Et historisk klenodie er gået op i røg: Min datter og jeg blev vækket af branden

Et centralt stykke af Skælskørs historie led store skader, da byen lørdagen morgen vågnede op til en voldsom brand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hans Peter Baumann og hans datter vågnede pludseligt lørdag morgen, da der var udbrudt brand i en større etageejendom i det centrale Skælskør.

- Mig og min datter blev vækket af branden klokken kvart over seks ved, at der var en masse udrykning ude ved vejen, siger Hans Peter Baumann.

- Da vi senere begav os ud i byen for at lege, kunne vi lugte brændt træ og sod, da vi kom op i gågaden. Og da vi kom længere op, kunne vi se, der holdt brandbiler og spærrede af, siger han.

Branden, der var opstået i en større ubeboet ejendom, betød blandt andet, at Algade blev afspærret, så brandfolk fra både Skælskør og Slagelse kunne udføre det store slukningsarbejde. 

Den voldsomme brand havde allerede lørdag formiddag beskadiget bygningen i sådan en grad, at beredskabet besluttede at vælte flere vægge i frygt for nedstyrtning.

En del af historier forsvinder

- Det er trist. Det er trist at stå ved sådan et historisk klenodie, som er en del af den gamle købstads historie, og som nu er gået op i røg, fortæller Steen Andresen, lokal ildsjæl og forfatter bag årbogen Jul i Skælskør.

Bygningen er ifølge Steen Andresen en del af baghuset til den gamle skole, der lå ud til Algade. Sidenhen kom der telefoncentral i den store bygning. 

Hans Peter Baumann og hans datter.
Hans Peter Baumann og hans datter. Foto: Morten Bøgn
Steen Andresen, lokal ildsjæl og forfatter bag årbogen Jul i Skælskør.
Steen Andresen, lokal ildsjæl og forfatter bag årbogen Jul i Skælskør. Foto: Morten Bøgn

- Det vil sige, at nu er der forsvundet en lille bid af det gamle Skælskør, og det er meget ærgerligt, siger Steen Andresen.

Senere blev bygningens gård et kendt samlingssted, hvor der blev afholdt jazzkoncerter.

- Her var varmt og dejligt. Folk valfartede hertil og sad i gården for at nyde jazzen og hinandens selskab og det gode Harboe, det lokale bryg. Det var fantastiske tider, siger Steen Andresen.

Lagt i kunstigt koma

En person opholdt sig af endnu ukendte årsager i etageejendommen, da den brød i brand. Manden, der er 46 år og fra Slagelse, kastede sig derfor ud fra første sal, hvor brandvæsnet fandt ham med svære brandskader i ansigtet. 

Sådan ser bygningen ud søndag formiddag.
Sådan ser bygningen ud søndag formiddag. Foto: Morten Bøgh

Han blev tilset af en læge på stedet og derefter fragtet til Slagelse Sygehus, hvor han blev lagt i kunstigt koma.

Søndag ligger personen stadig på sygehuset i Slagelse, hvor lægerne behandler ham for sine skader, han pådrog sig ved faldet fra første sal og selve branden, der gav ham slemme brandskader i ansigtet.

Manden ventes ikke at blive overført til Rigshospitalet i København, og derfor betegnes hans tilstand til at være i bedring. 

Indslag fra lørdag den 22. april.