Erfaringer fra undersøgelse skaber succes med rygestop

I disse dage går en stor sundhedsundersøgelse ud til udvalgte borgere i Region Sjælland. Svarene bruges til at målrette sundhedsindsatser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvert fjerde år sender Region Sjælland et spørgeskema ud til 34.000 tilfældigt udvalgte borgere for at spørge – "hvordan har du det?"

Formålet er kort fortalt at tage pulsen på borgernes sundhed. Spørgsmålene handler blandt andet om alkoholforbrug, motionsvaner, kostvaner og rygevaner.

Erfaringerne fra rundspørgen, der har titlen Sundhedsprofilen, bruges i arbejdet med at skabe bedre sundhed i befolkningen og målrette indsatser. Det har blandt andet bragt gode resultater med sig i Slagelse Kommune.

quote Vores sundhedsprofil især på de daglige rygere lå rigtig højt og faktisk over regionsgennemsnittet

Louise Friis Pihl, koordinator, Slagelse Kommune

- Vi så jo i 2017, at vores sundhedsprofil især på de daglige rygere lå rigtig højt og faktisk over regionsgennemsnittet på hele 21 procent daglige rygere i Slagelse Kommune, fortæller Louise Friis Pihl, der er koordinator for Sundhedsprofilen i Slagelse Kommune.

Det regionale gennemsnit for borgerne over 16 år, der ryger dagligt, er til sammenligning 19 procent.

- Derfor valgte vi, at rygning var et af de steder, hvor vi skulle gøre en ekstra indsats, siger Louise Friis Pihl.

På baggrund af undersøgelsen valgte Slagelse Kommune derfor at sætte kræfter ind på at hjælpe til rygestop – blandt andet med rygestopkurser.

Kvittede smøger efter 45 år

Ejvind Petersen fra Skælskør i Slagelse Kommune var blandt deltagerne. Han meldte sig til kurset i august 2020 efter at have røget i 45 år.

quote Det er jo usundt at ryge, og jeg ville jo gerne holde op, og med den sidste prisstigning blev det jo også temmelig dyrt

Ejvind Petersen, Skælskør

- De fleste af os har vel den tendens, at vi siger, vi ryger 20. Sandheden er vel nok, at det er plus 20, og det har det også været for mig, siger han og tilføjer:

- Det er jo usundt at ryge, og jeg ville jo gerne holde op, og med den sidste prisstigning blev det jo også temmelig dyrt, så det er jo også nogle rare penge at spare.

På rygestopkurset mødte Ejvind Petersen andre, der gerne ville stoppe med at ryge. De blev blandt andet hjulpet til at reflektere over, hvad der foregik inden i dem, når de følte trang til at ryge.

Marianne Lundqvist, rygestoprådgiver i Slagelse Kommune, hjælper kursisterne til at stoppe med rygningen. I Slagelse Kommune har otte ud af ti efter deltagelse i kurset fastholdt deres rygestop.
Marianne Lundqvist, rygestoprådgiver i Slagelse Kommune, hjælper kursisterne til at stoppe med rygningen. I Slagelse Kommune har otte ud af ti efter deltagelse i kurset fastholdt deres rygestop. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Hvad sker der oppe i hjernen, når den siger nikotin, i hvilke forbindelser er det? Er det, når man har spist, er det, når man er stresset? Man skulle få sig selv til at stille spørgsmålet, har du egentlig behov for at ryge lige nu, eller er det bare den vane med at række ud efter pakken og tænde en cigaret, forklarer han.

Læs også
Regioner kortlægger borgernes sundhed i kæmpe undersøgelse
Læs også
Regioner kortlægger borgernes sundhed i kæmpe undersøgelse

Og Ejvind Petersen er langt fra alene om at have kvittet smøgerne på Slagelse Kommunes rygestopkurser. Godt 80 procent af deltagerne var røgfri efter de syv uger, som et kursus varer.

Data skaber viden

Netop fællesskabet spiller en stor rolle i at få et rygestop til at vare ved, fortæller Marianne Lundqvist, rygestoprådgiver i Slagelse Kommune:

- Vi ved, at dels kan fællesskabet gøre noget – altså det med, at man er sammen med nogle andre om at stoppe med at ryge. Vi ved også, at man med rådgivning kombineret med rygestopmedicin eller nikotinprodukter har en meget større chance for at holde rygestoppet, siger hun.

Læs også
Sundhedsprofilen giver et unikt billede af borgernes sundhed
Læs også
Sundhedsprofilen giver et unikt billede af borgernes sundhed

I disse dage går regionens rundspørge traditionen tro ud igen og vil endnu engang hjælpe med at tegne et billede af, hvor der kan sættes ind for bedre sundhed:

- Vi kan tro, vi kan vide, hvor der er nogle udfordringer, men hvordan ser det ud med borgernes sundhed og trivsel – men vi ved det faktisk ikke, før vi har noget data på det, fortæller Louise Friis Pihl, koordinator for Sundhedsprofilen i Slagelse Kommune.

Spørgeskemaundersøgelsen blev første gang sendt ud i 2010 – i år er således fjerde gang, at Region Sjælland sammen med de øvrige fire regioner spørger ind til danskernes sundhed.

På landsplan modtager 300.000 borgere således et spørgeskema – heraf 34.000 her i regionen.


Nyhedsoverblik