Et flertal i Slagelse byråd sender kommunaldirektøren på porten

Et flertal i økonomiudvalget havde allerede indstillet kommunaldirektøren til en fyring – den beslutning er torsdag aften stemt igennem i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Få dage efter magtskiftet i Slagelse Kommune kunne den nyslåede borgmester Knud Vincents (V) bebude, at kommunaldirektør Frank E. Andersen kommer til at se sig om efter et andet arbejde.

Økonomiudvalget sendte på sit første møde i starten af måneden beslutningen videre til byrådet med en indstilling om at afslutte samarbejdet med kommunaldirektøren. Her stemte socialdemokraternes to medlemmer af udvalget imod.

Torsdag aften blev beslutningen stemt igennem med stemmer fra 18 af byrådets 31 medlemmer.

For fyringen stemte koalitionen bag borgmesteren bestående af Venstre, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, imens Socialdemokraterne og Enhedslisten stemte imod og Nye Borgerlige og løsgængeren Anders Nielsen undlod at stemme.

Det oplyser borgmester Knud Vincents (V) til TV2 ØST torsdag aften.

quote Vi plejer at have en god tradition for, at vi kan blive enige om en kommunaldirektør

Knud Vincents (V), borgmester, Slagelse Kommune

- Nu er vi videre. Næste skridt er, at der bliver lagt en fin proces frem på kommende økonomiudvalgsmøde, og byrådet bliver også inddraget i den her proces. Og så får vi i fællesskab defineret den profil, vi søger, siger Knud Vincents efter mødet.

Trods splittelsen i byrådet over afskedigelsen, så er borgmesteren dog optimist, når det handler om at samle byrådet bag en ny kommunaldirektør:

- Vi plejer at have en god tradition for, at vi kan blive enige om en kommunaldirektør.

Tidligere på måneden forklarede den nytiltrådte borgmester om baggrunden for at indstille samarbejdet med Frank E. Andersen:

- Det er klart, at med den massive fremgang, vi har fået, Venstre, og de partier, der er bag mig, så er det et tydeligt signal om, at der skulle en anden retning til. Det har vi fået opbakning til blandt vælgerne, og nu er vi klar til at flytte Slagelse det næste skridt fremad, siger borgmesteren om afskedigelsen, sagde den nytiltrådte borgmester tidligere på måneden til TV2 ØST.

Han sagde i den forbindelse, at han ønsker en ny profil til at være kommunaldirektør i kommunen. Han ønskede dog ikke at sige, hvad det er i den nu forhenværende kommunaldirektørs profil, der gør, at han skulle afskediges.

Tavshed om vederlag

Knud Vincents har tidligere oplyst til TV2 ØST, at han ikke kan sige, hvad afskedigelsen vil koste kommunen.

- Det kommer helt an på, hvordan man får det forhandlet på plads. Der ligger nogle kontraktlige vilkår, som folk forhandler på. Det blander jeg mig ikke i lige nu. Det gør jeg først, når jeg skal se på det, siger han.

quote Det er ikke ualmindeligt, at en ny borgmester også vil have en ny kommunaldirektør.

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST

Frank E. Andersen blev fritaget for tjeneste allerede i starten af januar forud for dagens møde i kommunalbestyrelsen. Social- og projektchef Vini Lindhardt fungerer indtil da som kommunaldirektør.

På byrådsmødet den 31. januar vil byrådet tage stilling til konstitueringen af fungerende kommunaldirektør Vini Lindhardt som kommunaldirektør, imens Økonomiudvalget på sit møde den 24. januar vil tage stilling til den videre proces for rekrutteringen af en ny kommunaldirektør.

TV2 ØSTs politiske redaktør Ivan Nielsen har tidligere forklaret, at han ikke ser fyringen af Frank E. Andersen som noget overraskende træk fra den nye borgmester:

- Det er ikke ualmindeligt, at en ny borgmester også vil have en ny kommunaldirektør. En borgmester og en kommunaldirektør kører et tæt parløb i det daglige, og det kan måske opleves som lettere bare at viske tavlen ren, når man er nyvalgt, siger han.

En ekstra farlig post

Ivan Nielsen understreger, at det samtidig er almindelig kendt, at kommunaldirektører ofte udskiftes.

- Det er ikke sådan, at posten som kommunaldirektør er en livsvarig ansættelse. Det er nærmest omvendt. I de politisk styrede organisationer skifter man tit ud i toppen, når man vil have en anden kurs, siger han.

Netop i Slagelse har det efter Ivan Nielsens vurdering været en ekstra farlig post at sidde på.

- Kommunaldirektøren skal være en loyal embedsmand for både kommunalbestyrelsen og borgmesteren, men nok mest borgmesteren. På den måde har han også været med til at udføre den tidligere borgmesters politik i Slagelse Kommune, hvad nogen måske har været trætte af, siger han.

quote I de politisk styrede organisationer skifter man tit ud i toppen, når man vil have en anden kurs

Ivan Nielsen, politisk redaktør, TV2 ØST.

I Slagelse har der igennem den seneste valgperiode været et stort slagsmål om, hvor stærk kommunens økonomi egentlig var.

Her var der sidste år en særlig episode, der i dag giver god mening, siger Ivan Nielsen.

- I forbindelse med budgetlægningen var det et lidt underligt forløb, hvor man endte med at kalde revisionen ind og forklare tingene. Det havde man nok ikke gjort, hvis man havde fuld tillid til direktionen, siger han.

Afskediget direktør: - Jeg kom til en kommune i knæ

Frank E. Andersen har i forbindelse med sin afskedigelse skrevet et brev til sine kollegaer og medarbejdere i kommunen. 

Det henviser han til som kommentar på byrådets beslutning. 

Af brevet fremgår det, at Frank E. Andersen er glad for sin tid i Slagelse, og at han mener, der er sket meget i kommunen, siden han blev kommunaldirektør for tre et halvt år siden. 

- Jeg kom til en kommune i knæ både politisk og administrativt. Både internt og ekstern var der et ensidigt negativ syn på Slagelse Kommune, skriver han. 

Læs også
En af borgmesterens første handlinger - vil fyre kommunaldirektør
Læs også
En af borgmesterens første handlinger - vil fyre kommunaldirektør

- Jeg er super stolt over, at medarbejdere, ledere og tillidsfolk har bidraget til at ændre dette syn. I dag er Slagelse Kommune kendt og respekteret for nytænkningen af kommunen, skriver Frank E. Andersen. 

Udover at takke sine medarbejdere og samarbejdspartnere for deres indsats, så sender han også en hilsen til Slagelses tidligere borgmester, socialdemokraten John Dyrby.

- Ved denne lejlighed vil jeg samtidig gerne rette en stor tak til John Dyrby. Tak for et for mig særdeles godt samarbejde præget af gensidig respekt og konstruktive drøftelser. Tak for dit mod til at gå nye veje, for ærlig og troværdig sparring. Det har været lærende og inspirerende at samarbejde med dig, skriver Frank E. Andersen.