehus, som er ved at blive til et nyt sundhedscenter, lægecenter og nogle nye lejligheder.

- Vi fik nogle borgerhenvendelser her i Korsør om, at en entreprenør var ved at renovere Korsør Sygehus. Borgerne var bekymrede over, at de kunne se, at nogle polske håndværkere gik derinde, og det så ikke ud som om, at arbejdsmiljøet var i højsædet, fortæller Tonny Bomholt, daglig leder hos 3F Storebælt og formand for Socialdemokratiet i Slagelse-kredsen.

- Vi fik at vide, at de polske håndværkere lå og sov på byggepladsen. Så vi tog selvfølgelig derud og konstaterede, at det var rigtig nok, at de sov inde i bygningen. Det er sundhedsskadeligt, og det må man heller ikke.

Vi fik at vide, at de polske håndværkere lå og sov på byggepladsen

Tonny Bomholt, daglig leder hos 3F Storebælt

Har ikke fået tilbagemelding fra bygherre

3F Storebælt tog fat i den ansvarlige entreprenør på byggeriet, fordi de frygtede, at der ikke vil blive taget hensyn til arbejdsmiljøet.

- Vi skrev til bygherren. Vi havde egentlig en god dialog til at starte med om, at vi gerne ville tegne en overenskomst med ham, siger Tonny Bomholt.

- Men vi fandt så ud af, at han ikke ønskede at tegne en overenskomst, og vi indledte så en konflikt via de retsmæssige kanaler.

Repræsentanter fra Blik- og Rørarbejderforbundet havde fredag morgen arrangeret demonstration ved ombyggeriet af Korsør Sygehus. Foto: Lasse Antonsen

Ifølge Tonny Bomholt har 3F flere gange været i kontakt med bygherren, man han vender ikke tilbage, når snakken om overenskomst bliver konkret.

- Vi skrev til ham så sent som i sidste uge, men har ikke hørt fra ham, fortæller Tonny Bomholt.

Fredag morgen var det ikke kun 3F Storebælt, der var mødt op, også 3F Slagelse  kom for at vise deres opbakning.

Jeg har ingen kommentar. Det er en fri verden, vi lever i. Det må du gerne citere mig for

Peter Evang Hansen, ejer, Multi Service Estate ApS

- Det er ikke en konflikt, som foregår i vores dækningsområde, men det er en konflikt, vi støtter op om. Vi har været til stede dernede en gang imellem for at støtte op omkring det, fortæller Jane Møller, formand for 3F Slagelse.

Arbejdstilsynet har udstedt påbud

Arbejdstilsynet har udstedt seks strakspåbud og to påbud til firmaet Multi Service Estate Aps.

- Vi kan se, at Arbejdstilsynet har været til stede gentagne gange og udstedt en række strakspåbud om arbejdsmiljøloven, der handler om manglende sikkerhed og manglende værnemidler. Der er noget om snakken, og det er ikke helt efter spillereglerne det, der foregår, sigerTonny Bomholt.

Peter Evang Hansen, der ejer af Multi Service Estate ApS, vil ikke forholde sig til dagens aktion eller kritikken generelt.

- Jeg har ingen kommentar. Det er en fri verden, vi lever i. Det må du gerne citere mig for, siger han til TV2 ØST.

Men hvad siger du til, at der er 30-40 personer, der hert til morgen demonstrerer foran Korsør Sygehus?

- De kan gøre, hvad de vil, siger Peter Evang Hansen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App