Elever i protest mod skolelukninger: - Det er en dårlig idé

Både elever og undervisere ser med bekymring på, at fire skoler i Slagelse Kommune skal lukke. - Vi kan slet ikke forstå incitamentet, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bevæbnet med nål, tråd og tuscher har eleverne på Skælskør Skole i dag forberedt sig på første slag i kampen for at bevare deres skole. For Skælskør Skole er en blandt fire skoler, som et politisk flertal i Slagelse Byråd vil sende til tælling i jagten på besparelser.

Slagelse Kommune står ifølge forligskredsen og mangler akut 280 millioner kroner i næste års budget. Men skolerne er det helt forkerte sted at spare penge, mener eleverne.

- Jeg vil helst ikke flytte. Jeg har det godt her – og jeg føler, det er et godt venskab og gode klasser, vi har, siger Frederik Aaby Nordkvist Jensen, der går i 8. KA på Skælskør Skole.

quote Vi er i gang med at lave en demonstration for at overbevise nogle politikere om, at det er en dårlig idé

Frederik Aaby Nordkvist Jensen, elev, Skælskør Skole

Derfor har han og klassekammeraterne brugt dansktimen i dag på at forberede sig til en demonstration foran Slagelse Rådhus.

- Vi er i gang med at lave en demonstration for at overbevise nogle politikere om, at det er en dårlig idé, at vi skal slås sammen til en skole, siger Frederik Aaby Nordkvist Jensen.

Af budgetforliget fremgår det, at Skælskør Skole skal slås sammen med to andre skoler i det sydvestlige Slagelse Kommune til én ny, stor skole, hvor Eggeslevmagle Skole i dag ligger i det østlige Skælskør.

Der går i alt cirka 300 elever på Skælskør Skole.
Der går i alt cirka 300 elever på Skælskør Skole. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Flertal udenom ex-borgmester

For eleverne i 8. klasse har dagens forberedelser også handlet om at få engageret skolens øvrige elever i deres protest.

Og budskabet er klart, mener Liva Schæffer Jaenike, der er elev på Skælskør Skole:

- Jeg synes, det er godt, der er to skoler i en by, fordi så har man et valg – et valg til at vælge, hvilken skole passer bedst til én. Og i det her tilfælde er den her (Skælskør Skole, red.) bedst for mig.

Liva Schæffer Jaenike, elev på Skælskør Skole, mener det er vigtigt, at Skælskør har to skoler for byens børn at vælge mellem.
Liva Schæffer Jaenike, elev på Skælskør Skole, mener det er vigtigt, at Skælskør har to skoler for byens børn at vælge mellem. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og lærer Sussi Christensen er enig:

- Vi er interesserede i som voksne og forældre i øvrigt og som borger i en kommune, at der er så bredt et udvalg af skoler som muligt, siger hun og tilføjer:

- Så vi er selvfølgelig interesserede i at gøre opmærksom på, at det er et problem for os, at de (forligskredsen, red.) er villige til at lukke tre skoler i vores nærområde til gengæld for at åbne en kæmpeskole. Vi kan slet ikke forstå incitamentet.

Sussi Christensen, lærer på Skælskør Skole, mener, det er vigtigt, at der er et bredt udvalg af skoler.
Sussi Christensen, lærer på Skælskør Skole, mener, det er vigtigt, at der er et bredt udvalg af skoler. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Forligskredsen består af et flertal uden om den forhenværende borgmester John Dyrby Paulsen og hans parti, Socialdemokratiet.

Mandag sagde han om forligskredsens aftale:

- Vi har sagt til Knud (borgmester Knud Vincents (V), red.) og hans flertal; kunne vi ikke prøve at se på det her igen. For der er der mange andre ting at hente. Og det er ikke sådan, at man har lagt store besparelser ind på det her område, for der er ikke store besparelser at hente.

21 mod ti bag aftale

Det har onsdag ikke været muligt at få et interview med borgmester Knud Vincents om elevernes protest – men mandag efter budgetforhandlingerne sagde han til TV2 ØST:

- Det er et meget stort indgreb. Jeg forstår udmærket de forældre og børn derude, men det er også sådan, at vi har en rigtig bunden opgave.

Læs også
Politikere vil lukke fire skoler i jagt på millionbesparelser i Slagelse
Læs også
Politikere vil lukke fire skoler i jagt på millionbesparelser i Slagelse

Ifølge budgetforliget forventer forligskredsen samlet at kunne hente 44 millioner kroner på skoleområdet, når alle besparelser er gennemført.

Bag budgetforliget står Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og løsgængeren Anders Nielsen. I alt 21 medlemmer i det 31 personer store byråd.

Budgetforliget i Slagelse Kommune er lige nu i høring, inden det endelige budget bliver vedtaget på et byrådsmøde den 10. oktober.