Færre ansøgere til sygeplejestudiet vækker bekymring: - Det er meget alvorligt og katastrofalt

Det vækker bekymring på Slagelse Sygehus, at der er 11 procent færre end sidste år, der har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen i vores landsdel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stine Kristensen startede på sygeplejerskeuddannelsen i februar, men igen i år er der færre, der går samme vej som hende.

- Jeg synes, det er skræmmende, fordi vi ender bare med at stå med en kæmpe byrde og en masse mennesker, vi ikke kan tage os af, fordi vi simpelthen ikke er hænder nok, siger Stine Kristensen.

Og selvom de sygeplejerskestuderende på første semester er glade for at gå på Absalon i Slagelse, så kan de godt forstå, at nogle vælger uddannelsen fra.

Stine Kristensen er studerende på sygeplejerskeuddannelsen på Absalon i Slagelse.
Stine Kristensen er studerende på sygeplejerskeuddannelsen på Absalon i Slagelse. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Lønnen er ikke attraktiv, og der er hårde arbejdstider og hårde arbejdsforhold, siger Zenia Janning, der også læser til sygeplejerske i Slagelse.

Chefsygeplejerske: - Vi har hårdt brug for dem

På Sygehuset i Slagelse er de også kede af de nye tal, der viser, at 11 procent færre end sidste år har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsens kvote to her i landsdelen.

- Jeg synes, det er meget alvorligt og katastrofalt, at vi igen oplever et fald af ansøgere til sygeplejerstudiet, vi har så hårdt brug for dem, så derfor er det ærgerligt at se de tal, siger Christian Jørgensen, der er chefsygeplejerske på Slagelse Sygehus.

Her på TV2 ØST har sygeplejersker flere gange fortalt, at de er pressede i en grad, så det er svært at følge med.

Og den ledende sygeplejerske på akutmodtagelsen i Slagelse er da heller ikke overrasket over, at antallet af ansøgere igen er faldet.

Zenia Janning er studerende på sygeplejerskeuddannelsen på Absalon i Slagelse.
Zenia Janning er studerende på sygeplejerskeuddannelsen på Absalon i Slagelse. Foto: Emilie Grav - TV2 ØST

- Det er jo sådan, at der har været nogle dumme og kedelige historier omkring sygeplejefaget, siger Christian Jørgensen.

På Absalon i Slagelse er de allerede i gang med flere forskellige tiltag, der skal tiltrække nye sygeplejestuderende, blandt andet gør de mere ud af at reklamere for sig selv på de omkringliggende gymnasier.

quote Der har været nogle dumme og kedelige historier omkring sygeplejefaget

Christian Jørgensen, chefsygeplejerske, Slagelse Sygehus.

- Jeg tror, at vi kan gøre det bedre i forhold til virkelig at få fortalt, hvad sygeplejerskeuddannelsen indeholder, siger Daniel Schwartz Bojsen, der er direktør for sundhed på professionshøjskolen Absalon.

- Mit billede er faktisk, at mange af dem, der læser hos os, er rigtig glade for det, men jeg tror, nogle bliver skræmt væk af nogle af de historier, de hører. Så jeg tror, vi kan gøre noget for at få vist, hvad det er sygeplejerskeuddannelsen indeholder, og de mange muligheder der er bagefter, siger han.

Læs også
Færre vil være sygeplejerske, lærer og pædagog
Læs også
Færre vil være sygeplejerske, lærer og pædagog

Også blandt de studerende, er ønsket, at man kan få flere til at søge ind i fremtiden.

- Jeg håber, at når jeg engang er færdiguddannet, at der er kommet flere til, og at der er mange flere, der søger ind. For jeg tror virkelig, det er et fedt fag at være i, siger Zenia Janning.

Men hvis det skal blive et fedt fag at være i, så kræver det, at man får knækket kurven, så flere i fremtiden vælger at læse til sygeplejerske, mener de studerende.

- Helt klart, altså det der med at møde ind, hvor man skulle have været ti og man er to, at det bliver alt, alt for tungt for os, og vi kommer til at slæbe os selv halvt ihjel og rende alt for stærkt, og det ender i sygemeldinger, og så bliver man færre og færre på arbejde, det bliver bare en ond cirkel til sidst, siger Stine Kristensen. 


Nyhedsoverblik